Релевантност у рачуноводственим информацијама (примери) | Како се користи Корисно?

Шта је релевантност у рачуноводству?

Релевантност у рачуноводству значи да ће информације које добијемо из рачуноводственог система помоћи крајњим корисницима да донесу важне одлуке. Крајњи корисници могу бити интерни или екстерни актери. Интерни актери укључују менаџере, запослене и власнике предузећа. Под спољним заинтересованим странама мислимо на инвеститоре, зајмодавце итд. Стога релевантност рачуноводства указује на способност утицаја на крајње кориснике финансијских извештаја у њиховом процесу доношења одлука.

Објашњено

Према ГААП-у, информације би требале бити корисне, разумљиве, правовремене и релевантне за крајње кориснике у доношењу важних одлука.

Десетогодишњи извештај о приходу нема великог значаја за инвеститора. Финансијске информације морају бити благовремене да би биле релевантне за инвеститоре.

Коначно, релевантност у рачуноводству такође значи да би она требала бити корисна за процес доношења одлука за крајње кориснике. На пример, компаније би могле да пријаве тренутну зараду запослених разумљиво и благовремено, али ово не чини ове информације релевантним за инвеститора.

Релевантност у рачуноводству за кога?

Следећа ствар коју бисмо требали разумети које информације би за кога биле релевантне?

  • Годишњи извештај компаније који састављају менаџери предузећа је од велике важности за акционаре. Сада у компанији могу постојати различите врсте акционара. Акционаре који држе неке акције у компанији више занима цена акције по дану. Цена акције никада неће бити наведена у билансу стања или билансу успеха. Биланс стања и биланс успеха показују способност генерисања будућих новчаних токова. На овај начин, акционари ће у томе наћи смисао и биће корисни за доношење одлука у сврху инвестирања.
  • Менаџер који је инсајдер компаније биће задужен за доношење неких стратешких или оперативних одлука на основу ситуације. Као што менаџер мора да процени цену / профитабилност производа. Ове информације директно неће бити доступне у годишњем извештају. Годишњи извештај, који генерално припремају менаџери, помоћи ће менаџеру у одређивању цена производа. Дакле, узимајући годишњи извештај и имајући на уму рачуноводствене принципе и враћајући се уназад у прорачун, менаџер може израчунати цену / профитабилност производа.
  • Акционара који држи велики број акција у компанији више ће занимати сазнање о добити коју компанија ствара и дистрибуира. Али такође се мора схватити да акционари не би требало да доносе закључак само гледајући тренутни финансијски извештај. Такође би требало да разуме претпоставке и политике које се следе у састављању рачуноводственог извештаја. Тада ће неко време користити бројеве бити у стању да разуме остварену добит и расподељену добит, што ће годишњи извештаји такође осветлити. На тај начин, информације ће бити релевантне за акционаре у доношењу одлуке.

Свака заинтересована страна треба корисне информације. То је разлог зашто је принцип релевантности од примарне важности за финансијско рачуноводство.

Примери

Пример # 1

Ако је компанија желела да узме зајам код банке, тада ће банка желети да прво зна да ли ће им компанија моћи вратити зајам са каматама. Стога би финансијски извештаји компаније требали бити релевантни за банку при доношењу одлуке у вези са одобравањем кредита компанији.

Финансијски извештаји попут биланса стања, биланса успеха и новчаног тока банкару при доношењу одлука представљају важне информације. Такође треба напоменути да информације треба да буду правовремене. Банкар неће узимати у обзир финансијске извештаје старије од десет година.

Информације би требале бити разумљиве. Финансијски извештаји треба да буду у одговарајућем рачуноводственом формату. И на крају, информације би требале бити корисне банкару при доношењу важне одлуке да ли ће компанији одобрити зајам или не.

Пример # 2

Компанија АБЦ најављује да је зарада по акцији порасла са 40 на 45 долара. Важне су и релевантне информације за инвеститоре у доношењу одлуке, јер растућа зарада пружа добар повратак за инвеститоре.

Пример # 3

Током спајања и преузимања, стицалац ће бити спреман да плати премију јер ће очекивати синергије (очекивано повећање прихода, уштеде трошкова), које ће створити аквизиције. Стицалац може проценити синергију из вредности предузећа у предузећу, која ће се поново израчунати из биланса стања циљане компаније и ЕБИТДА-е, што би могло да се преузме из финансијског извештаја циљне компаније.

То је важан и релевантан податак за стицаоца јер ће утицати на његову одлуку, исплати ли се плаћање премије за циљно предузеће или не. Ако се не дају благовремене и тачне информације, стицалац би могао потценити или преценити компанију, што ће заузврат представљати велики губитак за стицаоца.

Последње мисли

Финансијски извештај је релевантан када има податке који су довољно вредни за предвиђање / процену будућих догађаја попут израчунавања будућих новчаних токова, што ће бити важно за инвеститоре у доношењу одлука.

Многе заинтересоване стране такође користе прошле финансијске извештаје за анализу будућих перформанси компаније у погледу профитабилности. Требало би да има тачне податке у складу са рачуноводственим стандардима. Све нетачне информације могу бити обмањујуће. Стога било који такви лажни подаци не потпадају под дефиницију рачуноводствене релевантности. Овакве информације не могу бити од користи компанији у доношењу одлука.

Укратко, рачуноводствена релевантност треба да садржи тачне и уредне информације. Релевантност рачуноводствених бројева зависи од особе која их користи. И имаће више смисла ако је коришћен током неког времена и корисније ако се разумеју општеприхваћени рачуноводствени принципи на основу којих је припремљен финансијски извештај.