МД&А - Шта је менаџмент дискусија и анализа?

Шта је МД&А (дискусија и анализа менаџмента)?

МД&А или Дискусија и анализа менаџмента део су финансијских извештаја где руководство компаније расправља о учинку компаније у текућој години користећи квалитативне и квантитативне мере које помажу инвеститору у остваривању детаља који иначе не би били доступни за анализу. Одељак МД&А укључује различите теме, укључујући макроекономске перформансе индустрије, визију и стратегију компаније и неке кључне финансијске показатеље и њихове разлоге.

Као инвеститор, то су врло проницљиве информације које компанија даје за корелацију макроекономских параметара и учинка компаније у светлу њих. Одељак који садржи расправу и анализу менаџмента укључен је у годишње извештаје компанија поред сличног одељка који анализира учинак компаније и декодира финансијске показатеље и разне показатеље за инвеститоре.

Које детаље морате погледати у МД&А?

Корпоративни свет је усвојио МД&А руту да покаже своју посвећеност визији и стратегији Компаније и како је менаџмент створио вредност и постигао учинак у светлу својих дугорочних циљева. Када се појам управљање односи на целу ову тему, он ће укључивати комплетну структуру организације, укључујући одбор директора, извршног директора и друге шефове, њихове извештаче / контролоре различитих одељења - Људски ресурси (Људи), Финансије, Маркетинг, Производња, и операције, итд. И преостали средњи и нижи ниво менаџмента. Дакле, МД&А не само да сецира финансијске цифре / резултате, већ такође разматра и људске ресурсе и оперативну страну пословања, што је основни и кључни фактор било које пословне организације.

# 1 - Извршни преглед и Оутлоок

Извршни преглед и одељак Оутлоок фокусирају се на детаље о послу, број сегмената и географске локације којом послују. Такође пружа детаље о фокусним областима менаџмента и како се они радују постизању пословних и финансијских циљева рачуноводства.

извор: Цолгате СЕЦ Филингс

  • Цолгате користи разне показатеље за мерење пословног здравља. То укључује тржишни удео, нето продају, органски раст, марже профита, приходе по ГААП-у и ван ГААП-а, новчане токове и повраћај капитала.
  • Цолгате такође примећује да очекује да ће глобални макроекономски и тржишни услови и даље бити изузетно изазовни, а стопе раста категорија и даље ће бити споре.

# 2 - Дискусија о резултатима операција

У овом одељку компанија разматра кључне тренутке финансијског пословања текућег фискалног периода. У овоме, управа пружа детаље о нето продаји, бруто маржама, општим трошковима продаје и административним трошковима, порезу на добит, итд. Такође, пружа детаље о било којој пријављеној дивиденди и њеним детаљима исплате.

извор: Цолгате СЕЦ Филингс

  • Нето продаја Цолгате-а пала је за 5% у 2016. години у поређењу са 2015. годином због пада обима од 3% и негативног девизног утицаја од 4,5%.
  • Цолгате примећује да је органска продаја сегмента производа за оралну, личну и кућну негу порасла за 4 долара у 2016. години.

# 3 - Дискусија о резултатима сегмената

Компанија такође пружа детаље о свом појединачном сегменту, свом доприносу укупној продаји, стопама раста и другим мерама перформанси.

извор: Цолгате СЕЦ Филингс

Цолгате послује у преко 200 земаља са првенствено два сегмента - орална, лична и кућна нега; и сегмент Нутритион Пет.

# 4 - Не-ГААП финансијска мера

Генерално, компанија користи не-ГААП мере за интерно буџетирање, процену сегмената и разумевање укупних перформанси. Стога управа дели ове информације са акционарима како би могли да стекну бољи увид у финансијске перформансе Компаније.

извор: Цолгате СЕЦ Филингс

Горња табела даје помирење нето раста продаје (ГААП) са не-ГААП мерама за Цолгате.

# 5 - Ликвидност и капитални ресурси

Овај одељак пружа детаље о издавањима дуга у новчаном току који ће помоћи у задовољавању пословних оперативних и текућих потреба за готовином.

извор: Цолгате СЕЦ Филингс

Цолгате је 2016. остварио новчани ток од пословања од 3.141 милион долара, а новчани ток од инвестиционих активности износио је 499 милиона долара. Поред тога, новчани ток од Финансијских активности износио је 2.233 милиона долара у 2016. години.

