Предмет материјала (дефиниција, примери) | Топ 3 врсте

Шта је то Предмет материјала (БОМ)?

Предметни материјал, такође познат као структура производа или спецификација, је свеобухватна листа предмета потребних за производњу крајњег производа, која садржи детаље о потребним сировинама, компонентама, склоповима који су потребни за конструкцију или производњу производа и који се користи као комуникациони медијум производног тима са тимом продавница.

Објашњење

Почнимо сада са делом објашњења. Рецимо, сада морам да имам пицу на тањиру. Уместо да га купујем у ресторану, радознао сам да га припремим сам. Појављују се прва и основна питања „који састојци су потребни за прављење основе, соса и прелива?“. Након што је свака компонента спремна, „шта би требало бити идеална топлота за њено печење?“. Толико је питања укључених у припрему пице за сервирање. Сада, прелазећи са пице на нашу тему разговора, који су специфични предмети потребни за производњу крајњег производа? Рачуница се врти око овог питања.

 • Предметни материјал садржи спецификацију сваке ставке потребне за производњу крајњих производа. Отуда су у њих уврштени не само сировине, већ и подсклопови, поткомпоненте, подделови и потрошни материјал.
 • Врхунски ниво спецификације представља готов производ. Даље, он је рашчлањен на делове како би се дефинисали захтеви.

Постоје два формата у којима се може приказати табела материјала:

 1. Формат експлозије: То значи експлодирати крајњи производ у његове компоненте или делове (тј. Крај до почетка)
 2. Имплосион Формат: То значи повезати појединачне делове како би се формирао склоп на највишем нивоу (тј., Од почетка до краја)

Структура спецификације

# 1 - Једнонивојски

Једноставно је припремити и користити. Међутим, у случају квара производа, изазовно је истражити који предмет захтева замену или поправку. Даље, таква структура спецификације није погодна за сложене производе.

Основна структура је приказана у наставку:

# 2 - Више нивоа

Овде су подаци представљени у детаљном табеларном формату са сваком колоном за број дела, назив дела, опис, количину, цену, додатне спецификације итд.

Елементи

Било који Предмет материјала требао би служити у сврху производње крајњег производа без икакве гужве у набавци чак и једног предмета.

Следећи елементи су потребни за стварање истих -

 1. Количина: У спецификацији треба одредити број делова који се морају набавити или произвести за сваки склоп. Обавезно поставите оптимални налог за куповину. Количина је најважнији захтев специјалне спецификације.
 2. Јединица мере: За сваку количину треба навести јединицу, инчи, граме, килограме, литре, квадратне стопе, кубне стопе итд. Осигурава наручивање тачних количина. Трошкови куповине треба да буду испод буџета одређеног за пројекат.
 3. БОМ ниво: Ово помаже у разумевању свих елемената Предлога материјала. БОМ ниво пружа број или рангирање за сваки део. То може бити једно ниво или више нивоа.
 4. БОМ Напомене: Ово пружа додатне информације у вези са садржајем, осим описа делова.
 5. Произвођачки број: Ово помаже у праћењу сваког дела. Тако се за сваку ставку додељује јединствени број дела ради лакшег референцирања.
 6. Део имена: Јединствено име сваке ставке са одређеним бројем дела помаже у идентификацији предмета лакше и ефикасније.
 7. Сировина: Требали бисте знати која је основна сировина за ваш крајњи производ. БОМ треба да прецизира тачан квалитет или врсту сировине потребне у производном процесу.
 8. Опис: Сваки део треба да има одговарајуће објашњење о делу. Помаже у разликовању сличних делова.
 9. Слике: Добро је имати слику од хиљаду речи. Слике крајњег производа помажу у лаком разумевању сваке компоненте. Помаже у унакрсној верификацији БОМ детаља са сликом.
 10. Начин набавке: Потребни део или предмети могу се купити од аутсајдера или произвести интерно. Обавезно користите оптимални попуст у случају куповине предмета од истог продавца на велико.

Врсте меница материјала

Постоје две врсте новчаница.

# 1 - Инжењерска специјалност

Он дефинише дизајн (тј. Цртеж) крајњег производа. Инжењерски одсек прави такав дизајн. Сам дизајн прецизира захтев. Има замјенске или замјенске бројеве дијелова. Димензије сваког подсклопа су такође наведене у таквој спецификацији. Сваки ред спецификације наводи описни део, назив дела, број дела, мерну јединицу и његову величину, као и друге релевантне спецификације

# 2 - Производна спецификација

Овде се захтеви прецизирају из угла стварне производње, а не само због пројектовања. Међутим, инжењерска специјална спецификација помаже производној спецификацији. МБОМ прецизира процесе који су потребни у фази извршења и на тај начин одржава све ствари спремним за производне активности

# 3 - Продајна спецификација

Третира се као продајни предмет, а не само као инвентар. Захтеви су наведени у документу налога за продају.

Пример предлога материјала

Стварање рачуна материјала захтева познавање тог сектора. Детаљна знања се не очекују, али требали бисте имати широк поглед на производ. Као основни пример размотрићемо производњу бицикала. Рецимо да постоји потражња за 100 бицикала. Питање је које делове / компоненте / склопове / подсклопове треба захтевати. Извод материјала може се креирати у табеларном облику или у облику дијаграма тока. Па, толико је врста бицикала. Намерно сматрамо „брдски бицикл“ сложеним производима тако да се спецификација спецификација може детаљно разумети.

Детаљи свих значајних делова брдског бицикла:

# 1 - Основна спецификација: (Формат дијаграма тока)

# 2 - Детаљна спецификација: (табеларни формат)

Разлози зашто су специјалне спецификације кључне?

 1. Не можемо замислити производ без његове посебне спецификације. БОМ је та која специфицира све компоненте.
 2. Припрема БОМ-а је најважнији аспект, јер све што није специфицирано у БОМ-у неће бити стечено.
 3. БОМ помаже у идентификовању основних трошкова компонената потребних за производњу крајњег производа.
 4. Једном када утврдимо трошкове компонената, можемо да идентификујемо склопове које можемо добити од добављача уместо да их сами производимо.
 5. Такође помаже у идентификовању расипних предмета које се могу избећи.
 6. БОМ помаже у бољем одлучивању хоће ли се производити или купити.
 7. То чини процес производње мало исплативим.
 8. БОМ осигурава да се узму у обзир ремонт свих компоненти.

Закључак

То су основни захтеви производног процеса. Помаже само у израчунавању трошкова куповине. Након потврде специјалне спецификације, други трошкови као што су радна снага, општи трошкови производње, продаја општих трошкова итд. Даље се поређају како би се утврдили трошкови продате робе (ЦОГС).