Креативно рачуноводство (значење, примери) | Топ 6 метода

Креативно рачуноводствено значење

Креативно рачуноводство је метода која се користи за лажно креирање или тумачење рачуноводствених политика с циљем злоупотребе рачуноводствених техника и стандарда које постављају рачуноводствена тела. Сврха бављења овом врстом праксе је остваривање профита не пријављивањем тачних цифара. То је искориштавање рупа у нашем рачуноводственом систему, као и систему ревизије након завршетка рачуна.

Постоји много начина за то. Најпопуларнији су манипулисање цифрама добити како би се ослободили прекомерног опорезивања у фјучерсима. Много пута књиге рачуна путем којих се сазнају ове пореске цифре углавном нису тачне. Манипулација се врши од самог примарног нивоа. Главна прилагођавања у вези са рачунима којима руководство жели да манипулише врше се прилагођавањем цифара повезаних са примањима или подстицајима запослених. Неке компаније се баве креативним рачуноводством да би се претварале да је финансијско стање њихове компаније добро и да људи могу улагати у наше компаније.

Методе креативног рачуноводства

# 1 - Погрешна процена залиха у продавницама

Руководство неких компанија врши ову врсту праксе да би преценило процену залиха. Они то чине само да би показали да се схвата њихов трошак продате робе, па покушавају да покажу повећану добит коју ће њихова компанија зарадити ове године.

# 2 - Неуспех да се изврше одговарајуће потенцијалне обавезе

То је врло технички метод креативног рачуноводства. Потенцијалне обавезе нису правилно приказане у напоменама уз рачуне; тако ће се створити утисак да компанија не преузима никакву одговорност и да је тиме слободна од тога.

# 3 - Резервација мање трошкова

Компанија понекад, да би показала мање трошкове, клијенту врши плаћање готовином или застарелим чеком. Помаже менаџменту да књижи ниже годишње трошкове, а њихове пословне књиге приказују мање цифре трошкова, што може привући неке инвеститоре.

# 4 - Свесни покушај манипулисања цифрама и методама амортизације

Ову технику користе многе компаније како би оставиле добар утисак на своје инвеститоре. Метод обрачуна амортизације се понекад мења једноставним давањем изјаве о одрицању одговорности. Ниједна процена не повећава животни век имовине. Управа покушава одредити произвољан животни век, обично више него што се очекивало. Стога може имати мање умањење рачунато на основу горе наведеног и што одговара томе повећава вредност спашавања имовине предузећа. Иако је амортизација безготовинска, израчун исте има велики утицај на финансије предузећа.

# 5 - Смањење личних обавеза компаније

Предузеће обично не показује своју одговорност, па је то такође одлична техника креативног рачуноводства.

# 6 - Манипулирање приходима и подацима о продаји

Веома је основна ствар коју ради већина компанија. Понекад смањују приходе од продаје у својим књигама да би се ослободили пореза, а понекад повећавају цифру продаје неком произвољном трансакцијом како би приказали приход компаније како би подстакли своје инвеститоре.

Примери креативног рачуноводства

 1. Предузеће подиже рачуне пре краја обрачунске године да би напухало своје продајне цифре, али стварна трансакција се дешава на датум након објављивања. То је пример где компанија покушава да покаже повећане приходе.
 2. Компанија понекад даје зајмове својој познатој особи како би намерно сакрила трансакције извршене током године.
 3. Предузеће продужава корисни век употребе средства како би се ослободило веће амортизације.

Предности

 • Компанија може приказати глатки и добро растући графикон предузећа. Руководство усваја ову технику како би показало сталну добит и добре приходе како би привукло своје инвеститоре.
 • Креативно рачуноводство помаже компанији да им постави потребне параметре, што је практично немогуће.
 • Компанија која прави губитке може имати користи од ове врсте креативног рачуноводства. Инвеститори могу имати наду гледајући будуће добитке на буџетским рачунима компанија, и много пута се компанија може носити са датом ситуацијом.
 • Компанија, усвајањем ове методе, може негде прикрити финансијски ризик који би могла претрпети.

Мане

 • Иако је креативно рачуноводство етичка пракса, понекад се може третирати као незаконито. Када се вредности књиговодствених књига неетички или нелогично погрешно прикажу, онда то може захтевати неке квалификације.
 • Компанија ће увек бити у великом ризику да изгуби своје инвеститоре, јер у случају да инвеститори схвате манипулације, то неће бити добро за компанију. Интерес инвеститора може бити ометен.
 • Највећи недостатак је тај што ако стручњак изврши манипулацију, онда је то у реду, али ако то није случај, финансијски писмени директор или извршни директор одлуче да направе промену, онда ће то представљати проблем. Стога ово може повећати трошкове ангажовања финансијског стручњака.
 • Ако се дугорочно открије да се компанија бави креативном рачуноводственом праксом, тада ће и ризиковати њихова очекивања од компаније; тако компанија може изгубити своје пословање.

Закључак

Креативно рачуноводство је рачуноводствена пракса која помаже предузећу да одступи од добити и прихода за годину пратећи правила и прописе. То је вештина коју стручњаци користе за манипулисање рачунима компаније. Стручњаци најбоље рјешавају рупе у систему, а метода треба бити етична; у супротном, то може представљати озбиљан проблем за менаџмент компаније.

Овде је најважније да инвеститори буду опрезни док бирају компаније за инвестирање. Требали би знати финансијске аранжмане који се могу постићи разумијевањем напомена уз рачуне. Управа треба да пита било коју сумњиву ставку, а ако управа не може да одговори на упит, инвеститор не би требало да улаже свој новац у ове лажне компаније.