Премија за тржишни ризик (дефиниција, пример) | Шта је Рп је ЦАПМ?

Шта је премија за тржишни ризик?

Премија за тржишни ризик је додатни повраћај портфеља због додатног ризика који је у портфељу укључен; у основи, премија тржишног ризика представља премију коју инвеститор мора добити да би био сигуран да може да инвестира у деоницу или обвезницу или портфељ уместо у безризичне хартије од вредности. Овај концепт заснован је на моделу ЦАПМ, који квантификује однос између ризика и потребног приноса на тржишту које добро функционише.

Објашњена премија тржишног ризика у ЦАПМ

 • Ценовни капитални капитални трошак за формулу =Стопа поврата без ризика + Бета * (тржишна стопа поврата - стопа без поврата без ризика)
 • овде је Формула премија тржишног ризика = Тржишна стопа поврата - Безризична стопа поврата.

Разлика између очекиваног приноса од држања инвестиције и безризичне стопе назива се премија тржишног ризика.

Да бисмо то разумели, прво се морамо вратити и погледати једноставан концепт. Сви знамо да већи ризик значи и већи повраћај, зар не? Па, зашто то не би било тачно за инвеститоре који су ментално прескочили од штедиша до инвеститора? Када појединац уштеди износ у државним обвезницама, очекује минимални принос. Не жели да ризикује више, па прима минималну стопу. Али шта ако је неко спреман да инвестира у залиху, неће ли очекивати већи поврат? Бар би очекивао више од онога што би добио улагањем новца у државне обвезнице!

И ту стиже концепт премије тржишног ризика. Разлика између очекиване стопе приноса и минималне стопе приноса (која се назива и стопом без ризика) назива се тржишна премија.

Формула

Формула премије за тржишни ризик је једноставна, али постоје компоненте о којима морамо разговарати.

Формула премиум тржишног ризика = Очекивани повратак - стопа без ризика.

Узмимо сада сваку од компонената формуле премије за тржишни ризик и анализирајмо их.

Прво, размислимо о очекиваном повратку. Очекивани принос у потпуности зависи од тога како инвеститор мисли. А у коју врсту инвестиција он улаже?

Постоје следеће опције које можемо размотрити са становишта инвеститора -

 • Инвеститори толерантни на ризик: Ако су инвеститори играчи тржишта и разумеју успоне и падове и ако су у реду са ризицима кроз које треба да прођу, тада ћемо их назвати инвеститорима који толеришу ризик. Инвеститори толерантни на ризик неће очекивати много од својих инвестиција, па би према томе премије биле много мање од инвеститора склоних ризику.
 • Инвеститори склони ризику: Ови инвеститори су обично нови инвеститори и нису много улагали у ризична улагања. Уштедели су преко свог новца у фиксним депозитима или на рачунима штедионица. И након размишљања о могућностима улагања, почињу да улажу у акције. Стога очекују много већи повраћај од инвеститора који толеришу ризик. Дакле, премија је већа у случају инвеститора склоних ризику.

Сада премија такође зависи од врсте инвестиција у које су инвеститори спремни да улажу. Ако су инвестиције превише ризичне, наравно, очекивани принос био би много већи од мање ризичних улагања. Дакле, премија би такође била више од мање ризичних инвестиција.

Постоје и два друга аспекта која овде морамо узети у обзир приликом израчунавања премије.

 • Потребна премија тржишног ризика: То је разлика између минималне стопе коју инвеститори могу очекивати од било које врсте улагања и безризичне стопе.
 • Историјска премија за тржишни ризик: Ово је разлика између историјске тржишне стопе одређеног тржишта, нпр. НИСЕ (Њујоршка берза) и безризичне стопе.

Тумачење

 • Модел премије за тржишни ризик је модел очекивања, јер су обе компоненте у њему (очекивани принос и стопа без ризика) подложне променама и зависе од променљивих тржишних сила.)
 • Да бисте то добро разумели, морате имати основу за израчунавање очекиваног приноса како бисте пронашли цифру за тржишну премију. А основа коју одаберете треба да буде релевантна и усклађена са улагањима која сте урадили.
 • У нормалним ситуацијама све што треба да урадите је да се потрудите за историјским просецима који ће вам послужити као основа. Ако улажете у НИСЕ и желите да израчунате премију тржишног ризика, све што треба да урадите је да сазнате прошле записе о залихама у које сте одлучили да инвестирате. А затим сазнајте просеке. Тада бисте добили цифру на коју можете да се ослоните. Овде морате запамтити једну ствар, узимајући историјске личности за основу, заправо претпостављате да би будућност била управо онаква каква је била прошлост, која би се могла показати погрешном.

