Резервна цена (значење) | Како функционише аукција резервних цена?

Резервна цена Значење

Резервна цена односи се на минималну цену по којој је продавац предмета спреман да прода свој предмет на аукцији, испод које није дужан да прихвати посао, односно у случају таквог надметања ако резервна цена није задовољена у на аукцији продавац није дужан да прода ствар и ова цена се не открива потенцијалном понуђачу током поступка аукције.

Ово је најчешће у случају да продавац прода ствар потенцијалним понуђачима. То је минимална цена током поступка аукције предмета на продају по којој је продавац наведеног предмета спреман да га прода. У случају да не постоји надметање по цени која је једнака или виша од резервне цене, продавац није дужан да доврши посао, а може да одбије посао чак и највишем понуђачу.

Како то функционише?

  • У случају да се било који артикал продаје на аукцији, продавац може тражити задржавање минималне цене по којој може продати предмет познат као резервна цена (искључујући случајеве без аукције резерви). Сада ће аукцијска кућа, на захтев продавца, задржати резервну цену предмета. То ће обично бити скривена цена, осим у случајевима када је продавац спреман да исту открије потенцијалним купцима.
  • Сада током процеса лицитирања, ако највиша понуда премашује резервну цену, аукција ће бити завршена и посао ће се извршити између продавца и понуђача са највишом понудом. У овом случају, продавац је дужан да закључи посао. Међутим, у случају да лицитација са највише понуде не премаши резервну цену, продавац је дужан да доврши посао, а ако продавац не прихвати посао, неће бити извршен.

Пример резервисане цене

На пример, постојала је аукција за продају неких предмета. Током процеса, фирма која је именована за аукцијску кућу поставља резервну цену предмета на 500 000 УСД уз консултације са продавцем предмета. Како се ова цена скрива од потенцијалних понуђача, ова цена се не открива никоме. Почетна цена понуде била је 300.000 америчких долара. Сада је током аукцијског поступка највиша понуда једне од особа износила 450.000 америчких долара. Али продавац се не слаже са продајом истог по овој цени. Да ли је продавац дужан да прода?

У овом случају, аукцијска кућа је одредила износ од 500.000 америчких долара. У случају да су све понуде мање од резервне цене, продавац предмета није под присилом за извршење посла. Дакле, ако се продавац не сложи са послом, онда ће се завршити без његовог извршења.

Сврха резервне цене

Његова главна сврха је да заштити интерес продавца, где неће бити дужан да прода свој артикал по цени која је нижа од резервне цене. Дакле, ако продавац добије последњу понуду, која је мања од одржаване резервне цене, тада није дужан да је изврши. Можда ће једноставно одбити и посао ће у том случају бити закључен.

Предности

Постоји неколико различитих предности:

  • Када током поступка аукције постоји резервна цена, она штити интерес власника да не добије нижи износ цене за свој предмет. То је тако јер у случају да је чак и највиша понуда нижа од резервне цене, продавац није под присилом да изврши посао.
  • Не открива се унапред потенцијалном понуђачу; нема никаквог утицаја на поступак надметања и износ лицитирања. Међутим, исто се може открити у случају да продавац то жели на сопствену жељу или са захтевима потенцијалних понуђача.

Мане

Постоји неколико различитих недостатака:

  • Из перспективе купаца, то можда и није добар концепт, јер смањује шансе да купци добију ниске цене или да погађају погодности, па самим тим неће имати велике користи.
  • С обзиром на то да није неопходно обелоданити резервну цену унапред пре почетка поступка аукције, купци нису упознати са овом ценом. Због тога, чак и ако неко лицитира највише од свих потенцијалних понуђача, можда неће добити договор у случају да је цена мања од резервне цене. Због ове неизвесности, многи потенцијални купци неће учествовати у послу, јер би то могло бити губљење свог времена као и новца.
  • Није исти за сваки поступак надметања. Дакле, понуђач мора детаљно прочитати услове и одредбе у време сваког таквог надметања.

Закључак

Резервна цена може бити било која минимална цена испод које продавац није спреман да прода свој производ било ком од потенцијалних купаца. Обично се скрива од потенцијалних купаца док продавац не одлучи да их обелодани. С једне стране, штити продавца од неповољног исхода, јер није обавезно да продавац изврши посао ако се надметање заврши по цени која је мања од резервне цене.

С друге стране, из перспективе купца, његов концепт није атрактиван, јер би тиме могли изгубити погодбу и постоје шансе да аукција прође неуспешно, што би довело до губитка њиховог времена и новца.