Банке у Аустралији | Преглед | Списак десет најбољих банака у Аустралији

Преглед

Банкарски систем у Аустралији је врло поуздан и транспарентне је природе. Банкарски сектор Аустралије је софистициран и конкурентан и има снажан регулаторни систем. Банке у Аустралији имају главну улогу у финансијском систему земље. Они не нуде само традиционалне услуге већ нуде и услуге попут пословног банкарства, трговине на финансијским тржиштима, берзанског посредовања и управљања средствима. Према извештајима Мооди-а, аустралијски банкарски систем је у стабилном стању због јаких цена кућа, растућег дуга домаћинства и умереног раста зарада.

Постоји шест главних сила које обликују аустралијски банкарски систем. Они се мењају у демографији, технологији, понашању потрошача, азијском финансијском стању, влади и пригушеној глобалној економији. Те снаге играју кључну улогу у којој се традиционални покретачи вредности, попут раста активе и полуге, расипају и постоји шанса да се они преокрену. То доводи до ревизије очекиваних повраћаја и будућих очекивања за индустрију. Банкарски систем у Аустралији разликује се од америчког. У Аустралији се линија разграничења између малопродајних банака и инвестиционих банака у великој мери замаглила.

Структура банака у Аустралији

Аустралијски банкарски сектор се временом развија и тренутно пролази кроз прогресивну дерегулацију и приватизацију. Сада влада дозвољава страним банкама да уђу на финансијско тржиште. Банке за становништво у Аустралији у тренутном сценарију нуде низ финансијских услуга попут животних и општих осигурања, посредовања у деоницама и осигурања за становништво. Такође пружају корпоративне и потрошачке зајмове како би помогли појединцима и предузећима да процветају. Будући да банке на мало пружају корпу финансијских услуга, то их директно допуњава са брокерским фирмама и трговинским банкама. Влада не-аустралијским страним банкама дозвољава отварање и рад подружница како би могле да задовоље потребе велетржнице. Али у овом случају, банкарство са становништвом дозвољено је само путем локално основане подружнице.

На челу је Аустралијска резервна банка (РБА) која одлучује о монетарној политици и регулише платни систем. Затим ту је аустралијско Управа за бонитетне регулације (АПРА) чија је главна функција да води евиденцију о банкама, кредитним унијама, грађевинским друштвима, осигуравајућим друштвима, укључујући опште, животно и приватно здравствено осигурање, и члановима индустрије пензијског старања. Аустралијско тело за надзор бонитетних институција надгледа институцију чија имовина износи скоро 3,7 билиона УСД имовине која покрива скоро 24 милиона аустралијских депонената, осигураника и чланова фонда за старосну пензију.

У Аустралији банке захтевају дозволу банке у складу са Законом о банкама. Стране банке такође захтевају лиценцу, јер им је дозвољено да послују само преко филијале у Аустралији, као и преко аустралијских филијала страних банака. банке у Аустралији могу се класификовати у четири главне категорије. Су:

  • Националне банке које се обично називају главним банкама
  • Државне банке
  • Банке које послују у региону
  • Стране банке.

Главне банке или банке које послују на националном нивоу имају широке филијале и агенцијске мреже јер послују широм Аустралије. Државне банке послују у свакој држави, а банке које послују на регионалном нивоу су она грађевинска друштва која су претворена у банке и задовољавају тржишно нишу. Структура аустралијског банкарског система је олигополистичке природе. Аустралијским тржиштем доминирају четири главне банке, што умањује завршетак и чини тржиште олигополним.

Списак десет најбољих банака у Аустралији

  1. Комонвелтска банка Аустралије
  2. АНЗ
  3. НАБ
  4. Вестпац
  5. Банк оф Куеенсланд
  6. Мацкуарие Банк
  7. Бендиго банка
  8. АМП Банк Лтд
  9. Сунцорп банка
  10. Банквест

У Аустралији постоје 53 аустралијске банке од којих је само 14 у власништву владе. Иако је присутно неколико малих банака, аустралијским банкарским сектором доминирају четири велике банке - Цоммонвеалтх Банк оф Аустралиа, Вестпац Банкинг Цорпоратион, Аустралија и Новозеландска банкарска група (АНЗ) и Натионал Аустралиа Банк (НАБ). Све ове банке имају АА-рејтинг.

# 1. Комонвелтска банка Аустралије:

Ово је мултинационална банка. Присутно је на Новом Зеланду, Фиџијским острвима, Азији, САД-у и Великој Британији. Ова банка је основана 1911. године са седиштем у Сиднеју. Ова банка има више од 11.000 филијала, а број запослених је приближно 52.000. То је највећа банка у Аустралији и пружа разноврстан спектар услуга и корпу финансијских производа. Нуди услуге у малопродаји, пословању и институционалном банкарству, као и управљање богатством.

# 2. АНЗ:

Ова банка је основана 1835. године и једна је од најбољих банака у Аустралији. Послује у САД-у, Европи, Аустралији, Новом Зеланду, азијско-пацифичком региону и на Блиском истоку. Банка пружа финансијске услуге становништву, клијентима ХНИ, малим и средњим предузећима, правним и комерцијалним купцима. Седиште јој је у Мелбурну и броји скоро 46.000 запослених.

# 3. НАБ:

Ова банка је настала као резултат спајања Националне банке Аустраласије и Компаније за комерцијално банкарство у Сиднеју. Са седиштем у Доцкландс-у, присутан је на Новом Зеланду, у САД-у, Азији и Европи.

# 4. Вестпац:

Ово је било познато као Банка Новог Јужног Велса и резултат је спајања БНСВ и Комерцијалне банке Аустралије. Услуге нуди преко својих пет одељења - Потрошачка банка, Пословна банка, БТ Финансијска група, Вестпац Институтионал Банк и Вестпац НЗ.

# 5. Банк оф Куеенсланд:

Ова банка има седиште у Куеенсланду и нуди само услуге банкарства са становништвом.

# 6. Мацкуарие Банк:

Са седиштем у Сиднеју, ова банка нуди услуге управљања имовином, финансијама, банкарством, саветодавним и ризичним и капиталним решењима.

# 7. Бендиго банка:

Ово је настало спајањем Бендиго банке и Аделаиде банке. Једна је од највећих малопродајних банака у Аустралији.

# 8. АМП банка доо:

Ова банка је са седиштем у Сиднеју и нуди услуге банкарства са становништвом попут депозита, хипотека на стамбено пословање, банкарских услуга итд. Једна је од водећих фирми за управљање богатством у Аустралији и НЗ. Његова операција се шири по Азији, Блиском Истоку, Европи и Северној Америци.

# 9. Сунцорп банка:

Ова банка је специјализована за пружање услуга попут општег осигурања, банкарства, животног осигурања и услуга управљања богатством у Аустралији и НЗ. Сједиште банке је у Бризбејну.

# 10. Банквест:

Ова банка је започела као зајмодавац на селу, али је постала пуноправна трговачка банка 1945. године. Са седиштем у Пертху, ова банка такође има канцеларије у Аделаидеу, Брисбанеу, Цанберри, Мелбоурнеу и Сиднеиу. Нуди услуге у личном банкарству, пословном банкарству, комерцијалном банкарству, агро-пословном финансирању итд.