Тренутни однос у односу на брзи однос (највеће разлике) | Који је бољи?

Разлике између тренутног односа и брзог односа

Тренутни однос мери ликвидност организације тако да утврди да су ресурси предузећа довољни за подмиривање краткорочних обавеза и такође упоређује текуће обавезе са обртном имовином предузећа; док Брз однос је врста ликвидног коефицијента који упоређује готовину и новчани еквивалент или брзу имовину са текућим обавезама

Објашњено

Као инвеститор, ако желите брзи преглед финансијског пословања предузећа, морате погледати тренутни однос компаније. Тренутни коефицијент значи способност компаније да краткорочном имовином отплати краткорочне обавезе. Обично, када повериоци гледају на компанију, траже већи тренутни однос; јер ће већи однос струје осигурати да ће се они лако отплатити, а извесност плаћања би се повећала.

Дакле, о каквом се тренутном омјеру ради? Једноставно ћемо погледати биланс стања предузећа, а затим одабрати обртна средства и поделити обртна средства према текућим обавезама предузећа током истог периода.

Ако из тренутног коефицијента добијемо све што треба да знамо као инвеститори, зашто бисмо требали гледати на брзи коефицијент? У томе је квака.

Брзи однос помаже инвеститорима да дођу до дна ствари и открију да ли компанија има способност да отплати своје тренутне обавезе. Постоји само једна ствар која се разликује у брзом односу од тренутног односа. Приликом израчунавања брзог показатеља, узимамо у обзир сву обртну имовину, осим залиха. Многи финансијски аналитичари сматрају да залихама треба пуно времена да се претвори у готовину да би се отплатио дуг. У неким случајевима искључујемо и унапред плаћене трошкове да бисмо дошли до брзог односа. Дакле, брзи однос је боља полазна основа за разумевање да ли компанија има способност да отплати своје краткорочне обавезе. Брзи однос се назива и однос киселинског теста.

Као што смо раније видели да су Толл Бротхерс тренутно имали омјер од 4,6к. То нас тера да верујемо да су у најбољој позицији да подмире своје текуће обавезе. Међутим, када израчунавамо брз однос, примећујемо да је он само 0,36к. То је због високог нивоа залиха у билансу стања, као што се види доле.

извор: Толл Бротхерс СЕЦ поднесци

Тренутни однос према брзом односу - Формула

Формула тренутног односа

Погледајмо прво формулу тренутног односа.

Коефицијент текућег стања = Обртна имовина / Краткорочне обавезе

Као што видите, тренутни однос је једноставан. Само пређите у биланс стања предузећа и одаберите „обртна средства“ и поделите зброј са „текућим обавезама“ и упознаћете однос.

Али шта укључујемо у обртна средства?

Тренутна имовина: Под обртна средства, компанија би укључила готовину, укључујући девизе, краткорочне инвестиције, потраживања, залихе, унапред плаћене трошкове итд.

Текуће обавезе: Текуће обавезе су обавезе које доспевају у наредних 12 месеци или мање. Под текућим обавезама, фирме би укључивале обавезе, порез на промет, порез на доходак, камате, прекорачења по банкама, порез на зараду, депозите купаца унапред, обрачунате трошкове, краткорочне зајмове, текуће доспеће дугорочног дуга итд.

Сада, погледајмо брзи однос. Брзи однос гледамо на два начина.

Формула брзих односа # 1

Брзи однос = (Новац и новчани еквиваленти + Краткорочне инвестиције + потраживања на рачуну) / Текуће обавезе

Ако приметите, овде се све узима под обртна средства, осим залиха.

Погледајмо шта укључујемо у готовину и готовинске еквиваленте, краткорочне инвестиције и потраживања на рачуну.

Новац и готовински еквиваленти: Под готовином, фирме укључују кованице и папирни новац, не положене признанице, чековне рачуне и упутнице. И под еквивалентом готовине, организације узимају у обзир узајамне фондове на тржишту новца, трезорске хартије од вредности, преференцијалне акције са роком доспећа од 90 дана или мање, банкарске потврде о депозитима и комерцијалне записе.

Краткорочне инвестиције: Ова улагања су краткорочни и лако се могу ликвидирати у кратком периоду, обично у року од 90 дана или мање.

Рачуни потраживања: Износ новца који тек треба добити од дужника предузећа назива се потраживањем; укључујући и потраживања, неки аналитичари критикују јер је мања сигурност у ликвидацији потраживања!

