Главна књига (дефиниција, примери) | Врсте рачуна главне књиге

Шта је Главна књига рачуна?

Главна књига евидентира финансијске податке за свакодневне трансакције компаније и евидентира ставке задужења и кредита према концепту рачуноводства са двоструким уносом и верификује се путем усклађеног пробног биланса који повезује НИЛ на збир свих књига у рачуноводству пакет.

Сегрегиран је на различите рачуне биланса стања (средства, обавезе, капитал) и добитке и губитке (приход, трошак продаје, остали трошкови), што помаже у периодичној припреми финансијских извештаја компаније.

Врсте рачуна главне књиге

Подељен је на два широка типа:

# 1 - Рачуни биланса стања

  • Средства: Готовина, Предмети у току наплате, Потраживања од купаца, Земљиште, Одложени и Текући порези, Опрема, Дати зајмови и аванси.
  • Пасива, дугови: Обавезе према добављачима, узети депозити, обвезнице и задужнице, текуће и одложене пореске обавезе.
  • Капитал: Задржана добит, Акцијски капитал, Резерве капитала, Ревалоризациона резерва, Мањинска камата.

Стварни рачуни или стални рачуни, пошто се ова стања преносе у наредну годину, као и након завршетка финансијске године.

# 2 - Рачуни биланса успеха

  • Оперативни приход: Продаја, накнада за услугу и провизија.
  • Оперативни расходи: Трошкови продаје, Трошкови плата, Трошкови закупа, Амортизација
  • Остали приходи / приходи: Приходи од камата, приходи од инвестиција, добици од продаје основних средстава.
  • Остали расходи: Трошкови камата, Губитак од продаје основних средстава.

Рачуни биланса успеха познати су као Номинални рачуни који сумирају пословни приход и трошкове у одређеном временском периоду као што је финансијска година.

Примери рачуноводства главне књиге

Пример # 1

Пример # 2

Дана 16. јула 2019, америчка компанија продала је купцима робу у готовини за 55.000 америчких долара.

Унос горе наведене трансакције у дневник и његово књижење на рачуне главне књиге илустровано је доле:

Генерал Јоурнал и главну књигу

Предности

  1. Не може се замислити уравнотежена пробна равнотежа без одговарајуће припреме главних књига.
  2. Такође не можемо припремити наше финансијске извештаје као што су трговање, рачун добити и губитка и биланс стања, ако се не придржавамо система рачуноводства главне књиге.
  3. То је чиста примена система двоструког уноса и можемо добити резултате сваког рачуна на крају одређеног периода или током периода.
  4. Помаже у детаљном рашчлањивању дневних финансијских трансакција које се дешавају у послу, а које финансијско управљање предузећем може користити за различите врсте статистичких анализа и финансијских одлука.
  5. Ово рачуноводство помаже у одржавању комплетног ревизорског трага на секвенцијалан и логичан начин који помаже током усклађености са унутрашњим, спољним и Сок ревизијама.
  6. Продаја, куповина робе, приходи, трошкови, кретање залиха и профитабилност различитих година могу се упоредити за припрему различитих врста анализа трендова за мерење тренутног пословног стања и корективних мера које треба предузети за будућност.
  7. Лако можемо утврдити трговински кредит и износ потраживања од наших дужника и припремити анализу старења да бисмо унели потребне резерве у пословне књиге.

Мане

  1. Овај систем укључује време, рад и новац. Мањим концернима постаје тешко приуштити скупе рачуноводствене пакете и високо плаћене рачуновође.
  2. У неким системима и проблемима, рачуноводствени систем главне књиге захтева озбиљно стручно знање за вођење и вођење пословних књига на логичан начин због сложене природе пакета.
  3. Постоји већа могућност чињења грешака и грешака јер се понекад уноси у дневник могу погрешно пренијети у погрешне главне књиге. Овај систем такође повећава величину књига рачуна.

Промене / иновације у рачуноводственом систему главне књиге

Систем главне књиге постоји већ деценијама и помаже у испуњавању многих сврха као што су:

  • Правовремена припрема пробног биланса и финансијских извештаја.
  • Праћење биланса током времена и припрема анализе трендова за информационе системе управљања.
  • Знајући разлику између равнотеже и промене равнотеже.

Рачуноводствени системи су постали посебно добри у генерисању различитих врста финансијских извештаја, али превиђена је инхерентна моћ рачуноводственог система главне књиге. У данашње време корисници желе да управљају својим системима финансијског рачуноводства на начин који желе да користе и раде и усклађују се са пословним циљевима и потребама, неке од ових мера укључују:

  • Потребе специфичне за посао које се могу користити на исплатив начин и којима се лако може пратити / управљати.
  • Праћење пословних резултата који не спадају у надлежност локалних ГААП-а и лако се претварају у међународне рачуноводствене стандарде на консолидацији Групе.
  • Бити у стању да одговори на изазове усклађености прописа на прелазу са старих на нове системе система рачуноводства главне књиге. На пример, у Великој Британији су недавно многе банке прешле на нове верзије рачуноводственог софтвера са Старих система како би испуниле налоге британског регулаторног тела.