Дељење права (значење, примери) | Како то функционише и зашто је то важно?

Стицање акција односи се на давање акција током унапред одређеног мандата као пакет накнаде или допринос пензијском систему запосленима или оснивачима компаније да би их наградили за њихов радни учинак и задржали дужи низ година у компанија.

Дељење права на значење

То значи удео који се додељује запосленима или оснивачима као део пакета накнада. То би могао бити допринос пензијском плану, а такође и начин да их наградите и задржите. Ово дељење од стране појединца је процес који се дешава током многих година (обично четири до пет година).

 • Путем деоница, компанија може задржати своје запослене лојалним компанији.
 • На крају таквог периода стицања права, запослени могу стећи права на удео или допринос за пензијски план.
 • Ако се оснивачу компаније дају акције на стицање права, услови споразума доступни су у „Уговору акционара“. А ако су запосленом понуђене акције на стицање права, услови су доступни у оквиру „Уговора о запосленом“.

Примери стицања права на акције

Претпоставимо да запослени добије акције стечене током четири године. То значи да ће читав део овог надокнаде у компанији бити доступан запосленом тек након четири године. Отуда се каже да је тек после четири године запослени у потпуности стечен.

Рецимо да је госпођа А запослена у компанији АБЦ. Добија опцију да купи 1.000 акција свог послодавца, који је компанија АБЦ. Међутим, ових 1.000 акција не може се добити једним потезом. Требаће им подједнако припасти четири до пет година. Госпођа А моћи ће да користи своје деонице тек након што јој се у потпуности стекне право, што је после четири до пет година.

извор: цнбц.цом

Класичан пример из света бизниса, који се често наводи, је уметников. Радио је на канцеларијском простору за Фејсбук када је била тек годину дана стара старт-уп компанија. За свој посао урађен у ентеријеру канцеларијског простора, уметник је изабрао да узме деонице Фацебоок-а, а не припадајућу новчану накнаду. Када је Фацебоок први пут изашао у јавност са иницијалном јавном понудом 2012. године, наводи се да се уметникове акције процењују на око 200 милиона долара.

Предности стицања права на акције

 • Кад год компанија понуди удео удела својим запосленима, то је веома корисно за компанију. Будући да не укључује никакву исплату готовине, нема одлива готовине у књигама компаније. То једноставно значи да компанија нуди запосленима власништво над компанијом.
 • Такође је веома корисно за запослене јер их доводи у положај да добијају високу вредност за своје акције, као у случају Фацебоок-а.
 • Када компаније укључују остваривање права на деоница као део уговора о запосленом, то доводи до побољшања учинка запосленог. Како је учинак запосленог везан за акције које се нуде ради стицања права, запослени има својствени подстицај за добар учинак.
 • Такође помаже код задржавања запослених. Када запослени знају да постоји потенцијална добит или награда у виду деоница у будућности, они остају у компанији дуже време.
 • Даље, када новооснована предузећа запошљавају, плате запослених су знатно ниске. Нудећи деонице којима се додељују, запослени остварују додатне бенефиције осим плате.

Мане одузимања права на акције

 • Поред многих погодности стицања права на акције, један од главних недостатака је што пореске последице зависе од врсте стечених акција, промене пореске обавезе. Порез се такође може применити у зависности од тога када одлучите да купите и продате своју опцију или удео. Слично томе, ако компанија даје удео у стицању права као награду за акције, доходак који се даје као накнада за перформансе заснован на залихама опорезује се.
 • Још један недостатак је тај што запослени одобрава стицање права на дужи рок. Корист од стицања деоница припаја запосленом тек након четири до пет година, тј. Када му се у потпуности стекне право.
 • Недавно ангажовани запослени можда неће добити предност јер постоји период литице. О томе ћемо разговарати у следећем одељку.
 • Ако запослени напусти компанију или га компанија отпусти пре него што се распоред заврши, неће моћи да искористи све погодности стицања права.

Ограничења

Постоји концепт периода литице о којем се овде мора разговарати као о ограничењу стечених акција. Период литице је период када компанија не додељује никакав удео запосленом. То је обично период хлађења одмах након што се запослени придружи компанији. Тај период би могао да се креће од неколико месеци до једне године. Након што запослени заврши период литице, може поседовати акције ради стицања права. Период литице постоји како би се објаснили сви ризици који могу настати током првих неколико месеци или година покретања или недавног запошљавања. Ови ризици могу да укључују оснивача компаније који одустаје током почетних фаза покретања. Или запосленик који је дао отказ у првих неколико месеци.

Закључак

То је врло користан инструмент и за компаније и за запослене. Подстицањем запослених да раде боље, пословни интереси компаније и даље остају живи. Задржавање запослених је веће, а тиме и мотивација да раде према циљевима компаније. За компанију омогућава мање гњаваже са запошљавањем нових запослених, јер они остају дугорочно због потенцијалних награда додељеним акцијама. Такође штити акције компаније јер постојање периода литице не омогућава раним напуштачима компаније да имају користи од њих.