Формула за брзи однос # 2

Погледајмо други начин израчунавања брзог односа (однос киселинског теста) -

Брзи однос = (Укупна обртна средства - Залихе - Унапред плаћени трошкови) / Текуће обавезе

У овом случају можете узети целу обртну имовину из биланса стања предузећа, а затим једноставно одбити залихе и унапред плаћене трошкове. Затим поделите цифру са тренутним обавезама да бисте дошли до брзог или киселог теста.

Тренутни однос према брзом односу - Тумачење

Прво ћемо протумачити тренутни однос, а затим брзи однос.

  • Када повериоци сагледају тренутни однос, то је обично зато што желе да обезбеде сигурност отплате.
  • Ако предузеће тренутно има мање од 1 као тренутни однос, повериоци могу да схвате да предузеће неће моћи лако да отплати своје краткорочне обавезе.
  • А ако је тренутни однос предузећа већи од 1, онда су у бољој позицији да ликвидирају своју обртну имовину како би исплатили краткорочне обавезе.
  • Али шта ако је тренутни однос компаније превише већи? На пример, рецимо да компанија А има тренутни однос 5 у датој години, шта би било могуће тумачење? Постоје заправо два начина гледања. Прво, раде изузетно добро, тако да могу тако добро ликвидирати своју текућу имовину и брже отплатити дугове. Друго, компанија није у стању да добро искористи своју имовину, а самим тим, обртна имовина је много више од тренутних обавеза предузећа.

Сада, погледајмо брзи однос.

  • Многи финансијски аналитичари верују да је брзи показатељ много бољи начин да се почне са разумевањем финансијских послова компаније од тренутног показатеља. Њихов аргумент
  • Њихов аргумент да је инвентарисан не би требало да буде укључен у очекивање исплате текућих обавеза, јер нико не зна колико би времена требало за ликвидацију залиха. Слично је
  • Слично је претплаћеним трошковима. Претплаћени трошак је унапред плаћени износ за робу и услуге које ће се добити у будућности. Како је то нешто што је већ плаћено, не може се користити за отплату даље обавезе. Тако одбијамо и унапред плаћени трошак од обртне имовине док рачунамо брзи однос. У
  • И у случају брзог односа, ако је однос већи од 1, повериоци верују да компанија добро послује и обрнуто.

Тренутни однос према брзом односу - основни пример

Разговараћемо о два примера кроз која ћемо покушати да разумемо тренутни однос и брзи однос.

Хајде да погледамо.

Тренутни однос према брзом односу, Пример # 1

 Кс (у америчким доларима)И (у америчким доларима)
Готовина 100003000
Пари1000500
Потраживања10005000
Залихе5006000
Износ обавеза40003000
Текући порези који се плаћају50006000
Текуће дугорочне обавезе110009000

Израчунајте „Тренутни однос“ и „Брзи однос“.

Прво, почнимо са тренутним односом.

Ево шта ћемо укључити у обртна средства -

 Кс (у америчким доларима)И (у америчким доларима)
Готовина 100003000
Пари1000500
Потраживања10005000
Залихе5006000
Укупно текућа средства1250014500

Сада ћемо погледати текуће обавезе -

 Кс (у америчким доларима)И (у америчким доларима)
Износ обавеза40003000
Текући порези који се плаћају50006000
Текуће дугорочне обавезе110009000
Укупно текуће обавезе2000018000

Сада можемо лако израчунати тренутни однос.

Тренутни однос Кс & И би био -

 Кс (у америчким доларима)И (у америчким доларима)
Укупна обртна средства (А)1250014500
Укупне текуће обавезе (Б)2000018000
Однос струје (А / Б)0.630.81

Из горе наведеног, лако се може рећи да и Кс и И морају да побољшају свој тренутни однос да би могли да отплаћују своје краткорочне обавезе.

Погледајмо сада брзи однос.

Да бисмо израчунали брзи однос, само треба да изузмемо „залихе“, јер нису дати „претплаћени трошкови“.

 Кс (у америчким доларима)И (у америчким доларима)
Готовина 100003000
Пари1000500
Потраживања10005000
Укупно текућа средства

(Осим „Залиха“)

120008500

Сад би брзи однос био -

 Кс (у америчким доларима)И (у америчким доларима)
Укупна обртна средства (М)120008500
Укупне текуће обавезе (Н)2000018000
Однос струје (М / Н)0.600.47

Овде је приметно једно. За Кс нема велике разлике у брзом односу због изузимања залиха. Али у случају И постоји огромна разлика. То значи да залихе могу надувати однос и могу повериоцима дати више наде у плаћање.

