Финансијска невоља (значење, узроци) | Како израчунати његову цену?

Шта је финансијска невоља?

Финансијска невоља је ситуација у којој организација или било које лице није довољно способно да испуни своје финансијске обавезе као резултат недовољног прихода. Обично је то због високих фиксних трошкова, застареле технологије, великог дуга, неправилног планирања и буџетирања, неправилног управљања и на крају може довести до несолвентности или банкрота.

Након ове фазе, компанија постаје несолвентна. Веома је мање шанси да компанија преживи након што достигне ову фазу. Организација има врло ниску ликвидност јер не може да враћа рате кредита, камате, плаћање добављачима, чак ни плату својим запосленима. Ако организација жели да преживи, мора да смањи своје трошкове, реструктурира своје обавезе и ревидира пословне стратегије.

Узроци са примерима

То се догађа у време вођења посла, што је довело до ове ситуације. Узроци ове ситуације су следећи -

# 1 - Технолошке промене

Ако било која компанија није у стању да се прилагоди технолошким променама и не може се надоградити, избациће је са тржишта. Његов тржишни удео драстично ће се смањити, а на крају ће се приходи смањити заједно са статичким фиксним трошковима. Постепено ће ово довести до финансијске невоље.

На пример, Нокиа 2012. није могла да усвоји нову технологију и морала је да се суочи са таквом невољом.

# 2 - Неправилно управљање

Неправилно управљање доводи до неефикасног доношења одлука и на крају доводи до смањења прихода.

На пример, Лехман Бротхерс су били четврта највећа инвестициона банка у Америци, али у септембру 2008. компанија је поднела захтев за банкрот. Са 639 милијарди долара имовине и 619 милијарди долара дуга, банкрот је био највећи у историји. Због неких непримерених одлука финансијског директора, компанија је морала да покрене банкрот.

# 3 - Превара у компанији

Свако планирање превара може довести до преусмеравања циља организације да максимизира богатство акционара на намеру произвођача превара. Сви кључни ресурси се не користе у корист организације и довели су до финансијске невоље.

Нпр. Превара у компанији Сатиам Цомпутерс 2009. Књижени су фиктивни трошкови; профит је фалсификован. То је довело до потпуног гашења компаније.

# 4 - Неправилни инвестициони планови

Веома је неопходно одржавати одговарајући новчани ток и фиксни приход од инвестиција. Ако буџетирање није урађено правилно, доћи ће до кршења новца или празних средстава. Понекад то остави компанију да се задужи више од потребног и на крају доведе до невоље.

Како израчунати трошкове финансијске невоље?

Када је компанија у невољи, њена имовина не кошта више, а дугови поскупљују. Каматна стопа коју банка наплаћује предузећу виша је од оне која се наплаћује другим компанијама у истој индустрији (трошак дуга компаније са оценом ААА).

  1. Израчунајте пондерисану просечну цену дуга. Пример 10,5%
  2. Узмите трошкове дуга компаније која је оценила ААА. Пример 7%
  3. Ако је дуг предузећа 100 милиона

Трошкови финансијске невоље = разлика у стопама у кораку 1 * Укупан дуг предузећа

= (10,5 - 7)% * 100 милиона = 3,5 милиона

Период финансијске невоље

Технички, „Период предузећа током којег његова тржишна цена акција пада или вредност његове имовине опада обично због разлога кршења готовине и нетачних пројекција.“ Пример за то је америчка рецесија 2007-2008.

У овом периоду, компанија се суочава са озбиљним проблемима у новчаном току, што утиче и смањује квалитет њених производа и услуга. Ово омогућава постојећим купцима да купују од својих конкурената. Ово смањује приходе, а ситуација се погоршава. Добављачи ће скратити кредитни период, а услови уговора постаће строжи. На крају ће бити проблема у исплати зарада запосленима, а отпуштања ће обављати компанија. Период током којег се дешавају све ове ситуације познат је као период финансијске невоље.

Фактори одговорни за финансијску невољу компаније

Фактори који узрокују невоље подељени су у 2 категорије - унутрашње и спољне.

Унутрашњи фактори су-

  • Неправилна и неефикасна прогноза потражње
  • Лоше управљање готовином
  • Висока стопа прекида запослења
  • Неприкладна комбинација производа
  • Нетачна процена захтева за обртним капиталом
  • Неискоришћење имовине

Спољни фактори су-

  • Слаби уговори са добављачима
  • Зависност од једног добављача сировина
  • Изузетно поскупљење цене сировине
  • Промена владине политике у погледу вишка увозне царине, строге трговинске праксе итд.

Решења

Једном када компанија дође у тешко стање, врло је тешко оживети је. Велика вероватноћа показује тенденцију компанија које воде банкрот. Веома је важно за руководство да уочи знакове и у складу с тим предузме превентивне мере. Међутим, ако постоји било какав излаз ако компанија дође у период финансијске невоље, доле су решења за исто-

# 1 - Нефинансијско реструктурирање

Ако се на основу анализе утврди да је компанија дошла у невољу због лошег управљања неодговарајућим пословним плановима, онда то укључује промене у кључном особљу предузећа за реструктурирање. Овлашћење се даје стручњаку и сви пословни планови се ревидирају. На крају, компанија може стабилно изаћи из ситуације без трајног гашења.

# 2 - Финансијско реструктурирање

Ако је предузеће у стању невоље због недовољног прилива готовине или неспособности отплате дуга, решења за њих су следећа

# 1 - Приватни тренинг

У овом решењу, компанија интерно одлучује и планира да се реструктурира. Неколико решења је

  • Преговарајте са зајмопримцима о смањењу каматних стопа или одрицању од накнада.
  • Искористите већи висок кредитни период
  • Импровизујте пословне стратегије
  • Одговарајућа маркетиншка и продајна стратегија за повећање продаје
  • Планови за смањење трошкова
# 2 - Региструјте правни стечај
  • Реорганизовати и настати: Једном када компанија пријави банкрот, Влада, након одговарајуће истраге, тражи од дужника да се одрекну делимичног износа који треба платити. Тражи од компаније да следи неопходне кораке за реорганизацију. Све у свему, власт остаје на власти како да се реструктурира.
  • Спајање са другом компанијом: У неким случајевима, Влада налаже спајање са другом компанијом која доноси профит у истој или другој индустрији која има довољно ресурса да надокнади губитке и реструктурира компанију.
  • Ликвидирати: Ако постоји шанса за оживљавање предузећа, наређује му се да га ликвидира.

Закључак

Ово је ситуација у којој компанија не може да отплати фиксне трошкове као зарада запосленима, рата кредита, плаћање сировина итд. Због неправилног планирања обртног капитала, лошег управљања на највишем нивоу, преваре, промене владиних политика итд. За компанију је важно да препозна знакове у раној фази и предузме неопходне превентивне мере да не пређе у период финансијске невоље. Иначе, постаје веома тешко наћи решења за исто.