Изградња књига (Значење) | Како функционише процес стварања књига?

Књигоградња значење

Изградња књига је процес који помаже компанијама да открију цену његове сигурности када се његове акције нуде на продају путем ИПО-а уз помоћ инвестиционих банкара, а препоручују га велике берзе и регулатори, јер је најефикаснији механизам за одређивање цене хартија од вредности у продавници.

Како функционише процес израде књига?

Када компанија први пут планира да уврсти своје акције на берзе путем ИПО-а, руководство компаније мора да одлучи о разним стварима како би свој улог уврстило на берзу, попут величине емисије, цене акција итд. И да би добило кроз сав овај процес; прво руководство компаније мора да именује осигураватеља који помаже у процесу котирања.

Погледајмо детаљно сваки корак који је укључен у процес стварања књига.

Корак # 1 - Ангажовање гаранта

Прво, издавачка компанија треба да ангажује инвестициону банку која делује као гаранти. Уз помоћ управљања компанијом издаваоцем, инвестициона банка идентификује величину емисије и одређује распон цена хартија од вредности. Инвестициона банка израђује проспект компаније, који укључује све релевантне детаље о компанији издаваоцу, као што су финансије, величина емисије, распон цена, перспективе будућег раста итд. Распон цена акције састоји се од најниже цене (доњи крај распона цена ) и плафонска цена (горњи крај распона цена).

2. корак - лицитирање за инвеститора

Инвестициона банка позива инвеститоре. Обично се ради о високим нето вредностима појединаца и менаџера фондова који предају своје понуде за број акција које су спремни да купе на различитим нивоима цена. Понекад ниједна инвестициона банка не преузме целу емисију. Уместо тога, водећа инвестициона банка је ангажована са другим инвестиционим банкама које користе своје мреже како би привукле велики број инвеститора за поступак надметања.

Корак # 3 - Делите цене

Након што инвестиционе банке прикупе све понуде на различитим нивоима цена, процењују агрегатну потражњу за емисијом из поднете понуде. Да би одредио цену удела у емисији, преузимач користи методу пондерисаног просека да би постигао коначну цену удела. Ова коначна цена позната је и као „гранична цена“. Ако инвеститори добро одговоре на неко питање, горња цена је обично „гранична цена“.

Корак # 4 - Транспарентност процеса надметања

Већина светских регулатора и берзи захтевају од компанија да јавно објаве детаље процеса надметања. Обавеза осигуратеља је да објави детаље понуда које је инвеститор поднео за куповину акција емисије.

Корак # 5 - Додела и поравнање

На крају, поступак доделе започиње додељивањем удела емисије прихваћеним понуђачима. Сада, као што знате, у почетку су инвеститори лицитирали за ову емисију по различитом распону цена, али процес поравнања осигурава да се сва додељивања дешавају по граничној цени овог издања. Инвеститор који је понудио вишак да смањи цену, њихов вишак новца се враћа, а инвеститори који су понудили мање од граничне цене, инвестициона банка тражи од њих да уплате износ разлике.

Остале подврсте израде књига

Следе подтипови књижарства.

# 1 - Убрзана израда књига

Убрзани процес израде књига могу да користе компаније за брзо финансирање са тржишта капитала. То може бити случај када компанија није у могућности да финансира свој краткорочни пројекат путем дужничког финансирања. Дакле, компанија издавалац контактира са великим бројем инвестиционих банака које могу деловати као гаранти увече пре намераваног пласмана. Према овом процесу, период понуде отворен је само дан или два дана и нема времена за маркетинг издања. Преносник осигурања преко ноћи контактира своје мреже и институционалним инвеститорима даје детаље о тренутном издању. Ако овом инвеститору ово питање буде занимљиво, додељивање се дешава преко ноћи.

# 2 - Делимична изградња књига

Како сама делимична зграда књиге каже да је књига издања делимично изграђена, где инвестициони банкар позива само понуде одабране групе инвеститора и на основу њихових понуда узимају пондерисани просек цена да би финализовали граничну цену. Тада други инвеститори, попут инвеститора на мало, узимају ову граничну цену као фиксну. Дакле, у оквиру делимичног процеса израде књига, надметање се дешава са изабраном групом инвеститора.

Предности израде књига

Следе предности система израде књига у односу на фиксни механизам цена.

  • Најефикаснији начин одређивања цене удела на ИПО тржишту;
  • Цена акције се финализује укупном потражњом инвеститора, а не фиксном ценом коју је поставило руководство компаније.

Мане књижарства

Следе недостаци процеса израде књига у односу на механизам са фиксном ценом.

  • Високи трошкови укључени у процес израде књига у поређењу са механизмом са фиксном ценом;
  • Временски период је такође више у процесу резервације књига у поређењу са механизмом са фиксном ценом.

Важна тачка коју треба запамтити

  • Изградња књига је процес откривања цене хартија од вредности која се нуди на продају на ИПО тржишту.
  • Распон цена осигурања састоји се од плафонске цене (горњи крај цене) и доње цене (доњи крај цене).
  • Коначна цена по којој се акције додељују инвеститорима позната је као „цена пресека“.

Закључак

Изградња књига је један од најефикаснијих механизама помоћу којих компаније уз помоћ инвестиционог банкара одређују свој удео у ИПО-има, а такође је препоручују све главне берзе и регулатори. Такође помаже инвеститорима да вреднују цену акција подношењем понуда осигурању, што није могуће ако компанија одабере механизам са фиксном ценом за одређивање цене свог дела.