Тренутни однос према брзом односу, Пример # 2

Паул је отворио продавницу одеће пре неколико година. Паул жели да прошири своје пословање и за то треба да узме кредит код банке. Банка тражи биланс стања како би разумела брз однос Паул-ове продавнице одеће. Овде су детаљи у наставку

Готовина: 15.000 америчких долара

Потраживања: 3.000 америчких долара

Инвентар: 4.000 америчких долара

Улагања у акције: 4.000 америчких долара

Предплаћени порез: 1500 америчких долара

Текуће обавезе: 20.000 америчких долара

Израчунајте „Брзи однос“ у име банке.

Како знамо да „залихе“ и „унапред плаћени порези“ неће бити укључени у брзи однос, добићемо обртна средства на следећи начин.

(Готовина + потраживања + улагања у акције) = УС $ (15.000 + 3.000 + 4.000) = 22.000 УСД.

И помињу се текуће обавезе, тј. 20.000 америчких долара.

Тада би брзи однос био = 22.000 / 20.000 = 1.1.

Брзи однос већи од 1 довољан је да банка започне. Сада ће банка размотрити више омјера како би размислила да ли ће позајмити Паул-у за ширење посла.

Цолгате - Израчунајте тренутни однос и брзи однос

У овом примеру, погледајмо како израчунати тренутни однос и брзи однос Цолгате-а. Ако желите да приступите табели Екцел за израчунавање, исту можете преузети овде - Ратио Аналисис у програму Екцел

Тренутни однос Цолгате-а

Испод је снимак биланса стања Цолгате-а за године од 2010. до 2013. године.

Текући коефицијент је лако израчунати = Текућа имовина Цолгате-а подељена са тренутном пасивом Цолгате-а.

На пример, у 2011. години обртна средства износила су 4.402 милиона долара, а текућа пасива 3.716 милиона долара.

Омјер струје Цолгате (2011) = 4.402 / 3.716 = 1,18к

Исто тако, можемо израчунати тренутни однос за све остале године.

Следећа запажања могу се изнети у погледу тренутних коефицијената Цолгате -

  • Тренутни однос се повећао са 1,00к у 2010. на 1,22к у 2012.
  • Тренутни однос Цолгате-а повећао се услед повећања готовине и готовинских еквивалената и друге имовине од 2010. до 2012. Поред тога, видели смо да су текуће обавезе мање или више стагнирале на око 3.700 милиона долара за ове три године.
  • Тренутни коефицијент опао је на 1,08 пута у 2013. години због повећања текућих обавеза изазваних тренутним делом дугорочног дуга на 895 милиона долара.

Цолгате-ов брзи однос

Сада када смо израчунали тренутни однос, израчунавамо и брз однос Цолгате-а. Брзи однос узима у обзир само потраживања и готовину и готовинске еквиваленте у бројнику.

Брзи однос Цолгате-а је релативно здрав (између 0,56к - 0,73к). Овај тест киселине показује нам способност компаније да отплати краткорочне обавезе користећи потраживања и готовинске еквиваленте. Примећујемо да Цолгате има разуман ниво готовине и потраживања за плаћање значајног дела текућих обавеза.

Аппле-ов тренутни однос и брзи однос

Сад кад знамо прорачун тренутног односа и брзи однос, упоредимо их за Аппле (производну компанију). Графикон испод приказује тренутни и брзи однос Аппле-а у последњих 10 година.

извор: ицхартс

Са горњег графикона примећујемо следеће -

  • Тренутни однос Аппле-а тренутно износи 1,35к, док је брз однос 1,22к. Ова два односа су веома блиска.
  • Нема велике разлике између ова два односа. Примећујемо да су у прошлости били веома блиски.
  • Кључни разлог за то је што Аппле има већину своје текуће имовине као готовину и готовинске еквиваленте, тржишне хартије од вредности и потраживања.
  • Залихе као проценат обртне имовине су безначајне (мање од 2%), као што се види из биланса стања у наставку.

извор: Аппле СЕЦ поднесци

Мицрософтов тренутни однос и брзи однос

Сад кад смо видели Аппле-ово поређење, лако је погодити како ће изгледати графикон Мицрософт Цуррент Ратио у односу на Куицк Ратио.

