ЦПИ вс РПИ | 7 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлике између ЦПИ и РПИ

Инфлација представља пораст нивоа цена роба и услуга у привреди која се обрачунава током одређеног временског периода. Пораст инфлације указивао би на то да куповна моћ валуте опада. Резервна банка настоји да контролише инфлацију подизањем каматних стопа као што су Репо стопа у односу на стопу банке, однос готовинских резерви и законски однос ликвидности. За израчунавање инфлације користе се разне мере као што су (ЦПИ), индекс велепродајних цена (ВПИ), индекси цена произвођача (ППИ), индекс цена на мало (РПИ) и тако даље. У овом чланку разматрамо разлике између ЦПИ и РПИ

# 1 - Индекс потрошачких цена (ЦПИ)

ЦПИ мери промене цена роба и услуга које домаћинства купују за потрошњу. Пет широких компонената ЦПИ укључују прехрамбена пића и дуван, гориво и светлост, кућиште, одећу, постељину и разну обућу. Цене репрезентативних предмета прикупљају се у редовним интервалима и користе за израчунавање индекса. ЦПИ се такође може користити за индексирање стварне вредности плата, зарада и пензија за мерење повећања цене. ИРБ широко користи ЦПИ бројеве као макроекономски показатељ инфлације и у сврху надзора стабилности цена.

# 2 - Индекс малопродајних цена (РПИ)

РПИ је увео Завод за националну статистику у Великој Британији 1947. године као меру инфлације у сврху процене цена малопродајних добара и услуга. Влада Велике Британије користи РПИ у неке сврхе, попут израчунавања износа који се плаћају на индексне хартије од вредности (укључујући индексе) и повећање станарине за социјално становање. РПИ такође узима у обзир трошкове становања као што су исплате хипотеке, осигурање зграда итд.

ЦПИ вс РПИ Инфограпхицс

Овде вам пружамо 7 главних разлика између ЦПИ и РПИ

ЦПИ вс РПИ кључне разлике

Добит ћемо више јасности у вези са темом детаљним читањем разлика између ЦПИ и РПИ.

  • Индекс потрошачких цена је промена цена роба и услуга које домаћинства троше у односу на базну годину. РПИ је мера потрошачке инфлације која објашњава промене малопродајних цена репрезентативне корпе роба и услуга.
  • ЦПИ је уведен након периода Првог светског рата када је дошло до значајног раста цена. Радници су тражили накнаду због позадине пада реалних зарада и ескалације животних трошкова. Бројеви индекса трошкова живота промењени су у Индекс потрошачких цена након јула 1955. РПИ је уведен у Великој Британији 1947. године и заменио је ранији привремени индекс малопродајних цена. Међутим, од 2013. године, Канцеларија за националну статистику фокусира се на употребу ЦПИ уместо на РПИ као званичну меру инфлације.
  • Главна разлика у компонентама је у томе што РПИ укључује трошкове становања као што су амортизација стана, дозвола за путни фонд, комунални порез, исплате хипотеке итд. Међутим, ЦПИ не укључује такве трошкове становања.
  • ЦПИ примењује геометријску средину за израчунавање варијација цена. РПИ користи аритметичку средину где је број предмета подељен са укупним ценама за израчунавање.
  • Националне статистичке агенције израчунавају ЦПИ након класификације компонената потрошње у категорије. Ове категорије се заснивају на типу потрошача - сеоским и урбаним.

  • РПИ се израчунава након давања пондера компонентама према нивоу релевантности. Цена сваке компоненте се множи са одговарајућом тежином. Одабрана базна година делује као стандард према којем се вреднују варијације у тренутним ценама.
  • ЦПИ се широко користи као економски барометар инфлације у многим земљама. Дакле, ЦПИ има фундаменталнију важност у поређењу са РПИ.

ЦПИ вс РПИ Разлике у међусобним односима

Сада, погледајмо међусобне разлике између ЦПИ и РПИ

Основа поређења између ЦПИ и РПИИндекс потрошачких цена (ЦПИ)Индекс малопродајних цена (РПИ)
ДефиницијаЦПИ мери просечне пондерисане цене корпе роба и услуга које троше домаћинства.РПИ је мера потрошачке инфлације која узима у обзир промене малопродајних цена корпе роба и услуга.
КомпонентеТржишна корпа укључује прехрамбене напитке и дуван, гориво и светлост, кућиште, одећу, постељину и разну обућу. Укључени су и додатак за драгу службеницима владе и уговори о платама.РПИ израчунава варијације у цени корпе малопродајних добара и услуга. РПИ такође обрачунава трошкове становања као што су исплате хипотеке итд.
Датум увођењаЦПИ је уведен након периода Првог светског рата када је дошло до значајног раста цена.РПИ је уведен у Великој Британији и први пут је израчунат 1947.
Трошкови становањаТрошкови становања нису урачунати у израчунавање индекса.Укључени су трошкови становања као што су исплате хипотеке, осигурање зграде итд.
Употреба средњегКористи се геометријска срединаКористи се аритметичка средина
Макроекономска релевантностЦПИ делује као значајно средство за праћење стабилности цена и у великој мери се користи као барометар инфлације.РПИ се не користи за мерење циљане инфлације од стране Одбора за монетарну политику Банке Енглеске.
Величина становништваВеличина популације која се разматра је велика.Величина популације која се разматра је релативно нижа од ЦПИ.

Закључак

ЦПИ и РПИ указују на промене цена роба и услуга у поређењу са стандардним ценама базне године. Метода прорачуна се разликује јер се геометријска средина користи у ЦПИ, док се аритметичка средина користи за израчунавање РПИ. РПИ укључује трошкове становања као што су исплате хипотекарних камата, што није у случају израчунавања ЦПИ. ЦПИ се сматра водећим показатељем инфлације и стога има већу важност у поређењу са РПИ.

РПИ у Великој Британији за септембар 2018. године пријављен је на 3,3% у поређењу са 3,5% у августу 2018. У септембру 2018. године, индекс потрошачких цена у Индији порастао је на 3,77% због растућих цена хране и остале робе и услуга. ИРБ је поновио да је циљ потрошачке инфлације 4% и задржао је Репо стопу на непромењеном нивоу од 6,5% у недавној кредитној политици објављеној 5. октобра 2018. Неке од забринутости у вези са растом инфлације су повишене цене нафте, повећање у минималним ценама подршке (МСП) и нестабилности на тржиштима у развоју.