Вертикално спајање (дефиниција, пример) | Како то ради?

Дефиниција вертикалног спајања

Вертикално спајање односи се на спајање које се догоди између две или више пословних јединица које послују у различитим фазама производње заједно са истом индустријом где је један произвођач производа, а други добављач сировина или услуга потребних за производњу такав производ.

Класичан пример вертикалног спајања био би између еБаи-а и ПаиПал-а 2002. еБаи је веб локација за куповину и аукцију на мрежи, а ПаиПал пружа услуге преноса новца и омогућава корисницима да врше плаћања путем Интернета. Иако су и еБаи и ПаиПал радили у различитим предузећима, спајање је помогло еБаи-у да повећа број трансакција и показало се као стратешка одлука у целини.

Објашњење

Вертикално спајање је комбинација две или више компанија које се баве истом индустријом, али производе различите производе или услуге дуж ланца вредности. Пружа стратешки алат компанијама за раст пословања и стицање веће контроле над корацима који подржавају ланац снабдевања.

Много је играча укључених у ланац снабдевања, укључујући добављаче који пружају сировине, произвођачи производе производ, а дистрибутери га затим пружају трговцима који коначно продају производ и услуге крајњим купцима. Па зашто се компаније упадају у таква спајања?

Вертикална спајања омогућавају компанијама да користе синергије које на крају помажу у ефикасном пословању, смањењу трошкова и ширењу пословања. Такође омогућава компанијама да своје пословање прерасту у различите фазе ланца снабдевања. Супротно вертикалном спајању било би хоризонтално спајање које укључује спајање две или више компанија које стварају конкурентске производе или пружају конкурентске услуге и послују у истој фази ланца снабдевања.

Пример вертикалног спајања

Веома добар пример вертикалног спајања била би компанија за производњу аутомобила која се спаја са компанијом за производњу гума. То не само да би имало користи од смањења трошкова за произвођаче аутомобила, већ би помогло и ширењу пословања испоруком гума другим произвођачима аутомобила. Дакле, ова врста спајања не само да ће побољшати профитну маржу смањењем трошкова већ и повећати горњу линију, тј. Приход ширењем пословања.

Свеобухватан пример

Компанија А је произвођач неорганских хемикалија, тачно луга каустичне соде (ЦСЛ) са нуспроизводима Водоник (Х2) и Хлор (Цл2). Производ ЦСЛ се може даље прерадити у ЦСЛ пахуљице и продати на тржишту са већим остварењима. Водоник и хлор могу се даље прерађивати у хлороводоничну киселину (ХЦЛ). Главна сировина за производњу ЦСЛ је индустријска сол која се назива натријум хлорид (НАЦЛ).

Следе кључни финансијски параметри А:

Износ Рс. За 1.000.000

  • Запослени капитал - 200
  • Нето продаја - ЦСЛ - 100, Цл2 - 30, Х2 - 20. Укупно = 150
  • ЕБИДТА маржа - 30%
  • РОЦЕ - 20%

100% соли набављено је од независних произвођача који се производе у сезони од марта до октобра.

ЕБИДТА маржа на Цл2 и Х2 је негативних 10% због недостатка тржишне потражње. А нема ефикасан продајни тим.

Са горњим профилом А, погледајмо разне вертикалне спајања која компанија може да испита са компанијама из исте индустрије неорганских хемикалија:

Пример # 1 - Спајање доводи до побољшања ЕБИДТА маржи

Компанија Б је произвођач ХЦЛ са прометом од Рс. 40 Цр годишње. Б набавља Х2 и Цл2 са тржишта по цени која одговара 50% продаје ХЦЛ. Даљи настали трошкови обраде су 40% продаје и тиме Б прави ЕБИДТА маржу од 10%.

Овде се А и Б могу спојити са којима ће Б добити сировине, на пример Х2 и Цл2 из А, по производним трошковима који су нижи када се купују на тржишту, чиме се маржа повећава на 15% и А ће моћи даље да прерађује Х2 и Цл2 у профитабилни производ ХЦЛ и тиме побољшавајући укупну профитабилност.

ЕБИДТА марже ће се тако обликовати као доле:

Пре спајања

После спајања

Пример # 2 - Спајање доводи до смањења трошкова и побољшања РОЦЕ-а

Рецимо да се компанија Ц бави производњом луга каустичне соде. Компанија има веома добар продајни и маркетиншки тим. Међутим, Ц није могао да повећа производњу због недостатка средстава и стручности у процесу за спровођење пројекта за проширење производње. Ц би могао проширити производњу на постојећем месту за 30000 МТ годишње уз улагање Рс. 100 (’000 000) и период трудноће од 1 године.

Да би А поставила производну јединицу ове величине, потребна улагања би била Рс. 200 (’000 000) и период трудноће почетка рада био би 3 године.

Овде је то добра прилика да А и Ц уђу у вертикално спајање и стекну економију величине и уштеду у инвестицијама кроз браунфилд пројекат уместо гринфилд пројекта.

