Еластична вс Нееластична потражња | Топ 9 најбољих разлика (са инфографиком)

Разлике између еластичне и нееластичне потражње

Еластична потражња односи се на неповољну промену количине производа због ситних промена цена тог одређеног производа и означава како тражња и понуда одговарају једни другима због цене, нивоа дохотка итд. нееластична потражња означава потражњу за одређеним производом или услугом која остаје константна и остаје непромењена променама цене.

У економији су два најосновнија појма понуда и потражња и читав предмет се врти око њих. У овом чланку ћемо размотрити једну врсту класификације потражње, односно еластичну и нееластичну потражњу. Ова врста класификације заснива се на еластичности потражње која се односи на то како тражња реагује на промену другог фактора који може бити цена, ниво дохотка или било која друга доступна замена. Међутим, цена је најчешће коришћени фактор који се користи за илустрацију еластичности и као такву ћемо је користити и за овај чланак. Мера еластичности потражње заснована на цени назива се еластичност цена која се одређује поделом процентуалне промене у количини (∆К / К) процентуалном променом цене (∆П / П) која се представља као

Еластична потражња за производом је ситуација у којој ће блага промена цене производа довести до приметне промене у потражњи за производом и такав сценарио се примећује када постоји замена. Узмимо пример чаја и кафе где су обоје замена једни за друге. Рецимо, људи више воле кафу од чаја када је цена кафе нижа од цене чаја. Међутим, како цена кафе расте, све више људи почиње да прелази на чај и обрнуто. Ова ситуација је савршен пример еластичне потражње за производом. Еластичност потражње цена за еластичним производом више је него једнака јер је проценат промене потражње већи од процента промене цене.

Нееластична потражња за производом је ситуација у којој било каква значајнија промена цене производа не резултира значајнијом променом у потражњи за производом и такав сценарио се примећује када нема или је врло мало добрих замена за производ. производа. Узмимо пример бензина / бензина који је један од најбољих примера нееластичне потражње.

Сада када се цена бензина повећава, утицај на потражњу за бензином је безначајан, јер не опада много. То је због чињенице да постоји врло мало добрих замена за бензин и као такви потрошачи морају да купују бензин чак и по релативно вишим ценама. Ова ситуација је пример нееластичне потражње за производом. Еластичност потражње цена за нееластичним производом мања је од једне, јер је проценат промене потражње мањи од процента промене цене.

Еластична вс Нееластична потражња Инфограпхицс

Погледајмо главне разлике између еластичне и нееластичне потражње.

Кључне разлике

  • У случају еластичне потражње, потражња остаје веома нестабилна и значајно се мења с променом цене, док је у случају нееластичне потражња врло лепљива и не показује осетну промену као одговор на промену цене.
  • У случају еластичне потражње постоји замена која је лако доступна, док то није случај када је у питању нееластична потражња. Замена пружа могућност пребацивања кад год се цена промени.
  • Такође, потреба особе дефинише шта је врста потражње. Луксузни предмет је део еластичне потражње, док неопходни предмет чини део нееластичне потражње. Људи су спремни да плате веће цене потребног предмета.
  • У случају еластичне потражње, цена и укупан приход се крећу у супротном смеру, тј. Пошто је пад потражње већи од повећања цене што би резултирало мањим приходом (= Цена * Потражња) и обрнуто. Док се у случају нееластичне потражње оба крећу у истом смеру, тј. Будући да је пад потражње нижи од повећања цене што би резултирало повећаним приходом и обрнуто.

Упоредна табела еластичне и нееластичне потражње

Основа за упоређивањеЕластиц ДемандНееластична потражња
ЗначењеТо је врста потражње за производом која доживљава значајне промене када дође до незнатне промене цене производаТо је врста потражње за производом која је прилично спора / лепљива због промене цене производа
Коефицијент еластичностиВише него једнако јединици јер је промена у захтеваној количини већа од промене ценеМање од једног, јер је промена захтеване количине мања од промене цене
КриваОблик кривине је нешто равнијиОблик кривине је релативно стрмији
Доступност заменеВрло лако доступанМало је доступних замена
Повећање ценеСмањење укупног приходаПовећање укупног прихода
Смањење ценеПовећање укупног приходаСмањење укупног прихода
Природа производаПрименљив је за производе у сегменту луксуза и удобностиПрименљив је за потребне производе
Понашање потрошачаОсетљивији на промену цена производаМање осетљиви на промену цена производа
Профил купацаКупац из групе са нижим приходимаКупац из групе са вишим приходима.

Закључак

Еластичност потражње је мерач за мерење утицаја промене цене производа на количину коју потрошачи захтевају. Производи без или са мало замена показују нееластичну потражњу, док производи са лако доступним великим бројем замена показују еластичну потражњу, јер потрошачи имају могућност да се пребаце на друге замене када дође до промене цене производа. Такође, неопходни сегмент производа показат ће нееластичну потражњу, док ће луксузни и комфорни производи имати потражњу која је еластичне природе. Отуда се може рећи да је примарни покретач еластичности потражње доступност замена и неопходност производа за опстанак становништва.