Прилагођено пробно стање (примери, уноси) | Како припремити?

Прилагођена дефиниција пробног биланса

Прилагођени пробни биланс предузећа у нефинансијском извештају у којем су представљени списак и биланси свих рачуна компаније након што су на крају године извршени усклађени уноси у дневник, а та стања се затим извештавају у одговарајућим финансијским извештајима.

Једноставним речима, када се рачуни припремају на крају обрачунског периода, стања књига се такође морају ажурирати одговарајућим прилагођавањима, која су резултат делимичне трансакције, неправилних трансакција и трансакција које су прескочене. Такве врсте трансакција су депозити, закључне акције, амортизација итд. Када се изврше сва неопходна прилагођавања, припрема се нови други пробни биланс како би се осигурало да је и даље уравнотежен. Овај нови пробни биланс назива се прилагођени пробни биланс.

Његова сврха је да буде сигуран да је укупан износ салда задужења у главној књизи једнак укупном износу кредитног стања у главној књизи.

Уноси у прилагођеном пробном билансу

# 1 - Приписивање прихода који је остварен, али још увек није евидентиран.

Појављује се када је средство продаја, али купцу још увек није наплаћено исто. На пример. Потраживања, обрачунате камате.

Приписани приход клима уређај - др

Приход А / Ц - Цр

# 2 - Разграничење трошкова који су настали, али још увек нису евидентирани.

То је трошак евидентиран на рачунима пре него што се изврши уплата. Нпр., Плативе камате, зараде и зараде.

Трошак Клима-Др

Трошак који се плаћа - Кр

# 3 - претплате

Авансно плаћање је подешавање плаћања пре рока доспећа. На пример. Припејд закуп.

Предплаћени трошак Клима-Др

Готовина А / Ц- Цр

# 4 - Амортизација

Амортизација је неновчани трошак за који се утврђује да проузрокује погоршање основних средстава како би одражавао смањење корисног економског века.

Пример прилагођеног пробног биланса

Да бисмо ово боље разумели, погледајмо примере

Претпоставимо да штампарија АЦЕ Принтс води мало предузеће за штампу, а пробно стање на дан 31. марта 2018 је испод: -

Из пробног биланса добијамо јасне информације о уносима задужења и уносима кредита. Али постоје још неке информације потребне за прилагођавање пробног биланса.

  • Плата која припада запосленом 31. марта 2018 = 50.000 УСД
  • Станарина укључује депозит са повратом од = 20.000 УСД

Сада је потребно извршити подешавања у пробном билансу за горе наведене детаље.

Доле наведени унос се врши на рачуну зараде.

Овде ће се извршити прилагођавање од 80.000,00 америчких долара, јер укупна зарада која се исплаћује износи 80.000 америчких долара.

Доле наведени унос се врши на најамном рачуну.

Овде ће се извршити прилагођавање од 50.000,00 америчких долара, јер депозит за закуп износи 20.000 америчких долара, а плаћање станарине износиће 30.000 америчких долара.

Прилагођени пробни биланс биће следећи: -

Прилагођавања се врше на следећи начин: -

  • Узима се у обзир закупнина.
  • У то је укључена и изванредна зарада.

Дакле, направљени пробни биланс укључује сва значајна прилагођавања и то се назива поравнањем пробног биланса.

Како припремити прилагођени пробни биланс?

Постоје две методе за припрему -

  • Метода је прва слична припреми неприлагођеног пробног биланса. Рачуни главне књиге прилагођавају се за крај периода прилагођавања уноса, а стање на рачуну је наведено да би се припремило прилагођено пробно стање. Овај метод узима пуно времена, али је врло систематичан и обично га користе велике компаније где компаније морају да изврше доста прилагођавања на својим књигама.
  • Друга метода је прилично брза и једноставна, али није превише систематична и обично је користе мале компаније у којима је потребно извршити мање прилагођавања. У овом прилагођавању, уноси се директно додају у неприлагођено пробно стање да би се претворило у прилагођено пробно стање.

Сврха

  • Примарна сврха прилагођеног пробног биланса је документ који показује укупан износ дуга у односу на укупан износ кредита. Не сматра се финансијским извештајем, јер се користи само као интерни документ.
  • Стога је корисно у великим компанијама прилагодити многе уносе. Такође осигурава да су уноси правилно обављени ако су стања унета у финансијске извештаје нетачна, сами финансијски извештаји биће нетачни и укупан износ мора бити једнак.
  • Свака разлика указује на то да постоји нека грешка у уносима, књизи или прорачунима. Такође помаже у праћењу учинка компаније јер се прилагођени пробни биланс припрема након разматрања свих прилагођавања уноса различитих рачуна. Тако даје јасну слику о учинку компаније.

Разлика између пробног биланса и прилагођеног пробног биланса

  • Прво се припрема пробни биланс, док се прилагођени пробни биланс припрема након суђења. Пробно стање не укључује ставке попут обрачунатих трошкова, обрачунатог прихода, пријевремене отплате и амортизације, док прилагођено пробно стање укључује исто.
  • Пробно стање је списак завршних стања на рачуну главне књиге у одређеном тренутку. Насупрот томе, прилагођено стање је списак општих рачуна и њихових стања у одређеном тренутку након књижења ставки за прилагођавање.