Оштећена средства (дефиниција, пример) | Шта је обезвређење имовине?

Дефиниција оштећене имовине

Оштећена имовина је она имовина у билансу стања предузећа чија књиговодствена вредност имовине у књигама премашује тржишну вредност (надокнадиви износ), а губитак се признаје у билансу успеха предузећа. Умањење вредности имовине обично се налази у ставкама биланса стања, као што су гоодвилл, дугорочна имовина, залихе и потраживања.

Пример обезвређене имовине

Компанија А лтд купила је компанију Б лтд и платила 19 милиона долара као куповну цену за куповину компаније Б лтд. У време куповине књиговодствена вредност имовине компаније Б износила је 15 милиона долара. Током године након аквизиције, продаја компаније Б лтд. пала за око 38% због неких промена које је руководство направило у раду компаније и због уласка конкурента у исту делатност са јефтинијом заменом. Као резултат, фер тржишна вредност компаније Б лтд пада на ниво од 12 милиона УСД са 15 милиона УСД када је извршено стицање. Анализирајте утицај оштећења.

Решење

Компанија А лтд купила је компанију Б лтд и платила 19 милиона долара као куповну цену за куповину компаније Б лтд. Када је књиговодствена вредност имовине Компаније Б била 15 милиона долара, додатни износ од 4 милиона америчких долара (19 - 15 милиона америчких долара) коју је Компанија А доо платила изнад књиговодствене вредности имовине Компаније Б евидентира се као гоодвилл на имовинској страни биланса стања предузећа А. Током године након што је извршена аквизиција, продаја компаније Б лтд. пала за око 38%, и као резултат, фер тржишна вредност компаније Б лтд пада на ниво од 12 милиона долара са 15 милиона долара.

У складу са захтевима Општеприхваћених рачуноводствених принципа, компаније су дужне да сваке године тестирају гоодвилл и другу одређену нематеријалну имовину на умањење вредности. Дакле, након годину дана, Цомпани А лтд. упоредиће фер вредност свог зависног предузећа Б доо, са књиговодственом вредношћу која је присутна у њеном билансу стања заједно са гоодвилл-ом. У случају да је фер вредност компаније Б лтд. је мања од његове књиговодствене вредности компаније А лтд, онда је одговорна за умањење вредности.

У овом случају, након годину дана фер тржишне вредности компаније, Б лтд падне на ниво од 12 милиона долара са 15 милиона долара. Сада ће се ова фер тржишна вредност компаније Б доо заједно са гоодвилл-ом упоређивати са стварном вредношћу евидентираном у књигама рачуна, а са диференцијалним износом, гоодвилл ће се смањити.

Тренутна фер тржишна вредност + добра воља = 12 милиона долара + 4 милиона долара = 16 милиона долара

Ових 16 милиона долара упоредиће се са почетно плаћеном купопродајном ценом (19 милиона долара), а разлика ће бити умањење добре воље.

Оштећење = 19 милиона долара - 16 милиона долара = 3 милиона долара

Овај износ ће бити умањен са износа добре воље који је присутан у пословним књигама

= Гоодвилл је првобитно забележио - 3 милиона долара = 4 милиона долара - 3 милиона долара = 1 милион долара

Према томе, гоодвилл је у овом случају обезвређена имовина, а у билансу стања износ новог гоодвилл-а који ће се приказати биће милион УСД.

Предности

  • Оштећена имовина и обезвређење дају начине инвеститорима и аналитичарима да процене управљање предузећем и њихово доношење одлуке, јер менаџери који морају да запишу имовину због умањења вредности можда немају добру моћ одлучивања о улагању.
  • Многи пословни неуспеси догодили су се након смањења вредности. Ова обелодањивања могу послужити као рани сигнал упозорења повериоцима и инвеститорима компаније за њихову анализу улагања.

Мане

  • Не постоје детаљна упутства о третману умањених средстава.
  • Генерално, постаје тешко знати мерну вредност, која би се требала користити за утврђивање износа умањења вредности.

Важне тачке о оштећеним средствима

  • Обезвређење треба евидентирати само ако се предвиђа да се будући новчани токови у предузећу не могу надокнадити.
  • Књиговодствена евиденција за евидентирање умањења је терећење рачуна губитака или рачуна трошкова са одговарајућим кредитом основног средства.
  • Када се исправи књиговодствена вредност обезвређене имовине, губитак се признаје у билансу успеха предузећа.

Закључак

Оштећена имовина је она имовина чија је тржишна вредност испод књиговодствене вредности. Сва средства, нематеријална или материјална, склона су умањењу вредности. Ентитети су дужни да спроведу тестове обезвређења у случају да постоје индикације у вези са обезвређењем, са изузетком гоодвилла и друге одређене нематеријалне имовине, у случају којих се тест обезвређења треба радити годишње према захтеву Општеприхваћених Рачуноводствени принципи. Многи пословни неуспеси догодили су се након пада вредности ослабљене имовине. Ова обелодањивања могу послужити као рани сигнал упозорења повериоцима и инвеститорима компаније за њихову анализу улагања. Стога обезвређена средства такође помажу различитим актерима на различите начине у њиховој анализи пре него што донесу било какву одлуку у вези са предузећем.