Кредити или дебитни рачуни | Како снимити?

Кредити или дебитни рачуни

Обавезе према добављачима је износ који компанија дугује свом купцу за куповину добара или услуга, тако да је то обавеза предузећа која се плаћа другој страни и која се књижи у току док пролази упис у пословне књиге предузећа.

Обавеза је рачун обавезе којим се мери износ који дугујете добављачима или добављачима. Ако роба или услуге које компанија купи на кредит, тада се обавеза повећава него што значи да се обавезе повећавају или добијају кредит. Ако фирма врати неки износ своје обавезе, тада се обавеза на рачуну смањује или терети.

Књиговодствене евиденције за дуговања и дуговања на рачуну приказане су испод -

Унос у дневник за кредитне или дебитне дугове

Ако ваша компанија откупи неку имовину од добављача и обећа да ће платити након једног месеца, то значи да ће се кредитна задужења одобрити. Испод ће бити општи унос за исто:

Након месец дана, добављачима ћете вратити износ готовином. То значи да ће ваша одговорност пасти или бити терећена. Дакле, доле ће бити општи унос за задуживање које се плаћа:

Примери кредита или задужења на рачуну

Погледајмо неке примере да бисмо то боље разумели.

Пример # 1

Рецимо да компанија КСИЗ купује инвентар, који је тренутно добављач у вредности од 500 УСД. Обећала је да ће вратити износ за месец дана. Дакле, у овој трансакцији рачун који се плаћа, добија кредит, а рачун инвентара задужење. Испод је унос у дневник за кредитно задужење:

Након месец дана, компанија КСИЗ ће вратити износ готовином. То значи да ће износ готовине пасти или бити уплаћен, а са друге стране, терети се бочни рачун. Испод ће бити приказано исто:

Пример # 2 (ИБМ)

Овај концепт ћемо разумети од 2017. до 2018. за компаније у доњем практичном примеру. ИБМ је америчка мултинационална компанија за информационе технологије са седиштем у Њујорку. Испод је биланс стања за ИБМ за 2018. годину:

Извор: ввв.ибм.цом

Као што видимо да је 2017. године обавеза ИБМ-а била 6.451 милион долара, док је 2018. повећана на 6.558 милиона долара. Иако не можемо рећи колико се трансакција догодило те године, али свеукупно будући да се повећава, стога је то пример кредитне обавезе за ИБМ.

Кредитни рачун за 2018. годину = 6558-6451 = 107 милиона УСД.

Пример # 3 (Валмарт)

За други пример узећемо пример друге америчке мултинационалне компаније Валмарт. Валмарт је америчка мултинационална малопродајна организација са седиштем у Аркансасу. Да видимо њен биланс стања у наставку:

Извор: с2.к4цдн.цом

Као што видимо да је 2017. године обавеза за Валмарт износила 41.433 милиона долара, док се у 2018. повећала на 46092 милиона долара. Иако не можемо рећи колико се трансакција догодило у тој години, али свеукупно с обзиром на то да се повећава, пример је кредитне обавезе за Валмарт

Кредитни рачун за 2018. годину = 46092-41433 = 4.659 УСД

Пример # 4 (Аппле)

Истражимо Аппле-ов годишњи извештај да бисмо сазнали да ли је његова обавеза на рачуну одобрена или задужена у последњих 1 годину. Аппле је америчка мултинационална компанија која дизајнира и развија мобилне и медијске уређаје и личне рачунаре и продаје многе врсте софтвера. Испод је исечак биланса стања Аппле-овог годишњег извештаја за 2018. годину:

Извор: с22.к4цдн.цом

Као што видимо да је 2017. године обавеза Аппле-а износила 44.242 милиона долара, док се у 2018. повећала на 55.888 милиона. Као што видимо да њено пословање расте, а висока обавеза према клијентима је на неки начин добар знак да компанија добро управља својим политикама готовине. Будући да се платише повећавају, то значи да је кредит добио у 2018. години

Кредитни рачун за 2018. годину = 55888- 44242 = 11.646 УСД.

Пример # 5 (Амазон)

За следећи пример истражићемо биланс стања Амазона, америчке мултинационалне компаније која се фокусира на е-трговину, рачунарство у облаку и вештачку интелигенцију. Испод је исечак биланса стања Амазон-овог годишњег извештаја за 2018. годину:

Извор: Амазон.цом

Као што видимо да је 2017. године обавеза за Амазон износила 34.616 милиона долара, док се у 2018. повећала на 38.192 милиона долара. Као што видимо да његово пословање расте, а висока обавеза према добављачима је на неки начин добар знак да компанија добро управља својим политикама готовине. Будући да се платише повећавају, то значи да је кредит добио у 2018. години

Кредитни рачун за 2018. годину = 38192-34616 = 3.576 милиона УСД.

Закључак

Обавезе су веома важан концепт за компаније да наставе да га гледају. Самостално, ако је предузеће здраво и ако му је кредитна обавеза сваке године кредит, то је добар знак јер то значи да компанија плаћа добављачу и добављачу закашњело плаћање, а то значи да се њен готовински циклус побољшава. Али аналитичар треба да истражи и друге аспекте пословања, на пример, да ли је компанија у стању невоље. Због тога не може да врати новац, и зато се његова дуговања повећавају. Стога би и дуговања требало анализирати са осталим аспектима пословања.

Члан препоруке

Ово је водич за кредитна или дебитна потраживања. Овде ћемо размотрити његову дефиницију и примере кредитног или дебитног дуга са објашњењима. О рачуноводству можете сазнати више из следећих чланака -

  • Циклус плаћања рачуна
  • Обавезе према обвезницама у односу на обавезе
  • Потраживања наспрам потраживања
  • <