Додатни новчани ток (дефиниција, формула) | Примери прорачуна

Шта је инкрементални новчани ток?

Инкрементални новчани ток је новчани ток остварен након прихватања новог пројекта или доношења капиталне одлуке. Другим речима, то је у основи резултујући пораст новчаног тока из пословања услед прихватања нове капиталне инвестиције или пројекта.

Нови пројекат може бити било шта, од представљања новог производа до отварања фабрике. Ако пројекат или инвестиција резултира позитивним инкременталним новчаним током, онда би компанија требало да инвестира у тај пројекат јер би повећала постојећи новчани ток компаније.

Али шта ако се изабере један пројекат, а више пројеката има позитивне инкременталне новчане токове? Једноставно, треба одабрати пројекат са највећим новчаним токовима. Али ИЦФ не би требало да буде једини критеријум за одабир пројекта.

Формула додатног новчаног тока

Инкрементални новчани ток = Прилив готовине - почетни одлив готовине - трошак

Компоненте

Када разматрате пројекат или га анализирате кроз новчане токове тог пројекта, мора се имати холистички приступ, уместо да се гледа само на прилив из тог пројекта. Инкрементални новчани ток тако има три компоненте -

# 1 - Издаци за почетно улагање

То је износ потребан за покретање или покретање пројекта или посла. Нпр: компанија за производњу цемента планира да отвори производни погон у граду КСИЗ. Дакле, сва улагања од куповине земљишта и постављања погона до производње прве вреће цемента подлежу почетном улагању (имајте на уму да почетно улагање не укључује потопљени трошак)

# 2 - Оперативни новчани ток

Оперативни новчани ток односи се на износ готовине који је генерисан тим одређеним пројектом умањен за оперативне трошкове и трошкове сировина. Ако узмемо у обзир горњи пример, готовина генерисана продајом цементних кеса мања од сировине и оперативних трошкова као што су зараде рада, продаја и оглашавање, закуп, поправка, струја итд. Представља оперативни новчани ток.

# 3 - Новчани ток у терминалној години

Терминални новчани ток односи се на нето новчани ток који се јавља на крају пројекта или пословања након отуђења све имовине тог одређеног пројекта. Као и у горњем примеру, ако компанија произвођач цемента одлучи да заустави свој рад и прода своје постројење, резултујући новчани ток након посредовања и осталих трошкова представља завршни новчани ток.

  • Дакле, ИЦФ је нето новчани ток (прилив готовине - одлив готовине) током одређеног времена између два или више пројеката.
  • НПВ и ИРР су друге методе за доношење одлука о капиталном буџету. Једина разлика између НПВ и ИЦФ је у томе што приликом израчунавања ИЦФ не дисконтујемо новчане токове, док их у НПВ дисконтујемо.

Примери

  • Америчка ФМЦГ компанија КСИЗ Лтд. жели да развије нови производ. Компанија мора донети одлуку између сапуна и шампона. Очекује се да ће сапун током тог периода имати новчани ток од 200000 УСД, а Шампон од 300000 УСД. Гледајући само новчани ток, отишло би се на шампон.
  • Али након одузимања трошкова и почетних трошкова, Сапун ће имати инкрементални новчани ток од 105000 УСД, а Шампон од 100000 УСД, јер има веће трошкове и почетне трошкове од Сапуна. Дакле, само према додатним новчаним токовима, компанија би се бавила развојем и производњом сапуна.
  • Такође треба узети у обзир негативне ефекте предузимања пројекта јер прихватање новог пројекта може резултирати смањењем новчаног тока других пројеката. Овај ефекат је познат као канибализација. Као у нашем претходном примеру, ако се компанија бави производњом сапуна, онда би такође требало да узме у обзир пад новчаних токова постојећих производа од сапуна.

Предности

Помаже у одлуци да ли треба улагати у пројекат или који ће пројекат међу доступним максимизирати принос. У поређењу са другим методама попут нето садашње вредности (НПВ) и интерне стопе поврата (ИРР), инкрементални новчани ток је лакше израчунати без икаквих компликација дисконтне стопе. ИЦФ се израчунава у почетним корацима док се користе технике капиталног буџетирања попут НПВ.

Ограничења

Практично инкременталне новчане токове изузетно је тешко предвидети. Добар је колико и улази у процене. Такође, тешко је предвидети ефекат канибализације.

Поред ендогених фактора, постоје и многи егзогени фактори који могу у великој мери утицати на пројекат, али их је тешко предвидети, попут владиних политика, тржишних услова, правног окружења, природних катастрофа итд., Који могу утицати на повећане новчане токове на непредвидиви и неочекивани начин.

  • На пример - Тата челик је 2007. стекао групу Цорус за 12,9 милијарди долара да би искористио тржиште и ушао на европско тржиште, јер је Цорус био један од највећих произвођача челика у Европи који је производио висококвалитетни челик, а Тата је био произвођач челика ниског квалитета. Тата је предвидео новчане токове и бенефиције настале стицањем, а такође је анализирао да су трошкови стицања мањи од оснивања сопственог погона у Европи.
  • Али многи спољни и унутрашњи фактори довели су до пада потражње за челиком у Европи и Тата'с су били присиљени да затворе стечено постројење у Европи и планирају да продају део стеченог посла.
  • Дакле, чак ни велике компаније попут Тата челика нису могле тачно да предвиде или предвиде временске услове и као резултат, претрпеле су огромне губитке.
  • То не може бити једина техника за одабир пројекта. ИЦФ сам по себи није довољан и треба га валидирати или комбиновати са другим техникама капиталног буџетирања које превазилазе његове недостатке попут НПВ, ИРР, периода поврата итд., Што за разлику од ИЦФ сматра ТВМ.

Закључак

Ова техника се може користити као почетни алат за приказивање пројеката. Али биле би потребне друге методе да би се поткрепио његов резултат. Упркос недостацима, даје идеју о одрживости пројекта, профитабилности и његовом утицају на компанију.