Екцел пречица за уређивање ћелије | Примери корак по корак

Пречица за уређивање ћелија у програму Екцел

Уређивање је уобичајено када морамо да променимо ствари у било којој ћелији, па је изузетно важно увежбати пречицу за овај одређени задатак. Често ће нам можда требати да уредимо садржај ћелије, често нам треба да уредимо формулу или отклонимо грешке у формули, тако да је пречица веома важна. Као нови ученик, важно је да вежбате тастерске пречице да бисте скратили кратко време потребно за одређене задатке, па покренимо један од тастерских пречица за уређивање ћелије у Екцелу. У овом чланку ћемо вам показати ефикасне начине уређивања ћелија помоћу пречица.

Уређивање ћелија у програму Екцел

У програму Екцел уређивање је могуће истовремено на нивоу ћелије, можемо уредити само једну ћелију, тако да већину времена пишемо формуле, уређујемо их и исправљамо формуле како бисмо отклонили проблеме.

На пример, погледајте доле наведене податке у екцелу.

У колони „Д“ имамо формуле, па ако желимо да уредимо формулу, то можемо да урадимо на два начина, један је ручни, а други тастерски пречац, чињеница је да су оба једноставна и узимају једнако времена, у реду погледајмо их једну по једну у детаље.

Ако желимо да уредимо формулу ћелије Д2, прво треба да изаберемо ћелију за уређивање.

На траци са формулама можемо видети основне екцел формуле, па да бисмо уредили формулу можемо директно кликнути на траку са формулама и она ће приказати овакав резултат.

Оног тренутка када поставимо курсор (можемо видети малу трепћућу праву линију) у траку са формулама, прешао је у режим уређивања, а у ћелији можемо видети само формулу, а не резултат формуле.

Дакле, ово је начин уређивања ћелија и можемо уређивати ћелије и формуле директним постављањем курсора на траку са формулама у Екцелу.

Постоји и други начин уређивања ћелија, тј. Двоструким кликом на ћелију. Да, прво треба да изаберемо ћелију коју желимо да уредимо, а затим двапут кликните на ћелију и она ће прећи у режим уређивања.

Откад смо двоструким кликом на ћелију прешли у режим уређивања.

Још једна ствар коју овде можемо приметити је да се уређивање трепћуће праве линије појављује у самој ћелији, а не у формули налик ћелији у претходном примеру.

Постоји начин на који можемо идентификовати уређивање траке формула и у уређивању ћелија, тј. Где год је истакнута референца у обојеним ћелијама, то ће бити тај начин уређивања.

Уредите ћелију помоћу Екцел пречице

Тастере за пречице на тастатури такође можемо користити за уређивање екцел ћелија, а пречица је „Ф2“ па ће нас притиском на тастер Ф2 одвести активну ћелију у режим уређивања.

На пример, желим да уредим ћелију Д2 и избором ћелије треба једноставно да притиснемо тастер Ф2.

Као што видите горе, ово делује попут уређивања у ћелији где се трепћућа равна линија појавила унутар ћелије, а не у траци са формулама.

Међутим, променом подразумеваних поставки можемо извршити ову промену, следите кораке у наставку да бисте извршили уређивање на траци са формулама.

Корак 1: Идите на картицу Датотека и испод ове опције за одлазак.

Корак 2: Сада кликните на картицу „Напредно“.

Корак 3: Опозовите избор „Дозволи уређивање директно у ћелијама“.

Ако притиснете тастер Ф2 да бисте истакли тастер пречице, трепћући равном линијом, прелазите на траку са формулама уместо у саму ћелију.

Савети за уређивање ћелија у програму Екцел

Тастер пречице Ф2 ће ћелију пребацити у режим уређивања, али ми смо ти који треба да извршимо промене, па за пример погледајте доњи садржај.

У овом примеру имамо правописну грешку „саввве“, па притисните тастер Ф2 да бисте уредили ћелију.

Притиском на тастер Ф2 активира се уређивање на крају вредности ћелије, па сада морамо да пређемо на леву страну, притиском на тастер са стрелицом улево можемо да се померамо по један знак, тако да за померање једне речи уместо једног знака држимо тастер Цтрл и притисните стрелицу лево скочиће на следећу реч.

Овако, помоћу тастерских пречица можемо у потпуности изменити Екцел ћелију.

Ствари које треба запамтити

  • Уобичајено се уређивање тастера за Ф2 догађа у ћелији, али променом подешавања то можемо постићи на траци са формулама.
  • Уређивање се догађа на крају вредности ћелије, постављањем курсора било где где можемо ићи до средине вредности ћелије.