Циљеви финансијског извештавања | 4 главна циља (примери, објашњење)

Главни циљ финансијског извештавања за било коју компанију је да представи потребне информације у вези са финансијским положајем предузећа, стањем новчаног тока предузећа и разним обавезама компаније које су релевантне за њене кориснике за праћење пословања , разумевање финансијског здравља компаније као и за информативно доношење одлука.

Циљеви финансијског извештавања

Следећи циљ финансијског извештавања даје преглед најчешћих врста циљева финансијског извештавања који су присутни. Није могуће навести све примере циљева који се баве сваком варијацијом сваке ситуације, јер таквих циљева има више.

Испод су наведена 4 главна циља финансијског извештавања -

  1. Пружање информација инвеститорима и потенцијалним инвеститорима
  2. Пратите новчани ток у пословању
  3. Информације о коришћеним рачуноводственим политикама
  4. Омогућите анализу имовине, обавеза и власничког капитала

Размотримо детаљно сваку од њих -

4 главна циља финансијског извештавања

# 1 - Пружање информација инвеститорима и потенцијалним инвеститорима

Инвеститори компаније који су уложили своја средства у било који посао желе да знају колико поврат имају од свог улагања, колико ефикасно се користи њихова капитална инвестиција и како компанија реинвестира готовину.

Такође, потенцијални инвеститори желе да знају како компанија послује у прошлости где планирају да уложе своја средства и да ли је вредно инвестирати.

Финансијско извештавање компаније помаже инвеститорима и потенцијалним инвеститорима у одлуци да ли је посао вредан њиховог новца или не.

Пример

Извештај о добити и губитку приказује износ нето добити коју је компанија зарадила и добит која је на располагању акционарима да се дистрибуира као дивиденда у текућој години, као и детаље из претходних година.

Ако компанија остварује прави износ профита, а добит се такође повећава у односу на претходну годину, онда то показује да предузеће ефикасно ради и расте. Новац инвеститора се на одговарајући начин користи, док у случају да компанија трпи губитке, онда показује да је новац инвеститора у опасности. Компанија није у могућности да га правилно користи.

# 2 - Пратите новчани ток у пословању

Уз помоћ финансијског извештавања, различити актери предузећа могу знати да одакле долази готов новац у послу, куда новац одлази, да ли у послу постоји довољна ликвидност или не за испуњавање обавеза, да ли компанија може покривају своје дугове итд.

Приказује детаље о готовинским трансакцијама прилагођавањем безготовинских трансакција, утврђујући на тај начин да ли је готовине у послу стално довољно или не.

Пример

Предузеће А има значајну вредност безготовинских трансакција. Понекад има милијарде долара које дугује компанији, али у готовини, исто није примљено.

У том случају, извештај о добити и губитку није увек довољан, и то време, извештај о новчаним токовима игра виталну улогу, јер пружа повериоцима, банкама и другим подацима о новчаним трансакцијама и положају новчаног тока предузећа. актери

# 3 - Информације о коришћеним рачуноводственим политикама

Постоје различите врсте рачуноводствених политика, а различите компаније могу користити различите политике у складу са својим посебним захтевима и применљивости. Финансијско извештавање пружа информације о рачуноводственим политикама које компанија користи. Ове информације помажу инвеститорима и осталим заинтересованим странама да сазнају о политикама које се у компанији користе за различите аспекте.

Такође помаже да се зна да ли је могуће правилно поређење између две компаније или не. Две компаније у истој индустрији такође могу да користе две различите политике, тако да особа која врши поређење треба да узме у обзир ову чињеницу у време прављења поређења.

Пример

Постоје две компаније у истој индустрији, компанија А и компанија Б. Компанија А користи ФИФО методу инвентара. Супротно томе, Компанија Б користи ЛИФО методу залиха за вредновање залиха.

Претпоставимо сада да су све остале ствари једнаке. Финансијски извештаји компаније Б највероватније би показали мањи износ прихода јер ће имати већу вредност трошкова продате робе. С друге стране, компанија А имала би нижи приход и већи инвентар.

Дакле, финансијски извештаји ове две компаније не могу се упоређивати јер обе користе различите методе рачуноводства. Знало би се за рачуноводствене политике које се користе из обелодањивања финансијског извештавања. Стога је пружање информација о коришћеним рачуноводственим политикама један од критичних циљева финансијског извештавања.

# 4 - Омогућите анализу имовине, обавеза и власничког капитала

Праћењем имовине, обавеза и власничког капитала и било каквих промена у њима користећи финансијско извештавање компаније, може се знати да оно што може очекивати у будућности и да би то требало променити сада за будућност. Такође показује доступност ресурса компаније за будући раст.

Пример

Постоји компанија А доо, која производи боце на тржишту. Добио је налог за производњу и испоруку велике количине боца у наредних годину дана. Сада менаџмент компаније жели да зна да ли има довољно средстава за производњу производа како би могао да задовољи постојећу потражњу боца на тржишту, заједно са испуњавањем нове поруџбине на велико.

Дакле, уз помоћ финансијског извештавања, руководство предузећа може да упозна капацитет постојеће имовине и да ли предузеће захтева било какве додатне ресурсе у сврху испуњавања новог налога који је примило.

Сажетак циљева финансијског извештавања

Циљ финансијског извештавања је праћење, анализа и извештавање о приходима предметног пословања. Сврха финансијских извештаја је да правилно испитају да ли су ресурси на одговарајући начин коришћени или не у послу, колики је новчани ток компаније заједно са детаљима новчаних токова из сваке делатности; како су перформансе и финансијско здравље предузећа. Ово извештавање помаже инвеститорима компаније у доношењу информисаних одлука о послу у који су инвестирали или мисле да инвестирају.