Принос на позив (дефиниција, формула) | Како израчунати принос на позив (ИТЦ)?

Шта је принос за позив?

Принос за позив је повраћај улагања за имаоца фиксног дохотка ако се основна хартија од вредности, тј. Обвезница која се може позивати држи до унапред одређеног датума позива, а не до датума доспећа. Концепт приноса који треба позвати је нешто чега ће бити упознат сваки инвеститор са фиксним приходом. Који је однос П / Е према капиталу, истек опција, принос по позиву је обвезница.

Разумљиво је да је овај датум позива много пре датума доспећа основног инструмента. Нема сваки инструмент са фиксним дохотком концепт датума позива. Само обвезнице које се могу позвати имају ову особину. Будући да ове обвезнице пружају додатну могућност инвеститорима да откупе обвезницу на датум позива (по унапред одређеној цени позива), релативно захтевају већу премију.

Компоненте Ииелд то Цалл

Да резимирамо израчунавање приноса на позиве су значајни јер помаже инвеститору да одмери повраћај улагања, добиће под претпоставком следећих фактора

  • Обвезница се држи до унапред одређеног датума позива, а не до датума доспећа
  • Претпоставља се да је откупна цена обвезнице тренутна тржишна цена уместо номиналне вредности обвезнице
  • Иако може бити више датума позива, за потребе израчунавања претпоставља се да се обвезница израчунава на најранији могући датум.

Принос за позивање формуле

Формула за принос за позив израчунава се кроз итеративни поступак и није директна формула иако може изгледати као она.

Математички, принос на позив израчунава се као:

Принос по формули за позивање = (Ц / 2) * {(1- (1 + ИТЦ / 2) -2т) / (ИТЦ / 2)} + (ЦП / 1 + ИТЦ / 2) 2т)

  • Б = Тренутна цена обвезница
  • Ц = Исплата купона исплаћује се годишње
  • ЦП = цена позива
  • Т = број година на чекању до датума позива.

Као што је раније објашњено, принос на позив се не израчунава само директном супституцијом вредности. У ствари, потребан је итеративни процес. Срећом, у садашњој ери имамо рачунарске програме за израчунавање ИТЦ извођењем итерација.

Израчун приноса на позив

Узмимо пример обвезнице која се може позвати и чија тренутна номинална вредност износи 1.000 £. Претпоставимо да ова обвезница плаћа купон од 10% на полугодишњој основи и има рок доспећа 15 година. Ова обвезница може се позвати по цени од 1100 фунти за пет година. Тренутна цена обвезнице је £ 1200. Израчунајмо принос по позиву ове обвезнице која се може позвати.

Набројимо све улазе које имамо.

Будући да израчунавамо принос за позивање, не бринемо се за период доспећа од 5 година. Важан је временски период од 5 година након којег се обвезница може назвати.

Заменом ових вредности у једначини:

1200 £ = (100 £ / 2) * {(1 - (1 + ИТЦ / 2) (- 2 * 5)) / (ИТЦ / 2)} + (1000/1/1 ИТЦ / 2) (2 * 5 )

Ове вредности се могу унети у научни калкулатор или рачунарски софтвер. Иначе се може израчунати кроз итеративни поступак ако се ради ручно. Резултат би требао бити приближно 7,90%. То ефективно значи, иако је обећани купон 10%, ако се обвезница позове пре доспећа, ефективни принос који инвеститор може очекивати је 7,9%.

Важне напомене

Иако је принос до доспећа (ИТМ) веома популарна метрика која се користи за израчунавање стопе приноса на обвезницу, за обвезнице које се позивају овај израчун постаје мало сложен и може довести у заблуду. Разлог што се позивају обвезнице пружају додатну карактеристику обвезнице коју издавалац позива у складу са својом погодношћу. Наравно, питање ће се рефинансирати само када су камате ниске, тако да он може рефинансирати главницу и смањити трошкове дуга. Стога за разборитог инвеститора има смисла израчунати оба параметра и бити спреман за најгори случај.

  1. Принос за позив (ИТЦ) израчунава се како је горе објашњено на основу доступних датума који се могу позвати.
  2. Принос до доспећа (ИТМ) израчунава се под претпоставком да обвезница никада није позвана током свог живота и да се држи до доспећа.

Нека правила о палцу

  1. ИТЦ> ИТМ: у интересу инвеститора је да се одлучи за откуп.
  2. ИТМ> ИТЦ: корисно је држати бод до датума доспелости.
  • Израчун приноса на позив фокусира се на три аспекта поврата за инвеститора. Ови извори потенцијалног приноса су купонске исплате, капитални добици и реинвестирани износ. Цела калкулација је на претпоставкама око ова три важна атрибута хартија од вредности са фиксним приходом
  • Међутим, већина аналитичара сматра неприкладном претпоставку да инвеститор може реинвестирати исплате купона по истој или бољој стопи. Такође претпоставка да ће инвеститор држати обвезницу до датума позива такође је неисправна и може довести до обмањујућих резултата ако се користи за прорачун улагања.
  • Принос на позив за било коју обвезницу која се може позвати по било којој датој цени док рок доспећа обвезница увек неће бити мањи од приноса до доспећа. То је због саме одредбе да се обвезница може назвати доводи до горње границе повећања цене обвезница.
  • Стога, ако каматне стопе падну, цена обвезнице која се може позвати ће порасти, али само донекле у поређењу са обвезницом ваниле која нема потенцијал пораста. Разлог је једноставан јер ће се издавалац побринути за основну хартију од вредности и позваће је само када може да изда поново по нижој каматној стопи. То је сасвим логично јер обвезнице треба називати само падом каматних стопа и тада ће само рефинанцирање имати смисла.

Закључак

Принос на позив је један од разборитих начина да се инвеститор припреми за колебљивост каматних стопа. Иако се израчунава на основу датума првог позива, многи инвеститори израчунавају принос на све датуме када се издата хартија од вредности може опозвати. На основу тога одлучују о најгорем могућем исходу и овај изведени принос назива се приносом у најгорем прорачуну.