Увлачење (Значење, примери) | Шта је уговор о залогу обвезница?

Уводно значење

Увод се односи на правни споразум или уговор између двоје или више ради испуњења њихових одговарајућих обавеза и уобичајени је термин који се користи на тржишту обвезница како би се зајмодавцу и зајмопримцу пружио потребан комфор у трансакцији у погледу једне стране која не испуњава обавезе друге у плаћања или на било који други начин који ће утицати на уговор у целини.

  • Раније су добили статус слуге са повлаштеним услугама, док се у данашње време користи као инструмент за извршавање дужничких трансакција, посебно послова са некретнинама.
  • Долази из енглеске терминологије назване „Индентуре оф Ретаинер“, што значи да је правни уговор у дупликату припремљен у једном листу и подељен резном оштрицом, а сваки део се предаје одговарајућим странама како би се исти могао верификовати у будућности поновним постављањем истог.
  • У случају дужничких инструмената попут обвезница, увлака приказује залогу или обећања издаваоца зајмодавцу да ће испунити све договорене уговоре (финансијске и нефинансијске) и платити рате дуга подигнутог време.

Компоненте обвезнице

Индентура обвезница ће у себи садржати следеће компоненте:

  • Намена: Дефинише сврху због које је издавалац подигао дуг и начин на који ће се распоредити у послу.
  • Каматна стопа: Односи се на повраћај улагања по којем је дуг подигнут заједно са очекиваном интерном стопом поврата.
  • Распоред отплате: Детаљан распоред отплате који јасно приказује рате које треба платити заједно са датумима и бифуркацијом камате.
  • Датум доспећа: Односи се на датум када ће дужнички инструмент доспети.
  • Цалл & Пут опције: Односи се на детаљне карактеристике цалл & пут опција и критеријуме за њихово испуњење.
  • Завети: Односи се на финансијске и нефинансијске уговоре о којима се договарају зајмодавац и зајмопримац и последице кршења истих.

Примери обвезница

Испод су наведени неки од примера уговора о обвезницама обвезница око којих су се обе стране договориле:

Пример # 1

У случају НБФЦ-а, однос капитала се одржава на 15% и свако кршење испод тога покреће догађај.

У горњем примеру, обе стране су се сложиле са овим условом да задрже однос капитала на више од 15%. зајмопримац је дужан да одржи овај однос током трајања зајма и очекује се да уложи још више капитала ако се тај однос почне исцрпљивати, што зајмодавцу даје комфор за његова средства.

Пример # 2

Буллет исплате за подигнут дуг

У претходном примеру, зајмопримац је потписао уговор са зајмодавцем да изврши дужничке обавезе према договореном распореду отплате. У овом случају, с обзиром да се зајмодавац договорио о методи плаћања за главну компоненту, зајмопримац је слободан да изврши само исплате камата у почетним фазама и плати износ главнице на крају мандата.

Пример # 3

Одржавање односа дуга и капитала

У томе се обе стране слажу да одржавају однос дуга и капитала како би се зајмопримац обуздао од прикупљања већег дуга са тржишта, јер у књигама постоји постојећи дуг који прво треба да се очисти.

Пример # 4

Пари-Пассу клаузула за имовину заложену код зајмодавца у случају неплаћања

У овом случају, споразум може јасно навести да ће у случају неизвршења обавеза или инсолвентности бити пари-пассу наплаћена сва имовина и новчани токови компаније и постојећи зајмодавци ће бити прво плаћени у поређењу са осталим зајмодавцима из пословних књига. .

Предности увлачења

Испод су наведене неке од предности обвезнице:

  • Будући да је то правни уговор, све стране укључене у трансакцију дужне су једна другој да испуне свој низ обавеза према договореним условима.
  • Свим странама пружа осећај сигурности и комфора да ће бити мање шанси за неплаћање и трансакција ће проћи мирно, без икаквог штуцања.
  • Обезбедио је аутентичност странама, јер обе имају један сет споразума, јер је исти пререзан на два дела како би се касније могло верификовати.
  • Одражава јасно разумевање услова уговора тако да су све стране свесне завета и да не постоји сукоб или неспоразум око сваке од њих.

Мане индентуреа

Испод су наведени неки недостаци увлачења:

  • Не постоји слобода за стране укључене у увлачење јер су све ограничене да играју своју улогу у трансакцијама и не могу на било који начин одступати од исте до датума доспећа исте.
  • Није преносив, стога су могућности изласка ограничене у уговору због законитости истог.
  • Уговор се не може отказати у било којој фази без пристанка свих страна у њему.
  • Мала грешка у увођењу може коштати било коју од страна финансијски, што такође може имати велике последице на уговор.
  • Уз компанију настају правни трошкови и она мора бити састављена на прави начин, тако да ниједна од страна не буде у опасности.

Закључак

Увод је један од најважнијих аспеката било које дебитне трансакције која се треба извршити, посебно некретнина, с обзиром на то да су легалности које су у то много веће у поређењу са другим секторима. Зајмодавцу и зајмопримцу пружа пуно утехе да имају поверење у другу страну уметањем правог броја клаузула у уговор.