С крива у програму Екцел | Како направити графикон С-криве у програму Екцел? (са примерима)

С крива у екцелу користи се за визуелизацију односа две различите променљиве, како једна променљива утиче на другу и како се вредност обе променљиве мења услед овог утицаја, назива се С кривуља, јер је крива у С облику, користи се у две врсте графикона, један је линијски, а други расути графикон.

С Цурве у програму Екцел

С Цурве је крива која је укључена у две различите табеле у програму Мицрософт Екцел. Су

 1. Табела дијаграма у Екцел-у
 2. Линијска табела у програму Екцел

Ако користимо ову врсту графикона, требало би да постоје подаци, тј. Две променљиве које се користе треба да се подударају са истим временским периодом. Ова крива се може користити за цртање промена у једној променљивој која је повезана са другом променљивом.

С Цурве је веома важна крива или алат који се у пројектима може користити за познавање дневног напретка и за праћење претходних записа о томе шта се догађало из дана у дан. Гледајући криву, из њих се могу извући потпуни закључци, на пример колико се добит или продаја извуче током одређеног периода, шта је почетна тачка по први пут, напредује из године у годину упоређујући са другим годинама. Главна ствар су будући закључци који се такође могу извући из ових карата.

Крива Екцел С представљена је на доњем снимку екрана.

Како направити С кривуљу у програму Екцел?

Испод су примери С криве у програму Екцел.

Овај образац С Цурве Екцел можете преузети овде - С Цурве Екцел Темплате

Пример # 1

У горњем примеру, на графикону постоји блага С крива. Крива ће зависити од података које добијемо.

Корак 1: Изаберите податке.

Корак 2: Сада идите на картицу за уметање и одаберите линијски графикон или графикон расејања према захтеву.

Први је за линијски граф, а други снимак екрана је одабир дијаграма расејања. Ту су поново присутне 2 Д и 3 Димензионалне карте.

У тренутку када изаберемо тип графикона, графикон ће бити приказан на листу. Сада гледајући графикон, можемо одабрати графикон према нашим захтевима.

Корак 3: Коначни графикон ће бити спреман сада и може се видети на листу.

На овом графикону је присутна блага крива с. Како назив указује на С криву, не постоји принуда да график треба у потпуности изгледати у С облику. На графикону може бити присутна блага крива. Облик криве зависи од података које узмемо.

С Цурве Екцел Пример # 2

У овом примеру узимамо двоосни графикон са С кривином.

Корак 1: Изаберите податке.

Корак 2: Идите на картицу Уметни, изаберите линијски графикон или 3д графикон распршења у екцелу или 2д, на основу захтева и интереса. Сада кликните „ок“.

Корак 3: У овом кораку графикон ће бити спреман. Ако се на једном графикону приказују 2 колоне података, тада се може користити двоструки графикон.

Корак 4: Након што је графикон припремљен, кликните на тачку графикона коју желите да преместите на секундарну осу. Десно, кликните, сада изаберите опцију форматирања низа података.

Корак 5: На картици Ос, подразумевана опција биће примарна ос, а сада је промените у секундарну осу. Посао је готов. Сада ће изабрани подаци бити постављени за секундарну осу.

Последњи корак је двоосни графикон. Ово се може приказати на доњем снимку екрана.

С Цурве Екцел Пример # 3

Корак 1: Исправно попуните податке у листу са свим колонама, као што је приказано на доњем снимку екрана.

Корак 2: Изаберите податке за које желите да нацртате С криву као што је приказано на доњем снимку екрана.

Корак 3: Идите на Уметни картицу, изаберите линијске графиконе и одаберите модел линијског графикона који желите да користите.

Графикон изгледа као што је дато у наставку:

Изаберите графикон расејања са картице за уметање на исти начин, као што је приказано доле.

Крива ће се аутоматски приказати као што је приказано на доњем снимку екрана након одабира врсте графикона у Екцелу које желимо да користимо.

Употреба С криве у Екцелу

 • Крива С је веома важан алат за управљање пројектима који свако може да користи у пројектима јер је доступан бесплатно.
 • Углавном се користи у подацима где имамо податке који се односе на време. Током одређеног периода за анализу података може се користити ова крива
 • У моделирању финансијских података и новчаног тока такође се ова крива може врло широко користити.
 • У конструкцији пројекта и предвиђању модела.
 • С крива у програму Екцел такође се може користити за кумулативне вредности.
 • С-крива се такође може користити као двоосовинска крива. тј. ова крива се може користити са комбинацијом било ког другог графикона.
 • Поређење буџета може се извршити помоћу ове Екцел С криве.
 • Предвиђања за будућност, тј. Предвиђање се такође могу направити из ових кривих.
 • Како се ова Екцел-ова кривуља може извући из дијаграма расејања и линијског графикона, кориснија је у многе сврхе као што је горе поменуто.

Постоје и неке формуле за ручно израчунавање С-криве, али Екцел је то врло лако учинио тако да то може да се уради у кратком року. Ручни метод се може извести узимањем тачака Кс-осе и И-осе са графикона.

Ствари које треба запамтити

 • За цртање ове С криве у Екцелу главна ствар коју треба упамтити је време. Требало би да постоји временски период у једној оси, тако да се нешто може лако упоредити током одређеног временског периода са овом кривом.