Поред тога, дугорочни дуг, укључујући и тренутни део, смањио се на 6.520 америчких долара у 2016. години

# 6 - Ванбилансни аранжмани

Овај одељак пружа детаље о било ком ванбилансном аранжману финансирања ако је компанија закључила.

Као што примећујемо одозго, Цолгате нема никакве ванбилансне аранжмане за финансирање.

# 7 - Управљање девизама, каматним стопама, ценама робе и изложеношћу кредитном ризику

У овом одељку компанија открива како управља својим валутним ризиком, ризицима од каматних стопа и осцилацијама цена.

извор: Цолгате СЕЦ Филингс

  • Цолгате управља изложеностима у страној валути путем мера за сузбијање трошкова, стратегија набаве, повећања продајних цена и заштите одређених трошкова како би умањио утицај на зараде кретања девизних курсева
  • Компанија управља мешавином дуга са фиксном и променљивом каматном стопом према свом циљу издавањем дуга и уласком у замене каматних стопа како би ублажила флуктуације зараде и новчаних токова који могу бити резултат колебљивости каматних стопа.
  • Фјучерс уговори се користе на ограниченој основи за управљање нестабилношћу у вези са очекиваном куповином залиха сировина.

# 8 - Критичне рачуноводствене политике и коришћење процена

У овом одељку руководство компаније разматра критичне рачуноводствене политике које имају значајан утицај на финансијску заступљеност здравља компаније.

извор: Цолгате СЕЦ Филингс

Као што примећујемо одозго, Цолгате користи и ФИФО као и ЛИФО метод за процену залиха.

Из горе поменутих детаља може се поштено схватити какве су информације и обелодањивања данашњег корпоративног света потребни да би били одговорни заједници инвеститора и друштву у целини, као и транспарентност у извештавању. Будући да је управа добро позиционирана од заинтересованих страна које су аутсајдери да дају информације у вези са учинком Компаније, на основу анализе такве менаџмента Компанија може да оправда само одређене тренутне радње и може да се демонстрира ход према њиховим преданим циљевима од стране управе.

Како то помаже?

МД&А помаже у бољем разумевању оперативних и финансијских резултата. МД&А има одређене одређене циљеве, који су следећи:

  • Омогућавање читаоцима финансијских извештаја да на бољи начин разумеју бројеве, финансијско стање и уђу на место менаџмента да разумеју одређене стратешке и оперативне одлуке које су смеле и у великој мери утичу на будући учинак и положај Компаније.
  • Додатне допунске / допунске информације дате у МД&А помоћи ће читаоцима да разумеју шта тачно приказују финансијски извештаји, а шта се не одражава.
  • Обраћајући се перцепцији инвеститора о ризицима повезаним са пословањем и оцртавајући прошле трендове како би се указало на напоре менаџмента у циљу ублажавања тих ризика и водећи пут ка будућим финансијским извештајима.
  • Могле би постојати одређене информације, које иако нису обавезне да се откривају у финансијским извештајима, њихова додатна референца и обелодањивање од стране управе могу бити од додатне вредности за информисано доношење одлука од стране заинтересованих страна, које укључују и државне власти.

Владине власти, од пореских власти до надзорних органа тржишта капитала, доносиоца фискалне политике до регулаторних органа итд., Покушавају да формулишу оперативну, фискалну и монетарну политику не само на основу квантитативних информација које корпорација пружа кроз финансијске извештаје, већ и на основу квалитативних информација поменутих у одељку Анализа менаџмента о економији и учинку индустрије и њиховим будућим циљевима.

Оно што служи као циљ МД&А фактор је користи заједници заинтересованих страна. Први пут инвеститори на тржиштима акција могу усвојити квалитативно и информисано доношење одлука на основу информација које менаџмент компаније даје у својим годишњим извештајима.

Формат и обим информација које би МД&А требало да открију:

Као што можете приметити из горе поменутих циљева и управних прописа у Индији, постоји прописана и непрестано пракса како су информације представљене у годишњем извештају. Међутим, нити постоји свеобухватан формат извештавања који је прописала Влада у вези с тим, нити можемо приметити било какву универзалну праксу откривања таквих података међу разним компанијама из различитих индустрија или разних земаља. Стога рачуноводствени стручњаци и управљачке институције које делују у одговарајућим земљама могу пружити смернице за презентацију МД&А.

