Маржа вс добит | Најбоље 4 разлике (са Инфографиком)

Разлика између марже и добити

И маржа и профит су начини који помажу у процени учинка и здравља предузећа, у случају када се маржа перформансе и здравље предузећа процењују у процентима, док се у случају добити учинак и здравље компаније процењују се у доларима.

Може се мерити учинак у релативном проценту или апсолутном долару. Постоје различити начини за проверу здравственог стања субјекта. Обоје се квалификују као мере које омогућавају менаџменту да прати операције које се проверавају. Они причају причу која менаџменту даје корисне информације.

Маржа се израчунава у процентима. Има више варијанти, наиме бруто маржу, оперативну маржу и маржу нето добити, док када је реч о апсолутним доларским условима за мерење добити, имамо бруто добит, оперативну добит и нето добит.

Маржа насупрот добити Инфограпхицс

Кључне разлике

Кључне разлике између њих су следеће -

# 1 - Бруто добит насупрот бруто маржи

Бруто добит представља добит у доларима након што настану директни трошкови повезани са производњом добара и услуга које продаје пословни субјект. Бруто добит се израчунава као:

Бруто добит = Приход - Цена продате робе

Бруто маржа представља проценат укупног прихода након настанка директних трошкова повезаних са производом робе и услугама које пословни субјект продаје. Бруто маржа се израчунава као:

Бруто маржа (%) = (Приход - Цена продате робе) / Приход

# 2 - Оперативна добит у односу на оперативну маржу

Оперативни профит представља добит у доларима након што настану директни трошкови повезани са производњом добара и услуга које продаје пословни субјект и сви оперативни трошкови, укључујући амортизацију насталу током оперативног циклуса. Оперативни профит израчунава се као:

Оперативни профит = бруто добит - оперативни трошкови -амортизација и амортизација

Оперативна маржа представља проценат укупног прихода након настанка директних трошкова повезаних са производњом робе и услуга које продаје пословни субјект и свих оперативних трошкова, укључујући амортизацију и амортизацију настале током оперативног циклуса. Оперативна маржа израчунава се као:

Оперативна маржа (%) = (бруто добит - оперативни трошкови-амортизација) / приход

# 3 - Нето добит насупрот нето марже

Нето добит представља добит у доларима након што настану директни трошкови повезани са производњом добара и услуга које продаје пословни субјект, сви оперативни трошкови, укључујући амортизацију насталу током оперативног циклуса, остале трошкове, камате и порезе. Нето добит израчунава се као:

Нето добит = оперативна добит - остали расходи - камате - порези

Маржа нето добити представља проценат укупног прихода након настанка директних трошкова повезаних са производњом робе и услуга које продаје пословни субјект, свих оперативних трошкова, укључујући амортизацију насталу током оперативног циклуса, остале трошкове, камате и порезе . Маржа нето добити израчунава се као:

Маржа нето добити (%) = (Оперативни профит - Остали расходи - Камате - Порези) / Приход

Упоредна табела

ОсноваМаргинаПрофит
ДефиницијаМаржа пружа начин за мерење учинка пословања пословног субјекта у процентуалном смислу.Профит пружа начин за мерење перформанси пословања пословног субјекта у доларима.
КонтекстС обзиром да се израчунава у процентима, пружа информације у релативном контексту.С обзиром да се израчунава у доларима, пружа информације у апсолутном контексту.
ВрстеНајчешћи типови су бруто маржа, оперативна маржа и маржа нето добити.Најчешћи су типови бруто добити, оперативне добити и нето добити.
УпотребаПружа перспективу која омогућава менаџменту да посматра пословање у светлу ефективности и ефикасности.Пружа перспективу која омогућава менаџменту да посматра пословање у светлу чистих новчаних услова.

Апликације

Као што се види горе, чини се да су уско повезани, али ипак стављају различито гледиште када је реч о разумевању, шта подразумева свака маржа или профит. Када менаџмент мора да провери тренд, тада марже служе као непроцењиво средство, док када је потребан пуки монетарни ефекат, израчунавање добити има више смисла.

Дакле, рецимо ако менаџмент жели да види колики део трошкова продате робе једе укупан приход од продаје, онда бруто маржа може итекако послужити сврси. Такође, ако управа жели да погледа целокупно пословање, тада је оперативна маржа прави избор. А ако менаџмент жели да анализира целокупно здравље пословања обављеног током периода, онда се маржа нето добити може показати као најбољи кључни показатељ учинка.

Слично томе, ако неко жели да анализира где је надокнада за трошкове продатих добара и услуга довољно висока да покрије производне трошкове, онда бруто профит може дати праве информације. Док се проверава да ли су операције довољно профитабилне да покрију све директне и индиректне трошкове, тада оперативни профит просветљује у правом смеру.

И коначно, да би се проверила укупна профитабилност за период пословног субјекта након што су настале све врсте трошкова, укључујући трошкове финансирања и порезе, онда је нето добит најбоља алтернатива која се анализира.

Закључак

Маржа и профит су два алата за сагледавање финансијских перформанси пословног субјекта, али из различитих перспектива. Када се тражи анализа трендова учинка пословног субјекта, треба сагледати варијанте марже јер оне дају проценат укупног прихода који остаје након одбитка различитих врста трошкова.

Дакле, да би се проверио ефекат инфлације на производне трошкове, може се погледати бруто маржа, док за проверу укупних оперативних перформанси пословног субјекта треба погледати оперативну маржу и за анализу укупне профитабилности треба погледати тренд марже нето добити.

Слично томе, профит помаже у анализи пословних трансакција у чисто доларским условима. Дакле, користећи их, може се знати о монетарној профитабилности и новчаном циклусу, који одражава ликвидност.