Водич за почетнике за испит АЦА - придружени овлашћени рачуновођа

АЦА испит

 Нико не воли да заувек остане заглављен на једном месту. Жеља спирализира пут до успеха, а најлакша пречица за постизање професионалног успеха је напоран рад и похађање одговарајућих стручних курсева како бисте побољшали своје изгледе за каријеру. У индустрији у којој таленат није оскудан, али послови јесу, искуство у комбинацији са ажурираним знањем о тренутним временима даје предност појединцу над конкуренцијом. Дозволите да вам помогнемо у давању правог смера вашем расту помажући вам у доношењу одлуке о правом курсу. У овом чланку ћемо вам дати навртке и вијке АЦА прегледа. Молимо вас да пажљиво прочитате унапред. Чланак има за циљ да вам пружи најбоље могуће информације о АЦА курсу како би обогатио ваше знање и помогао вам у процесу доношења одлука.

Чланак ће покрити следеће теме:

    Пре него што прочитате о чему се ради на курсу АЦА, одговорите на питање вашег знатижељног ума, Зашто је АЦА један од најтраженијих сертификата за рачуноводствене професионалце?

    • АЦА квалификације вреднују компаније широм света. Курс ужива репутацију тражења најбољих талената и претварања у високо техничке и рачуноводствене професионалце.
    • Испит АЦА строго обучава студенте да буду спремни за ситуације у стварном окружењу. Научени су да буду технички исправни са детаљним информацијама о улагању и изласку из финансијске индустрије.
    • Формат предмета и структура испита изузетно су погодни за студенте, обезбеђујући најбољи могући начин студирања, као и осигуравање да њихове радне обавезе нису отежане.

    Основне информације о АЦА испиту су следеће:

    О испиту АЦА


    АЦА или програм придружених овлашћених рачуновођа је главни курс који је осмислио Институт овлашћених рачуновођа у Енглеској и Велсу (ИЦАЕВ). АЦА се сматра најцјењенијим испитом за постизање овлашћеног рачуновође. Овај курс је познат по својој тежини, као и по разним областима могућности које отвара учесницима на пољу рачуноводства. ИЦАЕВ је највеће тело квалификованих рачуновођа и АЦА је њихов једини фокус образовања, осигуравајући да се наставни план редовно проверава у складу са захтевима индустрије.

    Улоге: Кандидат који је одобрио АЦА отворен је углавном за рад у ова четири сектора: јавној пракси, пословању, финансијским услугама и добротворним организацијама. Кандидату је дозвољено да нуди услуге под називом овлашћени рачуновођа (АЦА) или колега овлашћени рачуновођа (ФЦА), у зависности од њиховог искуства и чланства у ИЦАЕВ. Квалификовани АЦА има изврсну прилику да се веома рано у својој каријери избори за положај финансијског директора или постане партнер. Остале улоге које су им отворене су пословни аналитичар, партнер из праксе, финансијски директор, извршни директор или чак воде сопствени посао.

    Испит: Испит АЦА има три нивоа са 15 модула и испита. Три нивоа су ниво сертификата, професионални ниво и напредни ниво. Кандидати имају право на изузеће због претходног проучавања сертификата и професионалних нивоа.

    Датуми испита: АЦА испит за професионални ниво одржава се током марта, јуна, септембра и децембра, док се напредни ниво одржава у јулу и новембру.

    Договор: Награђивање каријере након што успешно обавите преглед.

    Подобност: Минимални образовни захтеви потребни за испуњавање услова за АЦА програм су:

    • Призната диплома на било ком од признатих акредитованих универзитета
    • Образовање које је еквивалентно средњој школи
    • Сертификат за финансије, рачуноводство и пословање (ИЦАЕВ)
    • Члан ААТ-а
    • Студент ААТ-а који је постигао НВК ниво 3 средње фазе
    • Члан АЦЦА, ЦИМА или ЦИПФА
    • Студент АЦЦА, ЦИМА, ЦИПФА, ЦАИ или ИЦАС који је положио и положио све радове у свакој фази испитивања дотичног тела, укључујући и следеће испите, АЦЦА напредна диплома из рачуноводства и пословања, ЦИМА сертификат из пословног рачуноводства, ЦИПФА Професионални сертификат, ЦАИ стручност ИИ, ИЦАС тест компетентности, положите признати курс за рачуноводство

