Ризик од улагања (дефиниција, врсте) | Шта је инвестициони ризик?

Шта је инвестициони ризик?

Инвестициони ризик се дефинише као вероватноћа или несигурност губитака, а не очекивана добит од улагања услед пада фер вредности хартија од вредности као што су обвезнице, акције, некретнине итд. Свака врста улагања је изложена неком степену инвестиционог ризика попут тржишни ризик, тј. губитак уложеног износа или ризик неплаћања, односно уложени новац никада се не враћа инвеститору.

Врсте инвестиционих ризика

Погледајмо различите врсте инвестиционих ризика:

# 1 - Тржишни ризик

Тржишни ризик је ризик да инвестиција изгуби вредност због различитих економских догађаја који могу утицати на цело тржиште. Главне врсте тржишних ризика укључују:

  • Акцијски ризик: Овај ризик се односи на улагање у акције. Тржишна цена акција је променљива и наставља се повећавати или смањивати на основу различитих фактора. Дакле, капитални ризик је пад тржишне цене акција.
  • Ризик од каматне стопе: Ризик од каматних стопа односи се на дужничке хартије од вредности. Каматне стопе негативно утичу на дужничке хартије од вредности, тј. Тржишна вредност дужничких хартија од вредности расте ако се каматне стопе смање.
  • Валутни ризик: Валутни ризик се односи на девизне инвестиције. Ризик губитка новца на девизним улагањима због кретања девизних курсева је валутни ризик. На пример, ако амерички долар депресира на индијску рупију, улагање у америчке доларе имаће мању вредност у индијској рупији.

# 2 - Ризик ликвидности

Ризик ликвидности је ризик од немогућности продаје хартија од вредности по поштеној цени и претварања у готовину. Због мање ликвидности на тржишту, инвеститор ће можда морати да прода хартије од вредности по много нижој цени, губећи на томе вредност.

# 3 - Ризик концентрације

Ризик концентрације је ризик губитка на уложеном износу јер је уложен у само једну хартију од вредности или једну врсту хартије од вредности. У ризику концентрације, инвеститор губи готово сав уложени износ ако тржишна вредност уложене одређене хартије од вредности опадне.

# 4 - Кредитни ризик

Кредитни ризик се примењује на ризик од неизвршења обавеза по обвезници коју је издала компанија или влада. Издавалац обвезнице може се суочити са финансијским потешкоћама због којих можда неће моћи да плати камату или главницу инвеститорима обвезница, због чега не испуњава своје обавезе.

# 5 - Ризик поновног улагања

Ризик поновног улагања је ризик од губитка већих приноса на главницу или приход због ниске каматне стопе. Узмите у обзир да је обвезница са приносом од 7% доспела и главница мора бити уложена са 5%, чиме се губи прилика да се заради већи принос.

# 6 - Ризик од инфлације

Ризик инфлације је ризик губитка куповне моћи јер инвестиције не доносе веће приносе од инфлације. Инфлација једе принос и смањује куповну моћ новца. Ако је поврат улагања нижи од инфлације, инвеститор је у већем ризику од инфлације.

# 7 - Ризик од хоризонта

Хоризон Риск је ризик од скраћивања хоризонта улагања због личних догађаја попут губитка посла, брака или куповине куће итд.

# 8 - Ризик дуговечности

Ризик дуготрајности је ризик наџивљавања уштеђевине или инвестиција, посебно који се односе на пензионере или особе које се приближавају пензији.

# 9 - Ризик страних инвестиција

Ризик страних улагања је ризик улагања у стране земље. Ако земљи у целини прети пад БДП-а, висока инфлација или грађански немири, инвестиција ће изгубити новац.

Управљање ризиком улагања

Иако постоје ризици у инвестирању, али се тим ризицима може управљати и контролисати. Разни начини управљања ризицима укључују:

  1. Диверзификација: Диверзификација укључује ширење инвестиција у разна средства као што су акције, обвезнице и некретнине, итд. Ово помаже инвеститору јер ће добити од других инвестиција ако неко од њих не успе. Диверзификација се може постићи међу различитим средствима, а такође и унутар имовине (нпр. Инвестирање у различитим секторима када се инвестира у акције).
  2. Доследно инвестирање (просечно): Доследним инвестирањем, тј. Улагањем малих износа у редовним интервалима, инвеститор може да просечно процени своје улагање. Некада ће купити високо, а понекад ниско и одржавати почетну цену коштања инвестиције. Међутим, ако инвестиција порасте на тржишној цени, он ће добити на целој инвестицији.
  3. Улагање на дужи рок: Дугорочна улагања пружају већи принос од краткорочних улагања. Иако постоји краткорочна волатилност цена хартија од вредности, међутим, оне углавном добијају када се инвестирају у дужем хоризонту (5,10,20 година).

Важне тачке

  • Ризик је губитка уложеног новца услед пада поштене цене хартије од вредности.
  • Хартије од вредности са већим ризиком дају веће приносе.
  • Ризик углавном укључује тржишни ризик, али није ограничен на тржишни ризик. Постоје и друге врсте ризика попут кредитног ризика, ризика поновног улагања и ризика инфлације итд.
  • Иако се ризик од улагања односи на готово све врсте улагања, али то се може смањити диверзификацијом, усредњавањем инвестиција и дугорочним инвестирањем.

Закључак

Ризик улагања је неизвесност губитка уложеног износа. Све инвестиције носе одређени степен ризика од губитка, али бољим разумевањем и диверзификацијом ризика, инвеститор може бити у могућности да управља тим ризицима. Бољим управљањем ризиком инвеститор ће моћи да има добро финансијско богатство и да испуни своје финансијске циљеве.