Холдцо (дефиниција, примери) | Топ 5 врста холдинг компанија

Шта је Холдцо?

Холдцо, такође познат као холдинг компанија, је ентитет који има већински удео у зависним компанијама и, према томе, може вршити утицај и право да контролише своје пословне активности. Холдцо може постојати само да би стекао контролу и управљање подружницама или за обављање пословних активности заједно са контролом подружница.

Врсте Холдцо

Типови холдинг компанија наведени су у наставку:

# 1 - Чиста

Холдцо који је формиран искључиво у сврху стицања деоница у другим ентитетима назива се чистим. Такав тип холдинг компаније бави се само стицањем деоница у другим компанијама и не жели да учествује у било којој другој комерцијалној активности.

# 2 - Мешовито

Холдинг компанија која се бави стицањем акција у другим ентитетима, као и обавља своје пословне активности, додељена је мешовитом Холдцо статусу. Стога се оно назива субјектом који послује у холдингу.

# 3 - Одмах

Холдинг компанија која делује као подружница неког другог ентитета назива се непосредним холдингом. Такав Холдцо задржава контролу или гласачке акције других ентитета.

# 4 - Средњи ниво

Холдинг компанија може добити привремени статус ако иста делује као холдинг компанија једне компаније и подружница друге компаније.

Пример Холдцо-а

Размотримо пример Холдцо-а.

КСИЗ Лимитед недавно је купио 56 посто акција компаније АБ Цорпоратион Лимитед и наставља са редовним трговинским активностима. Може ли КСИЗ Лимитед добити статус холдинг компаније? Ако је одговор да, која врста холдинг компаније?

Решење

Било која компанија може бити одложена са статусом холдинг компаније ако стекне више од 50 процената удела зависног предузећа. Из горе наведеног случаја може се видети да је КСИЗ Лимитед стекао више од 50 процената акција, што је 56 процената удела у АБ Цорпоратион Лимитед, па према томе, исте се могу одложити са статусом холдинг компаније. КСИЗ Лимитед је мешовита холдинг компанија која наставља са својим редовним трговинским активностима чак и након што је стекла контролу над АБ Цорпоратион Лимитед.

Предности Холдцо-а

Постоји неколико различитих предности Холдца:

  • Једноставно формирање: Формирање Холдца је једноставно. Акције предложеног зависног предузећа могу се купити на отвореном тржишту без потребе за одобрењем његових власника капитала.
  • Велики капитал: Када холдинг компанија стекне контролу над подружницом, тада се њихови финансијски ресурси удружују и сходно томе приказују у финансијским извештајима. Повећава капитал и матичног и зависног предузећа.
  • Елиминисање конкуренције: Конкуренција између матичне компаније и њене подружнице може се елиминисати ако су обе учеснице једне заједничке индустрије.
  • Одржавање тајности: Надлежност и доношење одлука централизовани су у систему холдинг компанија. Стога поверљивост уопште не утиче.
  • Избегавање ризика: Ризици и последице са којима се суочава зависно предузеће имаће занемарљив утицај на холдинг компанију, а може чак и препродати улоге које је имало у зависном предузећу кад год то жели.
  • Порески ефекти: Холдинг компаније које су стекле 80 одсто или више акција у његовом зависном предузећу могу поднети консолидоване пореске пријаве и користити пореске олакшице.

Мане Холдцо-а

Различита ограничења и недостаци Холдцо-а укључују следеће:

  • Злоупотреба напајања: Чланови Холдцо-а имају финансијску обавезу која је потпуно безначајна у поређењу са њиховом финансијском моћи. То може довести до злоупотребе моћи или неодговорности или обоје.
  • Превелика употреба великих слова: Удруживање капитала и Холдцо-а и његових подружница може чак омогућити компанији да пати од прекапитализације, а у таквом сценарију власници капитала неће моћи добити фер повраћај улагања.
  • Експлоатација зависних предузећа: Подружнице могу бити приморане да купују производе и услуге од холдинг компаније по вишим ценама. Такође се може догодити да су подружнице приморане да продају своју робу Холдцу по ниској цени. Шта год да је случај, експлоатација подружница не може се одбити.
  • Тајни монопол: Стварање тајних монопола спречиће нове компаније да уђу у индустрију и предузеће све могуће мере да елиминишу конкуренцију. На таквом тржишту купцима могу такође бити наплаћене неправедне цене роба и услуга.

Важне тачке

Неке од важних тачака Холдцо-а укључују следеће:

  • Да би се ентитет квалификовао као холдинг, мора да поседује преко 50 процената акција (хеџ фондови, фондови приватног капитала, јавне акције, итд.) У једном или више ентитета или је именовао већину директора за другу компанију .
  • Ограничена партнерства и друштва са ограниченом одговорношћу су примери зависних предузећа.
  • Подружница чије су акције у потпуности у власништву холдинг компаније назива се ВОС или подружница у потпуном власништву.
  • Оснивање Холдцо-а не само да је јефтиније, већ ни толико правно компликовано у поређењу са консолидацијом или спајањем.
  • Холдинг компанија се такође назива матичном компанијом.
  • Трансакције које се одвијају између холдинга и његовог зависног предузећа сматрају се трансакцијама повезаних страна. Ове трансакције морају нужно бити у складу са свим релевантним ограничењима која се стављају на трансакције са повезаним странама.
  • Трансакције које се одвијају између холдинг компаније и њене подружнице испуњавају услове за олаксавање плаћања царине.
  • Горе наведена изузећа обично нису доступна, а иста се могу користити само уз помоћ засебних обавештења.

Закључак

Холдцо или холдинг компанија је ентитет који купује и поседује акције једног или више ентитета. Омогућава матичној компанији да стекне право да утиче на зависно предузеће и контролише своје пословне одлуке.

Разлози попут оптимизације пореза, лакоће формирања, великог капитала, избегавања конкуренције, заштите имовине, управљања инвестицијама итд. Довољни су да дефинишу зашто се предузетници данас одлучују за поседовање удела у другој компанији уместо спајања или консолидације.

Међутим, постоје и недостаци попут злоупотребе моћи, експлоатације подружница, прекомерне капитализације итд. Повезани са холдинг компанијама. Због тога компаније морају мудро да одаберу и пажљиво поступају с наградама и последицама одлуке да постану матична компанија подружнице.