Споји колоне Екцел | Водич корак по корак за спајање колоне

Спајање екцел колона је врло слично спајању осталих података у екцелу, док смо за спајање текста као улаз уносили текстове у двоструким наводницима, али за спајање колона даћемо референцу на ћелију или референцу колоне, али то ће нам дати резултат у једном ћелије, морамо да повучемо формулу у остале ћелије да бисмо добили резултат.

Обједините Екцел колоне

Овде ћемо разумети начине за спајање екцел колоне помоћу функције цонцатенате. Подаци не морају увек бити у складу са нашим захтевима, а често ћемо можда морати да придружимо више екцел колона података да бисмо добили податке у жељеном облику. Веома тривијалан пример је комбиновање имена и презимена да би се добило пуно име.

Да би се подаци добили у структурираном формату, понекад комбинујући више колона или комбинујући колоне са неким вредностима, које могу бити унапред дефинисане или могу произаћи из резултата на основу неког услова. У наставку ћемо видети разне примере, прво почевши од опште синтаксе.

Погледајте слику екрана за општу формулу.

Функција је „ЦОНЦАТЕНАТЕ“ и аргументи су било који број текстова који јој желите дати. Добијена вредност биће комбинована вредност свих аргумената.

Важна тачка: Од програма Екцел 2016 надаље можете видети функцију „ЦОНЦАТ“. Ради исти задатак као и „ЦОНЦАТЕНАТЕ“. Иако је „ЦОНЦАТЕНАТЕ“ такође доступан у програму Екцел 2016 ради повратне компатибилности, Мицрософт не обећава да ће то и даље пружати. Због једноставности ћу вам објаснити све користећи формулу „ЦОНЦАТЕНАТЕ“, јер синтакса и аргументи остају исти. Иако користите Екцел 2016 и новије верзије, затражићу да користите функцију „ЦОНЦАТ“.

Како спојити две колоне у програму Екцел?

Испод су примери за спајање Екцел колона.

Спајање Екцел колона Пример # 1

Почећемо са једноставним. Претпоставимо да имате „Име“ у једној колони и „Презиме“ у другој колони и желите да комбиновањем добијете пуно име.

Погледајте снимак заслона испод:

Колона Д садржи формуле за њихово комбиновање.

Излаз је дат у наставку:

Превуците Формулу да бисте добили резултат до осталих ћелија.

У колони Д сте могли да видите, комбиновао сам само вредности из колона Б & Ц, тако да је резултат у колони Д само њихова комбинација. Али то не изгледа тачно. Између имена и презимена треба да буде размак. Дакле, сада када користимо формулу у колони Е, додали смо простор приликом креирања формуле.

Дакле, резултат изгледа као што је дато у наставку:

Пример # 2 - Повезивање низа текста и вредности ћелије

Претпоставимо да желимо да придружимо ове вредности како бисмо уоквирили нешто значајно.

Додата је додатна колона за „Рунс“.

У колони Г створили смо формулу која означава трке које је тај играч постигао заједно са пуним именом.

Излаз је приказан испод:

Превуците Формулу до остатка ћелија.

Други пример може бити, где фиксни низ који сам навео горе (пример „бодовао“ и „трчи“) може доћи из резултата формуле комбинације оба.

Спајање Екцел колона Пример # 3

Претпоставимо да увек желите да видите данашњи датум у ћелији Б2. Погледајте приказану формулу. Користили смо функцију „ЦОНЦАТЕНАТЕ“, „ТЕКСТ“ и „ТОДАИ“. ДАНАС функција у Екцелу даје данашњи датум, међутим даје резултат у целом броју, који морамо претворити у текст, а затим у формат датума.

Дакле, функција „ТЕКСТ“ у екцелу претвара излаз функције „ДАНАС“ у формату „мм-дд-ииии“, а затим им се функција споја придружује заједно са „Данас је“ и „„ (размак) и даје резултат као што је дато у наставку.

Поред функције „ЦОНЦАТЕНАТЕ“, други оператор је „&“ који можете користити за комбиновање текстова. Све горње примере можете да урадите и помоћу „&“.

У поређењу са функцијом „ЦОНЦАТЕНАТЕ“, једина разлика је што „&“ нема ограничење броја низова који се могу користити, док ЦОНЦАТЕНАТЕ има ограничење од 255 аргумената и 8.192 знака.

Нема разлике ни у брзини прорачуна. Дакле, све се своди на ваш избор, удобност и једноставност употребе.

Спајање Екцел колона Пример # 4

Последњи пример који ћемо видети је место где желимо да објединимо колоне на основу неких посебних знакова попут прелома линија, косе црте, звездице итд. На основу њихових АСЦИИ кодова (користите Цхар функцију у екцелу).

АСЦИИ кодови за прекид линије су ЦХАР (10), за косу црту преусмеравања ЦХАР (47), а за Звездицу ЦХАР (42). Сада, искористимо ово.

Испод су подаци. желимо да их комбинујемо помоћу косе црте унапред (/).

Овде смо користили Формулу да их комбинујемо.

Комбинује податке помоћу косе црте.

На снимку екрана можете видети да можете постићи исте резултате користећи 4 различите формуле.

Ствари које треба запамтити о спајању две колоне у програму Екцел

  • Постоји ограничење од 255 низова које можете истовремено повезати. У погледу ликова, то је 8.192.
  • Резултат ће увијек бити текстуални низ, чак и ако су сви аргументи бројеви. На пример, ЦОНЦАТЕНАТЕ (42,42) ће дати „4242“. тј. формат ће увек бити текст.

  • Низови или опсег ћелија се не препознају као аргумент. На пример, треба да наведете ЦОНЦАТЕНАТЕ (А1, А2, А3) уместо ЦОНЦАТЕНАТЕ (А1: А3)

  • Ако је било који аргумент ове функције неваљан, генерисаће екцел грешку.

  • Оператор „&“ је алтернатива спојеној функцији. Може учинити све што функција „ЦОНЦАТЕНАТЕ“ ради, без ограничења функције „ЦОНЦАТЕНАТЕ“ од 255 аргумената.

Овај образац Екцел Цонцатенате 2 Цолумнс можете преузети овде - Екцел предложак Цонцатенате Цолумнс