    Критеријуми за завршетак квалификација за АЦА


    Критеријуми за завршетак програма имају четири основна елемента за испуњавање услова за чланство у ИЦАЕВ, испите, техничко радно искуство (ТВЕ), почетно професионално усавршавање (ИПД) и структурирану обуку из етике (СТЕ). Студенти су дужни да заврше програм обуке у периоду од три године и такође редовно пролазе оцењивање / преглед напретка код свог послодавца. По завршетку ових, потребно је доставити копију попуњеног обрасца ЕТВЕ (доказ о техничком радном искуству) ИЦАЕВ-у, а затим ће кандидат бити позван у чланство ИЦАЕВ.

    Препоручено радно време: Да би се успешно очистило АЦА испитивање, потребно је издвојити просечно 400 до 600 сати.

    Шта зарађујете? Степен који вам пружа знање, вештину и стручност који вам омогућавају да се истакнете на тржишту рада.

    Зашто полагати АЦА испит?


    Бављење АЦА-ом има свој удео у предностима и на њих ће се сигурно концентрисати. Дефинитивно може имати велике користи од ваше каријере повећавањем вашег потенцијала за зараду и чинећи вас много видљивијим на тржишту рада од ваших вршњака. Међутим, постоје и друге предности које такође треба узети у обзир пре него што кренете на пут ка постизању овог курса сертификата.

    • АЦА сертификат стиче се уговором о обуци, што значи да кандидати уживају у структурираним упутствима и правилној настави за постављени наставни план. Поред тога, студенти такође уживају у временском периоду датом за учење испита; док су тамо књиге и таксе у потпуности плаћене.
    • Кандидат за АЦА обуку ужива уносну плату, што довољно говори о томе шта би квалификовани АЦА постигао.
    • Структура наставног програма АЦА осмишљена је тако да осигура да су кандидати темељно припремљени за сваку компоненту како би теорију могли лако применити у пракси. Курс пружа детаљно знање о широком спектру рачуноводства, финансија и пословања.

    Послови након стицања АЦА квалификације

    Имаоци АЦА сертификата могу отворити послове у јавној пракси, пословању, финансијским услугама и добротворним организацијама. АЦА уживају у великом расту каријере који је пропорционалан понуђеном пакету плата. Неке од компанија које су унајмиле власнике АЦА сертификата су БДО ЛЛП, Ернст & Иоунг, КПМГ и ПВЦ.

    АЦА формат испита


    Испити су подељени у три нивоа вис вис, ниво сертификата, професионални ниво и напредни ниво.

    Кандидат је дужан да заврши свих 15 модула на три нивоа. Изузећа су дозвољена у случајевима претходног студија (за сертификате и модуле професионалног нивоа).

    Ниво сертификата

    Ниво сертификата покрива рачуноводствене и пословне принципе:

    • Рачуноводство (40 питања)
    • Уверење (50 питања)
    • Посао и финансије (50 питања)
    • Право (50 питања)
    • Информације о управљању (40 питања)
    • Принципи опорезивања (50 питања).

    Све теме из овог модула тестирају се на једном испиту. Онлајн испит од једног и по сата може се заказати у било ком тренутку када студент мисли да је спреман. Кандидати могу четири пута да дају један ниво.

    Професионални ниво

    Програм стручног нивоа концентрише се на способност кандидата да примени теоријско знање и разумевање у стварним ситуацијама:

    • Пословно планирање: опорезивање
    • Пословна стратегија
    • Ревизија и уверење
    • Финансијско рачуноводство и извештавање (3 сата)
    • Финансијски менаџмент
    • Пореска сагласност.

    За сваку од тема на овом нивоу одржава се тросатни испит.

    Напредни ниво

    Напредни ниво је отворено испитивање књига које се углавном фокусира на сложене сценарије пословања и студије случаја у стварном времену, тестирајући вештину и просуђивање сваког кандидата у критичном времену.

    • Корпоративно извештавање
    • Стратешко управљање пословањем
    • Истраживање случаја.

