Монопол вс Монополистичка конкуренција | Топ 9 разлика (Инфограпхицс)

Разлика између монопола и монополистичке конкуренције

Монопол је тржишна структура у којој је учесник појединачни продавац који доминира укупним тржиштем јер нуди јединствени производ или услугу, док је монополистичка конкуренција конкурентно тржиште које има само неколико купаца и продаваца који до краја нуде блиске замене корисника.

Монопол је држава која превладава на тржиштима током којих одређени референтни производ нуди један продавац, који нема конкуренцију од других продаваца и продаје свој јединствено дизајнирани добро прихваћени производ потрошачима.

Монополистичка конкуренција је стање на тржиштима, при чему постоји неколицина продаваца који потрошачима нуде одређени производ због чега се ствара минимална конкуренција, а доступне су и варијанте у карактеристикама и квалитету производа.

Пример конкуренције за монопол

Иако је у стварности тешко постојати идеално тржиште монопола, неки примери могу се навести из владиног сектора. Влада је обезбедила инфраструктуру попут железнице између градова који су још увек под монополним тржиштем. Конкуренција је апсолутно никаква, а карактеристике производа повезане су са дискрецијом владе.

Пример монополске конкуренције

На идеалним тржиштима већина потрошачких производа део је монополистичке конкуренције. Можемо размотрити примере свакодневних потреба попут козметике, прехрамбених производа, одеће или лекова. Постоји неколицина продаваца и отуда постоји еластичност у обрасцима потражње-понуде-цена.

Монопол против монополистичке конкуренције Инфограпхицс

Кључне разлике

Кључне разлике су следеће -

  • Монопол насупрот монополистичкој конкуренцији се међусобно разликују. Основна разлика је број играча који постоје на тржиштима монопола и монополистичке конкуренције. Монопол ствара један продавац, док монополистичка конкуренција захтева најмање 2, али не и велики број продаваца.
  • Због већег броја играча у монополистичкој конкуренцији, постоји конкуренција у продаји и ценама. Монополи ужива искључиву контролу целокупних карактеристика својих производа.
  • Монопол на тржишту изузетно отежава нове учеснике и излазак постојећег играча због добре прихватљивости и природе производа. У монополистичкој конкуренцији, улазак и излазак су лак за друге играче и то тешко утиче на укупан образац потражње и понуде у економији.
  • Добит остварену од продаје производа на монополним тржиштима ужива искључиво појединачни играч. Производе на другом тржишту нуди неколико продаваца, па се продаја и профит деле на свима.
  • Генерално, монополски сценарио је могућ или за дизајнерске производе или за производе који мало постоје на масовном тржишту. У пракси је претежнији монополистички сценариј конкуренције; производи углавном укључују робу повезану са потрошачима, мада је у последње време дошло до великог упознавања са индустријама некретнина, образовања и угоститељства.

Упоредни табела Монопол вс Монополистиц Цомпетитион

ОсноваМонополМонополска конкуренција
ЗначењеТржиште створено за производ који нуди један продавац - без конкуренције.Било који производ који нуди неколицина продаваца, стварајући малу конкуренцију међу њима.
ИграчиЈедан играч на тржишту.Више од 1, али мали број на тржишту.
КонкуренцијаНема конкуренције за продавца.Како постоји неколико играча, постоји минимална конкуренција, иако недовољно добра за контролу демографских података.
ЕфекатЗбог монопола једног играча, производа, његове потражње и понуде; и цену контролише продавац - тешко да било која контрола од стране купца.Због мале конкуренције, постоји одређена контрола од стране купца.
Понуда ПотражњаПотражња и понуда зависе од продавца, мада можда неће бити превише пристрасни на страни продавца због природе робе.Потражња и понуда могу се контролисати.
Улаз и излазУлазак, као и излазак, изузетно је тежак са таквог тржишта.Упоредно лакше.
Цена производаО цени производа одлучује продавац - тешко да постоји било каква контрола од стране купца. Купац је приморан да прихвати цену продавца.Купци могу имати малу контролу над ценом таквих производа.
Разноликост производаВаријанте у одређеном производу могу или не морају постојати у зависности од продавца.Постоје варијанте које производе различити играчи на тржишту.
Предвидљивост производаИзузетно предвидљиво, јер постоји само један продавац.Веома непредвидљиво.

Последње мисли

Иако је монопол екстремна ситуација и тешко да постоји у данашњем окружењу, он у потпуности не постоји. Монополистичка конкуренција је глобални феномен који превладава у готово свим секторима тржишта. То уноси опсег еластичности цена робе и потрошачи могу створити обрасце понуде у складу са својим захтевима.

Иако је монопол нешто за шта би свака компанија желела, успешно тржиште мора увек имати здраву монополистичку конкуренцију.