Доња табела приказује Мицрософтов однос брзине и тренутности у последњих 10 година.

извор: ицхартс

Примећујемо следеће -

  • Тренутни однос је тренутно 2,35к, док је брзи однос 2,21к.
  • Ово је опет уски опсег, баш као и Аппле.
  • Кључни разлог за то је што је залиха умањен део укупне обртне имовине.
  • Текућа имовина се првенствено састоји од готовине и готовинских еквивалената, краткорочних инвестиција и потраживања.

извор: Мицрософт СЕЦ Филингс

Сектор софтверске примене - примери тренутног односа у односу на брзи однос

Погледајмо сада упоређења тренутног и брзог односа специфична за сектор. Примећујемо да компаније које се баве софтверским апликацијама имају врло узак опсег тренутног и брзог односа.

Испод је листа најбољих компанија за софтверске апликације -

извор: ицхартс

  • Тренутни однос САП-а је 1,24к, док је брзи 1,18к.
  • Слично томе, Адобе Системс има тренутни однос 2,08 насупрот брзом односу 1,99к.
  • Софтверске компаније не зависе од залиха, па је стога њихов допринос обртној имовини знатно мањи.
  • Из горње табеле примећујемо да је (Залихе + унапред плаћено) / обртна имовина оскудна.

Челични сектор - примери тренутног односа у односу на брзи однос

За разлику од софтверских компанија, челичне компаније су капитално интензивни сектор и у великој мери зависе од залиха.

Испод је листа најбољих челичних компанија -

извор: ицхартс

  • Примећујемо да је однос струје Арцелор Миттал 1,24к, док је брз однос 0,42
  • Исто тако, за ТхиссенКрупп тренутни однос је 1,13 насупрот брзом односу 0,59
  • Примећујемо да је опсег (тренутни однос - брзи однос) овде релативно широк.
  • То је зато што за такве компаније залихе и унапред плаћени доприносе значајан проценат обртне имовине (као што се види одозго, удео је већи од 30% у овим предузећима)

Сектор дувана - примери тренутног односа у односу на брзи однос

Још један пример који овде видимо је сектор дувана. Примећујемо да је ово прилично капитално интензиван сектор и да много зависи од складиштења сировина, ВИП-а и залиха готове робе. Стога сектор дувана такође показује велику разлику између тренутног и брзог односа.

Испод је табела која приказује ове разлике, као и допринос залиха и унапред плаћених трошкова у обртној имовини.

извор: ицхартс

Тренутни однос насупрот брзом односу - Ограничења

Размотримо недостатке оба ова односа.

Ево недостатака тренутног односа -

  • Пре свега, једини тренутни однос не би инвеститору дао јасну слику о ликвидносној позицији предузећа. Инвеститор треба да погледа и друге показатеље, као што су брзи однос и однос готовине.
  • Текући коефицијент укључује залихе и другу обртну имовину, што може повећати цифру. Стога тренутни однос не даје увек праву представу о ликвидности предузећа.
  • Ако продаја зависи од годишњег доба за било коју одређену компанију или индустрију, тадашњи тренутни однос може варирати током године.
  • Начин на који се инвентар вреднује утицаће на тренутни однос, јер укључује инвентар у свој израчун.

Брзи однос је бољи начин да се сагледа ликвидност предузећа. Али и даље има неких мана. Хајде да погледамо -

  • Пре свега, ниједан инвеститор и поверилац не би требало да зависе од киселог теста или брзог односа само да би разумео положај ликвидности предузећа. Такође морају да погледају однос готовине и тренутни однос да би их упоредили. Такође би требало да провере колико компанија зависи од залиха.
  • Брзи однос укључује потраживања која се можда неће брзо ликвидирати. Као резултат, можда неће дати тачну слику.
  • Брзи однос искључује залихе у свим приликама. Али у случају индустрија са интензивним залихама, попут супермаркета, брзи однос не може пружити тачну слику због искључивања залиха из текуће имовине.

У крајњем случају

Да би била јасна позиција ликвидности предузећа, само тренутни однос и брзи однос нису довољни; инвеститори и повериоци такође треба да гледају на однос готовине. И они треба да открију за коју индустрију и компанију рачунају; јер у свакој прилици исти однос не би дао тачну слику. У целини, требало би да сагледају све показатеље ликвидности пре доношења било каквих закључака.