Фиат новац (дефиниција, пример) | Шта је фиат валута

Шта је Фиат новац / Фиат валута?

Фиат новац је валута коју је држава прогласила законским средством плаћања и нема потпору физичке робе попут злата, већ је вредност тог фиат новца изведена из односа потражње и понуде на тржишту. Индијска рупија и амерички долар су фиат валуте Индије, односно Америке. Номинална вредност фиат валута је далеко већа од њихове робне вредности. Већина савремених папирних валута у свету су фиат валуте.

Пример новца Фиата

  • Аустралија - аустралијски долар
  • Белгија - евро
  • Чиле - чилеански пезо
  • Кина - кинески јуан
  • Финска - евро
  • Индија - индијска рупија
  • Мексико - мексички пезо
  • Нови Зеланд - новозеландски долар
  • Оман - омански ријал
  • Саудијска Арабија - саудијски ријал
  • Јужна Африка - јужноафрички ранд
  • Уганда - угандски шилинг

Предности Фиат валуте

Постоји неколико различитих предности Фиата новца. Неке од предности фиат новца су следеће:

  1. Девизни новац има стабилну вредност, за разлику од новца који се заснива на роби попут злата, сребра или бакра итд., Јер су валуте засноване на робама променљиве због редовног пословног циклуса и периодичне рецесије. С друге стране, централна банка државе може штампати или држати папирни новац када им је потребан, што им даје добру контролу над опскрбом новца, каматним стопама и ликвидношћу.
  2. Фиат валута је најприхваћенији облик валуте, а подржавају је бројне берзе валута и платне мреже широм света. Ово чини фиат новац вредним.
  3. Помаже у стабилизацији економије земље из разлога што владе земље имају контролу над опскрбом новца, а фиат валута није заснована на нестабилној роби.

Мане Фиата новца

Поред предности, постоје и нека ограничења и недостаци Фиата новца који укључује следеће:

  1. Иако се сматра да је фиат валута стабилнија валута која може помоћи у ситуацији рецесије, али током глобалне рецесије критичари су тврдили да ограничена понуда злата чини стабилнијом валутом у поређењу са фиат новац јер има неограничену понуду.
  2. Још један недостатак фиат валуте је потенцијал да њена вредност може постати нула, јер папир у којем је одштампана нема вредност због које се сва вредност може изгубити. Једном када вредност валуте почне да иде наниже ка нули, тада ће економија земље и сви који користе валуту потпуно пропасти.
  3. Како се влади даје моћ да штампа фиат валуту кад год пожели, даје јој могућност да краде ресурсе народа у држави, чак и у случају да одбију да буду опорезовани. У том случају, влада благо надувава валуту, а затим купује све што им је потребно пре пораста цена.
  4. Сваке године се штампа нова гомила новца ради замене новчаница које се извлаче из оптицаја јер су изгубљене или уништене. Али користећи овај разлог, углавном се штампа више валуте него што је стварни захтев за новцем, што доводи до тога да фиат валуте губе на вредности током одређеног временског периода.

Важне тачке

  1. То је валута коју издаје влада и не подржава је било која роба попут злата, сребра итд. Централној банци државе даје контролу над економијом, јер они могу штампати фиат валуту према њихов захтев, тј. како и када они то захтевају.
  2. Фијатова валута служи као добра валута у случају да се може носити са улогама које су потребне у економији земље за њену монетарну јединицу попут чувања вредности, омогућавања размене и обезбеђивања нумеричког рачуна.
  3. Фијатска валута може довести до ситуације хиперинфлације у економији, јер влада државе може штампати превише фиат валуте
  4. Већина модерних папирних валута су фиат валуте, укључујући амерички долар.
  5. Материјал од којег је направљен фиат новац не одређује његову вредност, што значи да метали који се користе за ковање новчића и папира који се користе за новчанице немају њихову вредност. Вредност девизног новца позната је из односа између потражње и понуде на тржишту и из стабилности владе која емитује, а не из вредности робе којом се подржава.

Закључак

Фиат валута је најприхваћенији облик валуте и подржана је од више берзи валута и платних мрежа широм света. Другим речима, фиат новац нема никакву унутрашњу вредност и тржишне снаге одређују његову вредност. Ово помаже у стабилизацији економије земље из разлога што владе државе имају контролу над опскрбом новца, а фиат валута није заснована на нестабилној роби. Међутим, влада мора бити врло опрезна док штампа фиат новац, јер би у случају пада прекомерне вредности валуте могла да доведе до ситуације хиперинфлације у економији. Владе су увеле фиат новац као алтернативу репрезентативном и робном новцу.