Који би био прави прорачун премије тржишног ризика, који не би био мањкав и који би био усклађен са тренутним тржишним стањем? Тада морамо тражити Реал Маркет Премиум. Ево формуле Реал Маркет Риск Премиум -

Премија за стварни тржишни ризик = (1 + номинална стопа / 1 + стопа инфлације) - 1

У одељку примера ћемо све детаљно разумети.

Према економистима, ако своју одлуку желите да заснивате на историјским личностима, онда бисте требали да се заложите за дугорочну перспективу. Будући да је премија већа од 6%, то је далеко изнад стварне цифре. То значи да ако узмете дугорочну перспективу, то би вам помогло да откријете просечну премију која ће бити ближа стварној. На пример, ако погледамо просечну премију САД током периода од 1802. до 2008. године, видећемо да просечна премија износи само 5,2%. То доказује поенту. Ако желите да инвестирате на тржишту, вратите се уназад и погледајте историјске личности дуже од 100 година или онолико година колико можете, а затим одлучите о очекиваном повраћају.

Израчун са примером

Почнимо са једноставним, а после ћемо на сложене.

Пример # 1 (Калкулација премије тржишног ризика)

Погледајмо детаље у наставку -

У процентимаИнвестиције 1Инвестиције 2
Очекивани повратак10%11%
Стопа без ризика4%4%

У овом примеру имамо две инвестиције, а такође смо добили информације о очекиваном приносу и стопи без ризика.

Сада, погледајмо израчунавање премије тржишног ризика

У процентимаИнвестиције 1Инвестиције 2
Очекивани повратак10%11%
(-) Стопа без ризика4%4%
Премиум6%7%

Сада, у већини случајева, своје претпоставке морамо темељити на очекиваном поврату на историјским личностима. То значи шта год инвеститори очекивали као принос који би одредио стопу премије.

Погледајмо други пример.

Пример # 2 (Калкулација премије капитала)

Премија за тржишни ризик и премија за капитал разликују се по обиму и концептуално, али погледајмо пример премије за капитални ризик, као и капитал, који се такође може сматрати једном врстом улагања.

У процентимаИнвестиције
Велике компаније11.7%
Државни записи САД3.8%
Инфлација 3.1%

Сада, погледајмо премију за капитални ризик. Премија за капитални ризик је разлика између очекиваног приноса од одређеног капитала и безризичне стопе. Овде рецимо да инвеститори очекују да ће зарадити 11,7% од акција великих компанија, а стопа америчког трезора износи 3,8%.

То значи да би премија за удео у капиталу била следећа -

У процентимаИнвестиције
Велике компаније11.7%
(-) Државни записи САД3.8%
Премија за капитални ризик 7.9%

Али шта је са инфлацијом? Шта бисмо са стопом инфлације? То ћемо погледати у следећем примеру премије стварног тржишног ризика.

Пример # 3 (Калкулација премије стварног тржишног ризика)

У процентимаИнвестиције
Велике компаније11.7%
Државни записи САД3.8%
Инфлација 3.1%

Сада сви знамо да је то модел очекивања, а када га треба израчунати, морамо узети историјске личности на истом тржишту или за исте инвестиције како бисмо могли добити идеју о томе шта доживљавати као очекивани повратак. У томе је важност стварне премије. Узећемо у обзир инфлацију, а затим израчунати реалну премију.

Ево формуле премије стварног тржишног ризика -

(1 + номинална стопа / 1 + стопа инфлације) - 1

Прво, морамо израчунати номиналну стопу, тј. Нормалну премију -

У процентимаИнвестиције
Велике компаније11.7%
(-) Државни записи САД3.8%
Премиум 7.9%

Сада ћемо ову премију узети као номиналну стопу и сазнаћемо стварну премију тржишног ризика.

Реална премија = (1 +0.079 / 1 + 0.031) - 1 = 0,0466 = 4,66%.

Корисна је из два посебна разлога -

 • Прво, стварна тржишна премија је практичнија са становишта инфлације и података из стварног живота.
 • Друго, постоји мала или никаква шанса за неуспех очекивања када би инвеститори очекивали нешто попут 4,66% -6% као што се очекивало.

Ограничења концепта премиум тржишног ризика

Овај концепт је модел очекивања; тако да већину времена не може бити тачно. Али премија за капитални капитал је много бољи концепт од овог ако размишљате о улагању у акције (постоји много приступа на основу којих то можемо израчунати). Од сада, погледајмо ограничења овог концепта -

 • Ово није тачан модел, а прорачун зависи од инвеститора. То значи превише променљивих и премало основа за правилно рачунање.
 • Када се израчунавање премије тржишног ризика врши узимајући у обзир историјске бројке, претпоставља се да би будућност била слична прошлости. Али у већини случајева то можда није тачно.
 • Не узима у обзир стопу инфлације. Стога је премија стварног ризика много бољи концепт од тржишне премије.

Премиум Видео за тржишни ризик