Реална стопа поврата (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Шта је стварна стопа поврата?

Реална стопа приноса је стварна годишња стопа приноса након што се узму у обзир фактори који утичу на стопу попут инфлације и израчунава се са једном плус номиналном стопом подељеном са једном плус стопом инфлације минус један и стопа инфлације се може узети из потрошачке цене индекс или дефлатор БДП-а.

Помаже инвеститору да сазна шта заправо добија заузврат улагањем одређене суме новца у инвестицију. На пример, ако господин Тимотхи уложи 1000 долара у банку и банка обећа да ће понудити стопу поврата од 5%, господин Тимотхи можда мисли да добија добар повраћај од своје инвестиције. У финансијској терминологији, ово ћемо назвати 5% као номиналну стопу.

Међутим, остаје питање, да ли је 5% стварни повраћај улагања господина Тимотхија? Одговор је не. Такође морамо узети у обзир инфлацију, а такође и порез (ако повраћај улагања није одбитан за порез).

Формула стварне стопе поврата

Узимајући у обзир стопу инфлације, можемо је израчунати на следећи начин

Пример

Овај предложак стварне стопе поврата у Екцел-у можете преузети овде - Предложак стварне стопе поврата у програму Екцел

Госпођа Соул је у банци држала 100.000 долара. Банка обећава да ће платити стопу приноса од 6% на крају године. Стопа инфлације је 3% током године. Колика би била стварна стопа поврата?

  • Формула реалне стопе поврата = (1 + номинална стопа) / (1 + стопа инфлације) - 1
  •  = (1 + 0.06) / (1 + 0.03) – 1
  •  = 1.06 / 1.03 – 1
  • = 0.0291 = 2.91%.

Тумачење

У овој формули прво разматрамо номиналну стопу, а затим ћемо узети у обзир стопу инфлације.

Као што већ знате - стопа поврата инвестиције или банке коју нуди је номинална стопа поврата. Међутим, да бисмо сазнали стопу инфлације, морамо да користимо индекс потрошачких цена. Алтернативно, предузећа могу користити други индекс потрошачких цена за израчунавање инфлације или могу узети у обзир само добра и услуге повезане са њиховим пословањем.

Ево формуле помоћу које можемо сазнати стопу инфлације -

Стопа инфлације = (ЦПИ к + 1 - ЦПИ Икс) / ЦПИ Икс

Ево, ЦПИ Икс означава почетни потрошачки индекс.

Ако сте уложили добар износ, увек је разборито користити стварну стопу поврата да бисте видели колико заправо зарађујете на инвестицији.

Међутим, ако само желите да се уверите колико заправо зарађујете у необавезном смислу, можете само да користите следећу формулу - (номинална стопа - стопа инфлације).

Иако се ова формула не препоручује, можете само да проверите пре него што уђете у детаље.

Употреба и релевантност

Ако инвеститори желе да знају колико заправо зарађују (у неким случајевима је то заправо негативно), ова формула је добра.

Међутим, две ствари морате узети у обзир пре употребе ове формуле.

  • Прва ствар је одбити стопу инфлације (или поделити стопу инфлације); морате бити сигурни да ћете купити исту робу коју ЦПИ сматра.
  • Друга ствар је што стопа поврата није увек тачна. Да, можете израчунати стварну стопу поврата помоћу формуле, али може бити више фактора које ћете можда морати узети у обзир нпр. порези, опортунитетни трошкови итд.

Калкулатор

Можете користити следећи калкулатор.

Номинал Рате
Стопа инфлације
Формула реалне стопе поврата =
 

Формула реалне стопе поврата =
(1 + номинална стопа)
1
(1 + стопа инфлације)
(1 + 0 )
1=0
(1 + 0 )

Стварна стопа поврата у Екцелу (са Екцел предлошком)

Урадимо сада исти пример горе у Екцелу. Ово је врло једноставно. Треба да наведете два улаза за номиналну стопу и стопу инфлације. Реалну стопу поврата можете лако израчунати у приложеном шаблону.