Израчунајте ИРР у програму Екцел | Како се користи ИРР функција? (са примерима)

Израчун ИРР у Екцелу

ИРР или интерна стопа поврата користи се за израчунавање интерне добити за неко улагање у финансије, ИРР је уграђена функција у екцелу која се користи за израчунавање истог, а такође је и финансијска формула, ова функција узима низ вредности као улаз за који треба да израчунамо интерну стопу поврата и вредност претпоставке као други улаз.

ИРР у екцелу је скраћеница Јантернал Р.јео од Р.етурн. ИРР у програму Екцел једна је од уграђених функција доступних у програму Мицрософт Екцел. ИРР на екцел спада у категорију финансијских функција у.

Интерна стопа поврата је каматна стопа примљена за урађену инвестицију. ИРР у екцелу се састоји од извршених плаћања представљених негативним вредностима и оствареног прихода означеног позитивним вредностима које се јављају у редовном временском интервалу.

ИРР функција у програму Екцел враћа интерну стопу поврата за низ новчаних токова представљених позитивним и негативним бројевима. Ови новчани токови не морају бити доследни, као што би били за ануитет. Међутим, новчани токови мора јављају се у редовним интервалима као што су месечни, квартални или годишњи. Износ готовине може се разликовати за сваки интервал.

Формула која се користи за израчунавање ИРР у програму Екцел

ИРР формула Екцел је следећа:

Где,

  • домет = Ово је потребан параметар. Опсег ћелија који означавају низ новчаних токова за које би се израчунала Интерна стопа поврата.
  • погоди = Ово је опциони параметар. Означава број за који претпостављате да је близу резултату интерне стопе поврата. Ако се не помене ниједна вредност, подразумевана вредност узима се као 0,1 или 10%
  • “[ ]” означава опционалне параметре.

Функција враћа нумеричку вредност. Може бити позитивно или негативно.

Како израчунати ИРР у програму Екцел? (са примерима)

Овај образац Екцел функције ИРР можете преузети овде - образац функције Екцел ИРР

ИРР прорачуни у програму Екцел могу се извршити на два начина, тј. Функција радног листа (ВС) или ВБА функција. Као ВС функција, може се унети као део формуле у ћелију радног листа. Као ВБА функција, може се користити у макро коду који се уноси кроз Мицрософт Висуал Басиц Едитор интегрисан у МС Екцел. Погледајте испод израчунавање ИРР-а у екцел примеру да бисте боље разумели.

Пример # 1 - Израчун ИРР-а у Екцел радном листу

У овом примеру израчуна ИРР -3000 означава уложени капитал. Наредни бројеви 2000 и 5000 означавају приход. ИРР функција у екцелу израчунава се на вредностима -3000, 2000 и 5000. Резултат је 67%.

Пример # 2

У овом примеру израчуна ИРР, #НУМ! се приказује као резултат, јер у скупу вредности не постоји ниједна негативна вредност. Дакле, не постоји вредност која означава плаћање, али сви су приход.

Пример # 3

У овом примеру израчуна ИРР-а, све вредности су негативне. То указује да није остварен приход. Дакле, генерисани резултат је #НУМ! 

Пример # 4

У овом израчунавању примера ИРР, укупне вредности су пет. -10000 означава извршено плаћање. Следеће вредности су годишње, тј. Приход остварен у 1. години је 2000, 2. години је 5000, 3. години је 4000, 5. години је 6000.

Да би се израчунао приход остварен на крају три године, ИРР формула се примењује на ћелије у распону од Б2: Б4. Резултат је -19% јер је износ плаћања у почетној години већи од прихода оствареног у наредним годинама.

Да би се израчунао приход остварен на крају пет година, ИРР формула се примењује на ћелије у распону од Б2: Б6. Резултат је 22%. Резултат је позитиван јер је приход остварен у наредним годинама већи од износа улагања у почетној години.

Пример # 2 - Израчун ИРР у програму Екцел ВБА

Функција ИРР се може користити у ВБА коду у програму Мицрософт Екцел на следећи начин:

ИРР формула у програму Екцел ВБА:

Ирр формула у ВБА је следећа.

Где,

Вредности = Новчани ток

ИРРВал = Интерна стопа поврата

ИРР у Екцел ВБА примеру

Прођимо кроз пример за Ирр у ВБА.

У овом примеру израчуна ИРР, ИРРВал је променљива типа доубле. Садржи резултат враћен функцијом Ирр. Вредности су представљене у облику низа типа података доубле при чему је почетна вредност -10000 што означава плаћање извршено у првој години. Следеће вредности су 2000, 5000, 4000 и 6000, што указује на приход који се генерише годишње у наредне четири године.

Ствари које треба запамтити

  1. Низ вредности (домет) мора да садржи најмање један позитиван и један негативан број.
  2. Вредности треба да буду редоследом. ИРР користи редослед вредности за тумачење редоследа новчаних токова. Молимо вас припазите да унесете вредности плаћања и прихода у редослед онако како су се десили или желите да се то догоди.
  3. Ако низ референтних аргумената садржи текст, логичке вредности или празне ћелије, те вредности се занемарују.
  4. МС Екцел користи итеративну технику за израчунавање ИРР-а помоћу програма Екцел. Почевши од нагађања, ИРР пролази кроз прорачун док резултат не буде тачан у року од 0,00001 процента. Ако ИРР не може да пронађе резултат који ради после 20 покушаја, #НУМ! враћа се вредност грешке.
  5. Ако ИРР функција у екцелу врати #НУМ! или ако резултат није приближно онакав какав сте очекивали, покушајте са другом вредношћу за
  6. У већини случајева не морате да наведете вредност претпоставке за израчунавање ИРР-а у Екцелу. Ако се параметар погађања прескочи, софтвер претпоставља да је 0,1, односно 10%.
  7. ИРР је уско повезан са НПВ, тј. Функцијом нето садашње вредности. Стопа поврата коју израчунава ИРР са екцелом је каматна стопа која одговара нултој нето садашњој вредности.