Понуда у односу на понуђену цену | 4 најбоље разлике (са Инфографиком)

Разлика између понуде и понуде

Течај понуде је максимална стопа на тржишту коју су купци залиха спремни платити да би купили било коју деоницу или другу хартију од вредности коју они захтевају, док је стопа понуде минимална стопа на тржишту по којој су продавци спремни да продају било коју деоницу или другу хартију од вредности коју тренутно држе.

Разлика се односи на Бид-Аск Спреад, а што је тај намаз ужи, утолико је ликвидније тржиште предметне хартије од вредности / деривата. Распон понуде и упита заснован је искључиво на потражњи и понуди предметног осигурања / деривата.

Када планирате да набавите добро, постоји цена коју сте спремни да платите за добро; таква цена се у нормалном језику назива Понуда. Израз „понуда“ се популарно користи у ценама на берзи и односи се на цену коју је купац акције / деривата спреман да плати за исту. Стога је то максимална цена коју је купац или група купаца спреман да плати за одређену количину хартије од вредности / деривата, познату и као Количина понуде.

Слично томе, када намеравате да продате добро, постоји минимална / најнижа цена коју бисте желели да добијете за продају добра; таква цена се у нормалном језику назива Цена понуде / тражења. Термин „понуђена цена“, такође познат као тражена цена, односи се на цену коју продавац акције / деривата више воли да добија за исту. Дакле, то је минимална / најнижа цена коју продавац или група продаваца намерава да добије за одређену количину хартија од вредности / деривата, познату и као количина понуде.

Обе цене су неопходне да би се трговина извршила и представљају страну потражње и понуде хартије од вредности / деривата у којој су котиране.

Пример цене понуде и понуде

Двосмерна цена ТЦС Лимитед на Нифти дана 13.01.2019 у 10,40 сати приказана је испод.

Као што видимо, Деоница ТЦС-а је високо ликвидна велика Капитална залиха и чини део Нифти индекса, и као таква, ширење је прилично уско, што не би био случај код хартија од вредности којима се ретко тргује или неликвидних шалтера. Према томе, ако инвеститор намерава да купи 1000 акција по непосредном тржишном курсу, он / она то може учинити тако што ће купити акције по тренутној стопи понуде од 2071,9 Рс.

Слично томе, инвеститор који намерава да прода удео одмах по тржишном курсу, то може учинити продајом истог по тренутној каматној стопи од 2071,25 Рс.

Распон понуде је разлика у стопи понуде и стопи понуде, тј. 0,65 Рс (2071,9 Рс - 2071,25 Рс). Може се приметити да се у било ком тренутку за одређивање распона понуде и понуде користе само најбоља стопа понуде и најбоља стопа понуде.

Понуда у односу на понуђену цену Инфографика

Кључне разлике

  • То је цена по којој се купац слаже да купи предметну хартију од вредности или финансијски дериват и представља максималну цену која се нуди за исту. Супротно томе, то је цена коју је намеравани продавац понудио да прода дотичну хартију од вредности или финансијски дериват и она представља најнижу понуђену цену. Цена понуде ће као таква увек бити нижа од цене понуде.
  • Понуда представља страну потражње, а цена понуде истиче цену коју је одредио купац. Супротно томе, понуда представља страну понуде.
  • За ликвидне хартије од вредности, разлика у понуђеној цени (намаз) је уска, док је у случају неликвидних и ретко вредносних хартија од вредности, овај распон прилично широк.

Упоредна табела

ОсноваПонудаПонуда
ЗначењеОдноси се на максималну цену коју је купац добра спреман да платиОдноси се на најнижу цену коју је продавац робе спреман да прихвати уместо продаје робе.
Понуда ПотражњаПонуда представља потражњу за добрим. Што је већа потражња за добром, то ће бити већа цена понуде.Понуда представља добру понуду. Што је већа понуда робе, то ће бити нижа цена.
Више / нижеПонуђена цена је увек нижа од понуђене цене. Образложење истог је да су купци увек желели да купују по нижим ценама од цене по којој се даје почетна понуда.Понуђена цена је увек већа од понуђене цене. Образложење истог је да продавац увек жели више за робу понуђену на продају.
Цена продавца и купцаПонуђена цена је продавачева цена, што значи да ако продавац намерава да прода робу одмах, мораће да прихвати понуду.Понуђена цена је цена купца, што значи да ако купац намерава одмах да купи робу, мора да прихвати стопу понуде.

Закључак

Одређује страну потражње и понуде хартије од вредности / деривата и цену по којој оба подударања доводе до трговине. Стопе понуде и понуде се мењају током радног времена на тржишту и не остају константне. Иако се појмови више користе на финансијским тржиштима, образложење њих двоје налази своју важност у било којој размени робе.

Што је угао ширења понуде, то је тржиште ликвидније за дотичну сигурност и обрнуто. Заправо, обично акције са малим капиталом или шалтери на којима се ретко тргује имају велике разлике у својим понудама и понудама, док више бројача ликвидности, као што су акције великог удела и саставни делови индекса, имају уске разлике у понудама и понудама.

И једно и друго је важно за обављање трговине и инвеститори морају бити добро упућени у ове услове. Ове цене нису цене по којима инвеститор треба да стварно изврши трговину, али оне делују као важно мерило преко којег инвеститор може да одлучи о цени коју жели да понуди / понуди. Слично томе, видећи како се понуда нуди, инвеститор може упутити позив да ли вреди рискирати да купи / прода такав хартији од вредности или деривата.