Примери монополског такмичења (Топ 3 примера из стварног живота)

Примери монополске конкуренције

Тхе пример монополистичке конкуренције укључује козметичке производе који имају веома велики број продаваца и производе које продаје свака компанија који су слични, али нису идентични и ти продавци не могу да се надмећу по ценама, јер цене могу да наплаћују на основу јединствености производа који нуде и ово пословање има релативно ниске баријере за улазак и излазак са тржишта.

Пре него што прођемо кроз примере, прво да схватимо значење монополске конкуренције.

Значење монополистичке конкуренције

Монополистичка конкуренција је тржишна структура на којој различите фирме производе и нуде диференциране производе и / или услуге, који су блиски, али нису савршена замена једни с другима. Предузећа се међусобно високо такмиче због различитих фактора, осим цена.

Три најбоља примера монополистичког такмичења из стварног живота

Следећи пример монополистичке конкуренције даје преглед најчешће структуре тржишта монополске конкуренције. Немогуће је пружити комплет примера који се баве свим варијацијама у свакој ситуацији, јер таквих тржишта има на хиљаде. Сваки стварни пример Монополистичког такмичења наводи тему, релевантне разлоге и додатне коментаре по потреби

Пример # 1 - Кафетерије или куће или ланци

Кафићи, куће или ланци су класични пример монополистичке конкуренције.

Велики број продаваца

Кафа има веома велики број продаваца, укључујући стотине цењених светских ланаца кафе, локалне кафетерије и тоне уличних продавача кафе.

Производ је сличан, али није идентичан

Рецимо да је амерички Старбуцкс назван краљем свих ланаца кафе присутан у преко 65 земаља света и Цоста Цоффее, најбољи ланац кафе у Европи долази на друго место у свету после Старбуцкса.

Два глобално позната ланца кафе која продају сличан производ „кафа“, али кафа није иста у оба продајна места. Разлику стварају квалитет кафе, корисничка услуга или гостољубивост и цене. Обе каване се здраво надмећу у пружању бољих производа и услуга.

Међутим, кафу не служе само Старбуцкс или Цоста, већ постоје различити велики глобални ланци кафе, осим ове двојице, попут Дункин Донутс, МцДоналдс или МцЦафе итд.

Неценовна конкуренција

Имајте на уму да је једна од пресудних особина монополистичког конкурентног тржишта да постоји значајна количина неценовне конкуренције. Тј. фирме се не могу такмичити по ценама

На пример, улични продавач нуди кафу по цени од 0,5 долара по шољици, али Старбуцкс наплаћује око 5 долара за једну шољицу кафе. Сада улични продавац не може да се такмичи са Старбуцком на основу наплате ниских цена, јер Старбуцкс разликује свој производ кроз квалитет кафе, скупо посуђе, боље гостопримство, инфраструктуру својих кафића итд.

Мања цена снаге

За разлику од фирми у савршеној конкуренцији где имају занемариве ценовне моћи, а цене у потпуности зависе од тржишта, предузећа у монополистичкој конкуренцији имају малу, али малу моћ над ценама. Различите фирме могу да наплаћују више или ниже на основу диференцијације производа.

На пример, Цоста Цоффее има веће стопе у поређењу са Старбуцком и обоје наплаћују много више цене од уличног продавца. Међутим, потражња за кафом је веома велика, јер сваки продавац кафе добија своје купце.

Ниске баријере за улазак и излазак

Због монополистичког конкурентног тржишта, посао са кафом има мале баријере за улазак и излазак. Међутим, постојећа или успостављена предузећа на тржишту желе да баријере буду високе.

На пример, посао са кафом има ниске почетне трошкове, тј. Ниске капиталне издатке за некретнине, постројења и опрему. Заправо, многи улични продавци нуде кафе доброг квалитета по нижим ценама, које се сервирају на малим камионима са храном или тезгама.

Владини прописи су мањи, осим основних стандарда квалитета хране; посао са кафом нема других строгих државних обавеза које би требало поштовати.

Пример # 2 - Пољопривредници

Из кафића долазимо до произвођача кафе. Овај пример говори о пољопривредницима који производе храну за читавих 7,7 милијарди становника света и око 80% светске хране.

Пољопривредници такође раде на монополистичком конкурентном тржишту где велики број фармера (има око 570 милиона фармера широм света) производи разне сличне усеве који се могу разликовати на основу квалитета, величине итд.

Узмимо пример врло познате летње културе под називом „Манго“ (Мангифера индица).

Велики број продаваца

Индија највећи произвођач манга има велики број култиватора манга.

Производ је сличан, али није идентичан

У Индији постоји преко 1000 врста манга, где се само 20 сорти комерцијално гаји, а само 5 се извози, укључујући и Алпхонсус.

Диференцијација производа

Најважнији фактор за разликовање манга је квалитет; реците да ли је органски или неоргански. Ако је неоргански, ниво употребе хемикалија (укључујући пестициде и хемијска ђубрива) утиче на проверу квалитета.

Мања цена снаге

Пољопривредник генерално не одлучује о тржишним стопама манга или било које друге културе. Цене углавном зависе од ланца потражње и снабдевања, владиних утицаја и разних мангова. Међутим, сезонска потражња за усевима остаје висока, па ниво понуде надувава или дефлационира структуру цена. Манго је кварљив производ, а његов квалитет такође утиче на цене.

Ниске баријере за улазак и излазак

Пољопривредно пословање има мале препреке за улазак. Почетни трошкови су ниски, искључујући трошкове куповине земљишта или ако се земљиште узима у закуп. Међутим, пољопривредни послови су углавном наследни широм света где се пољопривредна земљишта наслеђују из генерације у генерацију. У другим случајевима, влада сваке нације даје подстицаје новим пољопривредницима и помаже им новцем, технологијом и образовањем.

Пример # 3 - Малопродаја индустрија

Ово је сјајан пример који су користили разни економисти за објашњавање монополистичког конкурентног тржишта.

Малопродајна индустрија састоји се од огромних тржишта која укључују различиту робу и брендове са јединственим заједничким циљем брзе продаје својих производа.

Велики број продаваца

Осим великог броја малих локалних продаваца који продају прехрамбене продавнице или продавницу одеће, постоје и велики слонови који су популарни широм света, као и светски лидери малопродајне индустрије, као што су:

Вал-Март је највећи продавац на свету. Недавно је ушао у посао е-трговине преузимањем компаније Флипкарт, највеће индијске компаније за е-трговину. Амазон је највећи интернет продавац на свету. А Алибаба је још један велики глобални гигант у малопродајној индустрији.

Диференцијација производа

У малопродајној индустрији компаније могу да разликују своје производе користећи боју, величину, карактеристике, перформансе и приступачност. Компаније користе интензивно оглашавање и примењују различите маркетиншке стратегије како би њихов производ изгледао привлачнији купцима од осталих сличних производа.

Диференцијација се такође може извршити кроз бољу структуру дистрибуције. Интернет продаја пружа предност у односу на друге малопродаје.

Мања цена снаге

Купци имају потпуно знање о тржишту, бренду и производу, па продавци не могу вештачки да надувају цене производа, у супротном, купци ће бити приморани да купују замену чак и познатог бренда.

Ниске баријере за улазак и излазак

Улазак у малопродајну индустрију је врло лак, чак и појединац може ући са најосновнијим владиним обавезама и лиценцама. Почетни трошак варира у зависности од нивоа пословања, нпр. мала прехрамбена продавница са врло основним производима захтева врло малу количину новца, али за покретање тржног центра који укључује сваки аспект малопродаје потребна су огромна средства.