Формула граничног прихода | Како израчунати? (са примерима)

Формула за израчунавање маргиналног прихода

Формула граничног прихода је финансијски однос који израчунава укупну промену која је резултат продаје додатних производа или јединица.

Погледајмо пример и схватимо исто.

Продавац чоколаде припрема домаће чоколаде и продаје, дневно продаје 30 пакетића. Укупна цена чоколаде укључује трошкове чоколадне сировине, трошкове припреме, трошкове паковања итд. Продавац се одлучује да исту прода по цени од 10 долара за један пакет чоколаде.

Сад је једног дана, мојом грешком, направио 35 пакета и продао их по 10 долара по комаду. И тог дана зарађује 350 долара и генерално продаје 30 пакета и од тога зарађује 300 долара. Данас је продао додатних 5 пакета путем чега је имао маргинални приход од 30 долара, тј. (10 * 5), што ће бити 50 долара.

Израчун граничног прихода (корак по корак)

Формула граничног прихода израчунава се тако што се промена укупног прихода подели променом продате количине.

Корак 1: Прво морамо израчунати промену прихода. Да би се израчунала промена прихода, разлика је у укупном приходу и цифри прихода пре продаје додатне јединице.

Промена укупног прихода = укупан приход - цифра прихода пре продаје додатне јединице

Корак 2: Тада ћемо израчунати промену у количини. Промена количине је укупна додатна количина. Маргинални приход се користи за мерење промена у производњи једне додатне јединице.

Промена продате количине = Укупна продата количина - Количинска вредност пре додатне јединице

Дакле, промена у количини је укупна продата количина одузета нормалном количином или количинском цифром пре додатне јединице.

Такође, имајте на уму везу између граничног прихода (МР) и граничног трошка (МЦ)

  • Ако је МР> МЦ, онда би компанија требало да повећа производњу ради веће добити,
  • ако је МР <МЦ онда би компанија требало да смањи производњу ради додатног профита.
  • Под савршеном конкуренцијом, ако је циљ компаније максимизирање профита, тада је МР = МЦ.

Пример граничног прихода (са Екцел предлошком)

Овде можете преузети овај образац Екцел-а за гранични приход - Формула за гранични приход у Екцел-у

Марија је власница пекаре и припрема колаче. Мери жели да зна колико произведе и прода цену исте она је користила криву граничног прихода да би пронашла исту. Мари пече 50 колача дневно и продаје их по цени од 150 долара, што резултира приходом од 7500 долара. Након своје анализе, открила је да треба да кошта торте од 150 до 149 долара, а пече 100 колача. Погледајмо сада израчунавање маргиналног прихода са једном додатном јединицом колача коју је испекла Марија.

Прво израчунавамо промену прихода множењем испеченог обима новом ценом, а затим одузимањем првобитног прихода. А промена у количини је једна.

  • Промена укупног прихода = (149 * 51) - (150 * 50)
  • = 7599 –  7500 = 99

Калкулација граничног прихода = Промена укупног прихода / Промена продате количине

Дакле, Резултат ће бити-

Калкулатор граничних прихода

Можете користити следећи калкулатор граничних прихода.

Промена укупног прихода
Промена продате количине
Формула граничног прихода
 

Формула граничног прихода =
Промена укупног прихода
=
Промена продате количине
0
=0
0

Употреба и релевантност

Ово је микроекономски појам, али такође има много примена у финансијском и управљачком рачуноводству. Руководство користи гранични приход за анализу доњих тачака: -

  • Да се ​​анализира потражња потрошача или потражња производа на тржишту- Погрешно процењивање потражње купаца доводи до несташице производа, а губитак продаје и производње у вишку доводи до вишка производних трошкова.
  • Одређивање цене производа- Одређивање цене је један од начина да се утиче на распоред производње и промени ниво потражње. Ако ће цена бити велика, потражња ће се смањити, док је цена висока, компанија може остварити већи профит, али ако је конкуренти продају по нижој цени, продаја ће се смањити.
  • Планирајте распореде производње- На основу потражње производа у тржишном плану за распореде производње.

Има велики утицај на цену производа и ниво производње заснован на индустрији. Практично, у стварном окружењу конкуренције где произвођач производи огромну количину и продаје производ по тржишној цени, маргинални приход је једнак тржишној цени. Ако се произвођачка цена смањи више, продаја ће се смањити, јер су у окружењу конкуренције доступне алтернативе. Док, ако је производња из одређене индустрије ниска, а алтернативе нису доступне, производња утиче на продајну цену.

Отуда ће мања понуда повећати потражњу и повећати спремност купца да плати високу цену. Компанија задржава маргинални приход унутар ограничења кривуље еластичности цена, али могу прилагодити своју производњу и цену како би оптимизовали своју профитабилност.