На пример, Саветодавни одбор за савезне рачуноводствене стандарде (ФАСАБ) у Сједињеним Државама је издао препоручени рачуноводствени стандард на Дискусија и анализа менаџмента са првим нацртом објављеним у јануару 1997. године, којем се може приступити путем следеће везе - ФАСАБ стандард за МД&А. У Индији, међутим, не постоје стандарди или напомене у то име Институт за секретаре компанија у Индији (ИЦСИ) је издао Референтну напомену о извештају одбора према њиховој серији закона о компанијама из 2013. године, али је МД&А презентацију препустио тумачењу индустрије.

Дакле, узимајући ФАСАБ стандард за нашу сврху разумевања, МД&А треба да се бави следећим:

  • Мисија и организациона структура ентитета;
  • Циљеви и резултати учинка ентитета;
  • Финансијски извештаји ентитета;
  • Системи, контроле и законска усклађеност ентитета; и
  • Будући ефекти на ентитет постојећих, тренутно познатих захтева, ризика, неизвесности, догађаја, услова и трендова.

Узимајући белешку из смерница друге истакнуте институције о дискусији и анализи менаџмента (првобитно објављених у новембру 2002), Канадски одбор за извештавање о учинку је поставио одређене принципе на основу којих треба припремити МД&А. Ти принципи су следећи:

  1. Кроз очи менаџмента:Компанија би у МД&А требало да открије информације које омогућавају читаоцима да их виде очима менаџмента.
  2. Интеграција са финансијским извештајима:МД&А треба да допуне, као и допуну, финансијске извештаје.
  3. Комплетност и материјалност:МД&А треба да буде уравнотежен, потпун и поштен, као и да пружа информације које су битне за потребе корисника који доносе одлуке. ФАСАБ је овај захтев описао другим речима, рекавши да би МД&А требало да се позабави „неколико виталних питања“.
  4. Оријентација ка будућности:Оријентација ка будућем развоју је од суштинског значаја за корисно извештавање о преузимању и преузимању.
  5. Стратешка перспектива:МД&А треба да објасни стратегију управљања за постизање краткорочних и дугорочних циљева.
  6. Корисност:Да би били корисни, МД&А треба да буду разумљиви, релевантни, упоредиви, проверљиви и правовремени.

Учвршћујући оно што смо до сада научили, нека буде ФАСАБ у САД-у или Канадски одбор за извештавање о учинку у Канади или ИЦСИ у Индији је свака управљачка агенција покушала да подстакне информисану функцију доношења одлука заинтересованих страна пружајући смернице корпоративном свету о томе како инвеститори могу да се појачају и сагледају ситуацију са становишта менаџмента. Добра пракса корпоративног управљања коју компанија примењује увек ће покушати да побољша своју функцију ширења информација како би побољшала своје односе са различитим заинтересованим странама и друштвом у целини.

Разлике између МД&А и ревидираних финансија

Према СЕЦ-у, независна рачуноводствена фирма треба да изврши годишњу ревизију финансијских извештаја компаније и да пружи мишљење о свим значајним лажним приказивањима. Међутим, од ревизора се не тражи да ревидирају одељак о управљачкој расправи и анализи. Одељак МД&А у СЕЦ Филингс су мишљења управе о финансијском и пословном здрављу компаније и пружају детаље о њеном будућем пословању.

Закључак

У светлу повећаног учешћа малопродаје као и страних инвеститора на тржишту капитала последњих година, увек је потребан свеобухватнији и транспарентнији механизам ширења информација. То је зато што МД&А мора пружити проницљиве и довољне информације заједници заинтересованих страна за анализу компанија на основу њиховог учинка и помоћи у бољој мобилизацији капитала. То је више потребно у Индији, посебно након што Економско истраживање из 2017. приказује Индију као привлачну слатку тачку у мраку светске економије.

МД&А је један од врло ефикасних начина да се инвеститорима пруже значајне и врло корисне информације. Сва побољшања у МД&А и њиховој презентацији, формат ће довести до добре праксе корпоративног управљања и здравог односа између компанија и заједнице инвеститора.

МД&А Видео