РОЦЕ и ИРР за греенфиелд пројекат А:

Рецимо, ЕБИТ годишње за 30000 МТ постројења био би Рс. 40 (’000.000). А мора да троши додатно на маркетинг да би продао већу производњу, рецимо Рс. 5 (’000.000) годишње.

РОЦЕ годишње за А би био 35/200 = 17,50%.

Крајња вриједност

  • Вредност терминала = Последњи пројектовани ФЦФ * (1 + стопа раста) / (ВАЦЦ - стопа раста)
  • Претпоставља се да је стопа раста 0, ВАЦЦ на 15%.

Вредност терминала = 35 / 0,15

Вредност терминала = Рс. 233 (’000.000)

ИРР ће бити -

ИРР = 13,95%

РОЦЕ и ИРР за браунфилд пројекат са Ц:

Ц неће морати да троши додатно на маркетиншке трошкове. Међутим, трошкови одржавања постројења били би високи, односно Рс. 10 (’000 000) годишње због лошег дизајна постојећег постројења и ангажовања стручности споља за управљање постројењем. ЕБИТ би био Рс. 40 - 10 Цр = Рс. 30 (’000.000)

РОЦЕ годишње би био 30/100 = 30%.

Крајња вриједност

ИРР ће бити -

ИРР = 34,86%

Стога се корист од синергије спајања може видети у значајно побољшаном ИРР-у ​​за пројекат који се примењује заједно са Ц уместо да А то ради сам.

Пример # 3 - Спајање доводи до диверзификације ризика од сировина

Главна сировина - Индустријска сол набавља се А на тржишту, а производња ЦСЛ-а А у потпуности зависи од доступности соли на тржишту. А мора да купује сол по било којој цени коју може да набави и нема преговарачку моћ због своје поузданости.

Дакле, док је током шпице сезоне соли доступно у изобиљу и цене су ниске, док су током вансезоне производње соли цене које плаћа А врло високе. Такође у случају да сол није доступна на тржишту, А мора зауставити производњу ЦСЛ-а. То доводи до губитка предвидљивости и стабилности свакодневне профитабилности и новчаног тока.

Овде се може ступити у вертикално спајање са компанијама која имају поља соли која производе сол и тиме добити сигурно снабдевање њеним сировинама. Даље, компаније за производњу соли такође могу добити сигуран ланац снабдевања за своју производњу соли и сталан новчани ток који доводи до ситуације у којој сви могу добити.

Пример бр. 4 - Спајање доводи до побољшања комбинације продаје и реализације

А производи ЦСЛ који има реализацију Рс. 35000 по МТ. ЦСЛ се може даље прерађивати у ЦСЛ пахуљице уз реализацију Рс. 45000 по МТ. Трошкови даље обраде су Рс. 5000 по МТ.

Компанија Д производи ЦСЛ и ЦСЛ пахуљице. Међутим, због мање производње ЦСЛ, капацитет ЦСЛ Флакес-а мирује Д.

Ова ситуација пружа празну прилику за вертикално спајање А и Д што доводи до боље комбинације продаје у смислу даље обраде ЦСЛ-а у ЦСЛ Флакес и тиме повећања реализације продаје и профита.

Зашто се догађа вертикално спајање?

Ова врста спајања ствара вредност за спојено предузеће која вреди више од засебних предузећа у појединачном власништву. Образложење вертикалног спајања је повећање синергије и оперативне ефикасности као једног пословног субјекта.

Неки од разлога за такво спајање могу бити следећи:

  • Смањење оперативних трошкова
  • Веће марже и добит
  • Боља контрола квалитета
  • Боље управљање протоком информација
  • Синергија спајања - оперативна, финансијска и управљачка синергија

Полемика у вертикалним спајањима

Вертикална спајања, као и друге пословне трансакције, имају и контроверзни аспект. За почетак закони о кршењу антитруста често ступају на снагу када је већа вероватноћа да ће такво спајање смањити конкуренцију на тржишту. Компаније га такође могу користити за блокирање приступа сировинама за друге играче у ланцу снабдевања и тиме уништавање поштене конкуренције нелојалном пословном праксом. Такође, компаније би могле да га користе у дослуху ради стицања економске предности у ланцу снабдевања.

Закључак

Конкуренција је здрава за потрошаче, јер омогућава компанијама памет и пружа крајњим корисницима иновативне производе и услуге високог квалитета. Иако коришћење вертикалне интеграције за постизање предности над конкурентима није незаконито, али употреба исте за контролу тржишта сумњивим пословним праксама попут контроле протока сировина итд. Може доћи у надлежност закона и у многим је земљама подвргнута надзору. Након увида у низ предности које вертикално спајање може пружити и одмеравања против изазова или последица које може представљати, и даље изгледа прилично стратешки начин за ширење и ефикасно пословање.

Користи се потпуно зависи од намере компанија које се спајају, јер би се могло користити за убијање конкуренције и контролу играча у различитим фазама ланца снабдевања. Иако постоје закони о заштити конкуренције који проверавају тајне договоре и нелојалне трговинске праксе попут смањења конкуренције на минимум, како би се контролисало тржиште, а компаније то раде вертикалним спајањем.