Како додати траке грешака у Екцел? (Корак по корак са примером)

Како додати траке грешака у Екцел? (Корак по корак)

Испод су кораци за додавање трака са грешкама у Екцелу -

 • Корак 1. Подаци се бирају и на картици Уметање бира се линијски графикон.

 • Корак 2. Кликом на опцију линијског графа добијамо следећи линијски графикон.

 • 3. корак Опцију трака грешака можете пронаћи на картици изгледа под групом за анализу. Следећи снимак екрана приказује исто.

 • 4. корак Доступне су разне опције трака са грешкама.

 • Корак 5. Траке грешака са стандардном грешком. Стандардна грешка, тј. СЕ је у основи стандардна девијација дистрибуције узорка статистике. Величина СЕ помаже у давању индекса прецизности процене параметра. Стандардна грешка је обрнуто пропорционална величини узорка. То значи да мања величина узорка тежи да производи веће стандардне грешке.

На доњем снимку екрана дате су траке грешака са стандардном грешком. Све тачке података у серији приказују износ грешке у истој висини за И траке грешака и истој ширини за Кс траке грешака.

Са доњег снимка екрана види се да се права линија црта из минимума максималне вредности, тј. Црвени јавор се преклапа са најудаљенијом вредношћу врсте Црни јавор. То значи да се подаци за једну групу не разликују од друге.

Корак 6. Траке грешака са процентом

Користи проценат наведен у пољу за проценат за израчунавање износа грешке за сваки податак као проценат вредности те одређене тачке података. Траке грешака И и траке грешака Кс заснивају се на проценту вредности тачака података и разликују се у величини према процентуалној вредности. Подразумевано се проценат узима као 5%.

Подразумевана вредност од 5% може се видети из опција Више трака са подацима дато на снимку екрана у наставку.

Корак 7. Траке грешака са стандардном девијацијом

Траке грешака са стандардном девијацијом су просечна разлика између тачака података и њихове средње вредности. Обично се узима у обзир стандардна девијација у једној тачки при стварању трака грешака. Стандардна девијација се користи када се подаци нормално дистрибуирају и када су показивачи обично једнако удаљени једни од других.

Линија повучена на максималној тачки података, тј. Црвени јавор подудара се са тачком максималне грешке црног јавора. То значи да се подаци за једну групу не разликују од друге.

Како додати прилагођене траке грешака у Екцел?

Поред три траке грешака, тј. Траке грешака са стандардном грешком, траке грешака са стандардном девијацијом и траке грешака са процентом, могу се направити и прилагођене траке грешака.

Приказ минус је у основи грешка на доњој страни стварне вредности. Само кликните на картицу минус.

Слично минусу, може се узети и плус који представља грешку на горњој страни стварне вредности. Само кликните на картицу плус.

Такође можемо да визуализујемо траке грешака без поклопца. На вертикалној картици трака са грешкама треба да кликнемо или изаберемо правац као оба завршна стила, јер нема капице.

Овде можете преузети овај Екцел предложак трака за грешке - Екцел предложак трака за грешке

Ствари које треба запамтити

 1. Траке грешака у Екцелу су графички прикази који помажу у визуализацији променљивости података датих на дводимензионалном оквиру.
 2. Помаже у указивању на процењену грешку или несигурност за давање општег осећаја колико је мерење тачно.
 3. Тачност се разуме по маркеру исцртаном преко оригиналног графикона и његовим тачкама података.
 4. Екцелове траке грешака користе се за приказ са стандардном грешком, стандардном девијацијом или са процентуалном вредношћу
 5. Траке грешака обично цртањем линија с врхом које се протежу од средишта уцртане тачке података.
 6. Дужина трака грешака обично помаже у откривању несигурности тачке података.
 7. У зависности од дужине трака грешака, грешка се може проценити. Кратка трака грешке показује да су вредности концентрисаније усмеравајући да је вероватније да је просечна вредност која је нацртана поуздана. Са друге стране дуж траке грешака указују да су вредности шире раширене и да је мање вероватно да ће бити поуздане.
 8. Траке грешака се могу прилагодити помоћу више опција грешака
 9. У случају искривљених података, дужина на свакој страни трака са грешкама била би неуравнотежена.
 10. Траке грешака обично иду паралелно са осом квантитативне скале. То значи да се траке грешака могу визуализовати хоризонтално или вертикално у зависности од тога да ли је квантитативна скала на Кс-оси или на И-оси.