Мултинационална компанија (дефиниција, примери) | Предности Мане

Шта је мултинационална компанија?

Мултинационална компанија (МНЦ) позната је као компанија са седиштем у једној земљи, а њене подружнице или подружнице расподељене су у много различитих земаља. Присуство у још једној географији омогућава генерисање већих прихода за МНЦ.

Врсте мултинационалних компанија (МНЦ)

Следе типови мултинационалних корпорација.

 • Компанија која има снажно присуство у кући и децентрализовану корпорацију.
 • Централизоване фирме које имају предност у трошковима захваљујући глобалном присуству и имају седиште у матичној земљи
 • Међународна компанија која се заснива на технологији или истраживању и развоју матичне компаније.
 • Трансакциона фирма која има све горе наведене три компоненте.

Примери мултинационалних компанија (МНЦ)

Следе примери мултинационалних компанија (МНЦ).

Пример мултинационалне компаније # 1

Аппле инцлусиве је једна од највећих компанија по тржишној капитализацији. Производ јабуке доступан је свуда. Аппле купује свој хардвер из Кине, а технологију из Индије. Сировине и радна снага потребни за мобилни и рачунарски хардвер најјефтинији су у Кини у поређењу са САД-ом, док су трошкови програмера најјефтинији у Индији. Тако Аппле купује сировине и технологије из различитих делова света и продаје их по истој стопи. Иако се цене одређују према америчком тржишту. Дакле, компанија остварује максималан профит производњом по номиналном трошку, у америчким доларима и продајом по тржишном курсу у САД.

Пример мултинационалне компаније # 2

Унилевер је потрошачка дискрециона компанија са седиштем у Амстердаму, Холандија. Компанија је присутна широм САД-а, Аустралије, Европе, Индије, Бангладеша итд. Компанија је отворила подружнице у свакој земљи и контролише из своје локалне земље. Производи ХУЛ-а су готово исти и доступни су свуда у свету. Мотив пословања није јефтино снабдевање или преузимање било каквих ресурса, али да би се проширила из целог света, компанија има подружницу на сваком месту. Међутим, цена производа није иста широм света. Цена је фиксна према валути и економском стању те земље.

Предности мултинационалне компаније

Неке од предности мултинационалне компаније су следеће:

 • Присуство на још једној географској локацији омогућава стварање већих прихода. Тако ће ефикасна компанија која има потражњу за својим производима имати врхунски раст.
 • Јефтинији извор сировина или услуга омогућава стварање ефикасности трошкова за посао. Тако се маржа компаније побољшава.
 • Присуство у неколико земаља ствара бренд за компанију. Са већом потражњом за производом и већом употребом уз широку прихватљивост, цена производа расте. Ако су потрошачи задовољни горе наведеним производима, шансе за повећање цена производа су велике.
 • Култура рада постаје космополитске природе. Неколико људи широм света ће учествовати да би испунило један циљ, тј. Примарни циљ компаније.
 • Предност у трошковима је један од главних фактора. Претпоставимо да је компанија КСИЗ доо присутна широм земље А, Б и Ц. Земља А је порекло посла, земља Б има производни погон због јефтинијег извора сировина, док земља Ц има већу потражњу за произведеним производима. Тако ће компанија КСИЗ производити производ у најнижем опсегу и продавати по најбољој цени (пошто је потражња за производом већа у земљи Ц).

Мане мултинационалне компаније

Неки од недостатака мултинационалне корпорације су:

 • Због неколико друштвено-политичких сценарија у другој земљи, пословно окружење може бити отежано и изазвати ерозију инвестиција.
 • Због неколико строгих закона и законских процедура, рад компанија може бити ограничен, па стога исход можда неће бити исти као што је предвиђено буџетом.
 • Постоје логистички трошкови када се један производ испоручи другој географији. Порези, укључујући увозну царину и возарину, могли би повећати цену производа до неба.
 • Постоји могућност трговинског рата између две земље који би могао довести до већег наметања акциза, па ће према томе доћи до довољног раста цена извезене робе.
 • Производи направљени према посебној стандардизацији захтевају стручњаке за истраживање и развој, што је још један фактор повећања трошкова.
 • У валути две земље постоји колебљивост. Стога ерозија земље није добра вест за МНЦ. Може створити веће цене постојећих производа и услуга. Дакле, то може негативно утицати на пословање МНЦ-а. Постоји неколико локалних играча који могу узети тржишни удео у МНЦ-има.

Ограничења мултинационалних компанија

Нека од ограничења мултинационалне корпорације су следећа:

 • Због глобалног присуства, мултинационална корпорација не може сакрити сопствену технологију, податке итд. У многим случајевима постоје шансе за цурење података, сукоб интереса итд.
 • Због доступности јефтине радне снаге, МНК исплаћује зараде које су ниже у својој земљи.
 • Понекад негативност и социо-култура друге земље доминирају током рада или радном културом МНЦ-а. Ова врста појаве омета културу МНЦ.
 • Постоје шансе за одлив ресурса јер ресурси попут радне снаге, технологије и података више не могу бити тајна. Друга држава може копирати технологију и злоупотребити их из сопственог интереса.
 • МНЦ ради како би остварио профит од посла. Очување природе, природних ресурса, надница радне снаге може бити нарушено због користи које МНЦ има.
 • Чини се да МНЦ понекад представља посластицу монополском послу у локалној земљи. Због бољег плаћања, добрих целокупних развојних програма, МНЦ може утицати на пословање друге компаније.

Закључак

У ери глобализације пословне фирме могу усвојити различите политике стварања богатства. Један од поступака стварања богатства је пласирање производа компаније у различите земље. Еволуција МНЦ-а створила је нове аранжмане за пословање, што је резултирало већим профитом послодавца и бољим могућностима запошљавања запослених или труда. Кроз ово се космополитска култура развила током последње две-три деценије.