Анализа тренда (значење, примери) | Како то ради?

Шта је анализа трендова?

Анализа трендова је анализа тренда компаније упоређивањем његових финансијских извештаја како би се анализирао тренд тржишта или анализа будућности на основу резултата прошлих перформанси и покушај је доношења најбољих одлука на основу резултата урађена анализа.

Анализа тренда укључује прикупљање информација из више периода и цртање прикупљених информација на водоравној линији са циљем проналажења обрасца који се могу применити из датих информација. У финансијама се анализа трендова користи за техничку анализу и рачуноводствену анализу залиха.

Врсте тренда

# 1 - Уптренд

Узлазно тржиште или тржиште бикова је када се финансијска тржишта и имовина - као и на ширем нивоу економије - крећу у узлазном смеру и задржавају растуће цене деоница или имовине или чак величине економије током тог периода. Време је процвата у којем се отварају радна места, економија се креће на позитивно тржиште, а расположења на тржиштима су повољна и инвестициони циклус је започео.

# 2 - силазни тренд

Тржиште опадања или медведа је када се финансијска тржишта и цене имовине - као и на ширем нивоу економије - крећу у правцу силаска и цене акција или имовине или чак величина економије временом опадају. Време је када компаније прекидају рад или смањују производњу због пада продаје. Послови се губе, а цене имовине почињу да опадају, расположење на тржишту није повољно за даља улагања, инвеститори трче за уточиштем улагања.

# 3 - бочно / хоризонтално у тренду

Бочно / хоризонтални тренд значи да се цене имовине или цене акција - као и на ширем нивоу економије - не крећу ни у ком смеру; крећу се бочно, неко време горе, а неко време доле. Не може се одредити правац тренда. То је тренд у којем су инвеститори забринути због својих инвестиција, а влада покушава да покрене економију у успону. Генерално, бочни или хоризонтални тренд се сматра ризичним јер се не може предвидети када ће се окренути осећања; стога инвеститори покушавају да се држе подаље у таквој ситуацији.

Која је употреба анализе тренда?

Користе га и једно и друго - рачуноводствена анализа и техничка анализа.

# 1 - Употреба у рачуноводству

Информације о продаји и трошковима биланса успеха организације могу се распоредити на хоризонталној линији током више периода и испитати трендове и недоследности података. На пример, узмимо пример изненадног скока трошкова у одређеном кварталу праћеног наглим падом у наредном периоду, је показатељ трошкова који су два пута резервисани у првом кварталу. Стога је анализа трендова у рачуноводству од суштинског значаја за испитивање финансијских извештаја на нетачности, како би се утврдило да ли треба извршити прилагођавање одређених глава пре него што се из финансијских извештаја извуче закључак.

Анализа трендова у рачуноводству упоређује укупан раст кључних ставки финансијских извештаја током година од основног случаја.

На пример, у случају Цолгате, претпостављамо да је 2007. основни случај и анализирамо учинак продаје и нето добити током година.

 • Примећујемо да је продаја порасла за само 16,3% током 8 година (2008-2015).
 • Такође примећујемо да се укупна нето добит смањила за 20,3% током 8 година.

За предвиђање се користи анализа трендова процењених финансијских извештаја за главу где се нису догодиле значајне промене. На пример, ако се трошковима запослених узме 18% прихода, а у запосленима нису извршене значајне промене, тада се за процењене финансијске извештаје трошкови запослених могу узети као 18%.

Интерна употреба анализе трендова у рачуноводству (анализа прихода и трошкова) један је од најкориснијих управљачких алата за предвиђање.

# 2 - Употреба у техничкој анализи

Инвеститор може да креира своју линију тренда на основу историјских цена акција и може да користи ове информације да предвиди будуће кретање цене акција. Тренд се може повезати са датим информацијама. Пре закључивања анализе тренда морају се проучити узрочно-последичне везе.

 • Анализа трендова такође укључује проналажење образаца који се јављају током времена, попут шоље и шара, шаблона главе и рамена или обрнутог шара и главе.
 • У техничкој анализи се може користити на девизном тржишту, берзи или дериватном тржишту. Уз мале промене, иста анализа се може користити на свим тржиштима.

Примери анализе трендова

 • Испитивање образаца продаје како би се утврдило да ли продаја опада због одређених купаца или производа или региона продаје;
 • Испитивање трошкова пријављује захтеве за доказивање лажних тврдњи.
 • Испитивање ставки ставки трошкова како би се утврдило да ли постоје необични издаци у извештајном периоду који захтевају даљу истрагу;
 • Предвиђајте ставке прихода и расхода у будућности за буџетирање за процену будућих резултата.

Шта је важност анализе трендова?

 • Анализа тренда покушава да открије како тренд лежи на тржишту бикова и остварује профит од тог тренда, све док и док подаци не покажу да се може догодити преокрет тренда, као што је бик који носи тржиште. Трговцима је најкорисније јер ће кретање према трендовима, а не њихово противљење, инвеститору донети профит. Тренд је најбољи пријатељ трговаца је познати цитат на тржишту.
 • Тренд није ништа друго до општи правац којим се тржиште креће током одређеног периода. Трендови могу да расту и опадају, што се односи на медвјеђе и бичје тржиште. Не постоје критеријуми за одлучивање колико је времена потребно за откривање тренда; генерално, што је дужи правац, више се сматра поузданим. На основу искуства и неке емпиријске анализе, дизајнирани су неки индикатори, а за такве индикаторе се задржава стандардно време, као што је 14 дана покретни просек, 50 дана покретни просек, 200 дана покретни просек.
 • Иако није одређено минимално време потребно да би се правац сматрао трендом, што се дужи смер одржава, то је тренд уочљивији.

Закључак

Тренд је пријатељ, познати је цитат у братству трговца. Трговац добро зарађује пратећи тренд, а анализа трендова није лак задатак. То је захтевало поглед на детаље и разумевање динамике тржишта.

Управа или аналитичар може користити анализу трендова у рачуноводству за предвиђање будућих финансијских извештаја. Слепо праћење може се показати опасним ако се не уради правилна анализа прошлог догађаја.