    Напредни ниво има три и по сата испитивања за два модула, док је испитивање студије случаја четворосатна агонија. Не постоји ограничење броја појављивања ученика на испиту. Међутим, препоручљиво је да студенти проуче рад са случајем пред крај свог професионалног развоја, обуке из етике и радног искуства како би искористили практично знање стечено на терену.

    Захтев за радно искуство


    Ова компонента је од суштинске важности за обуку кандидата и омогућава студентима да вежбају елементе свакодневног посла. Кандидати морају да заврше 450 дана радног искуства (где „дан“ значи седам сати) искуства за АЦА. То скоро траје између три и пет година (или 200 сати за одобрену двогодишњу шему).

    Практично радно искуство мора стећи један од 2.850 одобрених послодаваца из ИЦАЕВ-а у најмање једној области рачуноводства, ревизије и осигурања, пореза, финансијског управљања, несолвентности или информационе технологије.

    Кључни детаљи о АЦА формату испита


    Ниво сертификата је самостална квалификација и може се завршити ван споразума о обуци, а већина ученика завршава овај ниво у првој години њиховог споразума о обуци.

    • Ниво сертификата може се редовно попуњавати у било које време током целе године.
    • Модули са три нивоа могу се полагати у било које време редовно током године.
    • Модули сваког нивоа изграђују сложеност материјала за проучавање за следећи ниво.

    Професионални развој

    Обука за професионални развој омогућава студенту да импровизује и ојача кључне области у каријери књиговође, што укључује:

    • Комуникација
    • Тим радни
    • Одлучивати
    • Разматрање
    • Додавање вредности
    • Решавање проблема
    • Техничка оспособљеност.

    Обука за професионални развој завршава се путем ИЦАЕВ шеме професионалног развоја или шеме организације послодавца (ако је акредитована).

    Етика и професионални скептицизам

    Овај одељак се предаје као мрежни водич за обуку и покрива важне етичке рачуноводствене праксе и захтеве радног овлашћеног рачуновође. Водич осигурава да кључни принципи интегритета, објективности, професионалне компетентности и дужне бриге, поверљивости и професионалног понашања студенти лако разумеју у пракси.

    Постоји шест модула и додељена процена (30 питања са више избора током сата) која обухвата:

    • Увод у етички кодекс ИЦАЕВ
    • Основни етички принципи
    • Пријетње и заштитне мјере основних етичких принципа
    • Сукоби интереса
    • Разматрања професионалних рачуновођа у пракси
    • Разматрања професионалних рачуновођа у послу.

    Сваки модул је дизајниран да помогне студентима да развију етичке и професионалне вештине скептицизма из перспективе рачуновође.

    Од кандидата се очекује да са послодавцем у интервалима од шест месеци размотре своје разумевање етике у својој области и примене своје учење током свог практичног радног искуства.

    Анализа тема АЦА испита


    Ниво сертификата

    Рачуноводство (покрива теме двоструког књиговодства и како применити његове принципе)

    • вођење финансијске евиденције
    • прилагођавање рачуноводствених евиденција и финансијских извештаја
    • припрема финансијских извештаја

    Уверење покрива процес уверења и основне етичке принципе

    • концепт, процес и потреба за уверењем
    • интерне контроле
    • прикупљање доказа о ангажману за уверење
    • професионална етика

    Посао и финансије покривају како предузећа послују и како финансије и рачуноводствене функције подржавају пословање

    • пословни циљеви и функције
    • пословне и организационе структуре
    • улога финансија и рачуноводствене професије
    • управљање, одрживост, корпоративна одговорност и етика
    • спољно окружење

    Закон покрива законска начела

    • утицај грађанског и кривичног закона на пословање и професионалне услуге
    • друштво и закон о несолвентности
    • утицај закона у професионалном контексту

    Информације о управљању покривају како припремити основне финансијске информације за управљање предузећем

    • коштања и одређивања цена
    • буџетирање и предвиђање
    • управљање учинком
    • управљање доношењем одлука

    Принципи опорезивања покривају опште циљеве и врсте пореза

    • циљеви, врсте пореза и етика
    • управа опорезивања
    • порез на доходак и доприноси за национално осигурање
    • порез на капиталну добит и добитак на добит предузећа
    • порез на добит корпорације
    • ПДВ

    Професионални ниво

    Ревизија и осигурање покривају критичне аспекте управљања ангажманом са уверењем, укључујући:

    • законски и други професионални прописи, етика и текућа питања
    • прихватање и управљање ангажманима
    • планирање ангажмана
    • закључивање и извештавање о ангажманима

    Финансијско рачуноводство и извештавање обухвата припрему комплетних појединачних и консолидованих финансијских извештаја и изводе из тих податакатс

    • концепти и етика рачуноводства и извештавања
    • финансијски извештаји једне компаније
    • консолидовани финансијски извештаји

    Финансијско управљање покрива како препоручити релевантне опције за финансирање предузећа, препознати и управљати финансијским ризицима и донети одговарајуће инвестиционе одлуке

    • финансијске опције
    • управљање финансијским ризиком
    • инвестиционе одлуке и процена

    Поштивање пореза покрива како припремити пореске обрачуне за појединце и компаније

    • етике и закона
    • капитална добит, приход, наследство и порез на добит
    • доприноси за национално осигурање
    • ПДВ и порез на маркице

    Пословно планирање: Опорезивање покрива како идентификовати и решити пореска питања која се јављају у контексту припреме пореских обрачуна и саветовати о пореско ефикасним стратегијама за предузећа и појединце

    • етике и закона
    • опорезивање правних лица и нерегистрованих предузећа, укључујући партнерства
    • опорезивање личности

    Пословна стратегија покрива како предузећа развијају и спроводе стратегију, укључујући:

    • стратешка анализа
    • стратешки избор
    • спровођење и праћење стратегије

    Напредни ниво

    Корпоративно извештавање

    Модул покрива:

    • услуге ревизије, припрема и процена корпоративних извештаја
    • утврдити алтернативна решења за питања корпоративног извештавања, узимајући у обзир потребе клијената и заинтересованих страна

    Стратешко пословно управљање

    Модул покрива:

    • стратешка анализа, управљање ризиком, корпоративно управљање, финансијско управљање, корпоративно извештавање и осигурање

    Истраживање случаја

    Модул покрива:

    • тестира професионалне вештине у контексту одређеног пословног питања
    • израда потребних закључака и препорука
    • односи се на то како ће се од ученика очекивати да раде

    Накнаде за испит АЦА


    Трошкови пријављивања за кредит за претходно учење, тамо где је то потребно, биће:

    70 £ за сваки модул нивоа сертификата и 90 £ за сваки модул професионалног нивоа.

    АЦА резултати и пролазне стопе


    Резултати АЦА испита објављују се на веб локацији ИЦАЕВ, а резултати у писмима се касније објављују студентима.

    У 2019. години кумулативни проценат пролазности АЦА је изнад 70%.

    АЦА Студијски ресурси


    ИЦАЕВ пружа материјал за учење који су осмислили испитивачи. Студијски извори помажу у разумевању широког оквира тема на којима ће се студенти тестирати. ИЦАЕВ-ови ресурси за проучавање састоје се од приручника за проучавање који детаљно објашњава теме на којима ће студент бити тестиран. Интернет водич за учење који води студента према приступу и вештинама тестираним за сваки модул и интерактивним материјалима за самотестирање на крају поглавља, као и скуп питања који садржи питања за ревизију и вежбање пре испита.

    АЦА испитна стратегија


    • Током вашег водича направите белешке јасним и једноставним за поновну употребу. Дугорочно ћете уштедети време.
    • Вежбајте у прошлим радовима јер ће вам то користити у ревидирању научених концепата.
    • Упознајте се са узорком одговарања док испитивач тражи нешто слично.
    • Не избегавајте наративне одговоре - уместо да их искористите јер могу да иструну и произведу.
    • Додјела оцена није наведена у документу са питањима, па зато користите своју интелигенцију. Ријечи попут кратког објашњења и детаљног објашњавања требале би бити свјетионик.

    Закључак


    Проучавање материјала је важно, али главна битка се добија ако се концентришете на стицање практичног искуства о концептима наученим у класи који ће се увежбавати на терену. Све најбоље!

    Корисна пошта

    • ЦПА вс МБА
    • АЦА вс ЦПА
    • АЦЦА вс АЦА - у чему је разлика?
    • Рачуноводство наспрам цене по конверзији - упоредите
    • <