ПРОИЗВОД Функција у Екцелу (формула, примери) | Како се користи?

Производ у програму Екцел

Продуцт екцел функција је уграђена математичка функција која се користи за израчунавање производа или множење датог броја датог овој функцији као аргументе, на пример, ако аргументе ове формуле дамо као 2 и 3 као = ПРОИЗВОД (2,3) онда је приказани резултат 6, ова функција множи све аргументе.

Функција производа у екцелу узима аргументе (унос као бројеве) и даје производ (множење) као излаз. Ако ћелије А2 и А3 садрже бројеве, тада те бројеве можемо помножити употребом ПРОДУЦТ у програму Екцел.

Формула производа у Екцелу

= ПРОИЗВОД (број1, [број2], [број3], [број4],….)

Објашњење

ПРОДУЦТ Формула у програму Екцел има најмање један аргумент, а сви остали аргументи нису обавезни. Кад год проследимо један улазни број, он враћа вредност као 1 * број, то је сам број. ПРОИЗВОД у програму Екцел категоризован је као математичка / тригонометријска функција. Ова формула производа у Екцел-у може да узме највише до 255 аргумената у каснијој верзији након Екцел-а 2003. У Екцел-овој верзији 2003, аргумент је био ограничен на само 30 аргумената.

ПРОДУЦТ Формула у програму Екцел не узима само улазни број један по један као аргумент, већ такође може узети опсег и вратити производ. Дакле, ако имамо низ вредности са бројевима и желимо њихов производ, то можемо учинити множењем сваке од њих или директно помоћу формуле ПРОДУЦТ у програму Екцел заобилазећи опсег вредности.

На горњој слици желимо да помножимо све вредности дате у опсегу А1: А10, ако то урадимо помоћу математичког оператора множења (*), биће потребно много времена у поређењу да бисмо то постигли користећи функцију ПРОИЗВОД у екцелу јер ћемо морати да изаберемо сваку вредност и помножимо, док користећи производ у екцелу можемо вредности проследити директно као опсег и то ће дати излаз.

= ПРОИЗВОД (А1: А10)

Стога, формула производа у програму Екцел = ПРОИЗВОД (А1: А10) је еквивалентно формули = А1 * А2 * А3 * А4 * А5 * А6 * А7 * А8 * А9 * А10

Међутим, једина разлика је у томе што када користимо функцију ПРОДУЦТ у екцелу и ако смо ћелију оставили празну, ПРОДУЦТ у програму Екцел узима празну ћелију са вредношћу 1, али користећи оператор множења, ако смо ћелију оставили празну, Екцел ће узети вредност као 0 и резултат би био 0.

Када смо избрисали вредност ћелије А4, Екцел је сматра 0 и враћа излаз 0, као што је горе приказано. Али када смо користили функцију ПРОДУЦТ у екцелу, узео је опсег уноса А1: А10, чини се да ПРОДУЦТ у екцелу игнорише ћелију А4 која је била празна, међутим, не занемарује празну вредност ћелије већ узима празно ћелија са вредношћу 1. Потребан је опсег А1: А10, а А4 се разматра са вредношћу 1 и множе вредности ћелија заједно. Такође занемарује текстуалне вредности и логичке вредности. Производ у Екцелу датуме и нумеричке вредности сматра бројем. Сваки аргумент може бити наведен као појединачна вредност или референца на ћелију или као низ вредности или ћелија.

За мале математичке прорачуне можемо да користимо оператор множења, али у случају да морамо да радимо са великим скупом података где је укључено множење више вредности, онда ова функција ПРОИЗВОДА има велику сврху.

Дакле, функција ПРОИЗВОД у екцелу је корисна када треба множити мноштво бројева даних у опсегу.

Примери

Погледајмо у наставку неке примере функције ПРОДУЦТ у програму Екцел. Ови примери функције ПРОДУЦТ функције Екцел-а помоћи ће вам у истраживању употребе функције ПРОДУЦТ у програму Екцел.

Овде можете преузети овај предложак функције производа ПРОИЗВОД - предложак функције производа ПРОИЗВОД

Пример # 1

Претпоставимо да имамо скуп вредности у колони А и Б који садржи нумеричке вредности са неколико празних ћелија и желимо да сваку вредност колоне А помножимо са колоном Б, на такав начин, ако било која од ћелија садржи празну вредност коју гет празна вредност иначе враћа производ две вредности.

На пример, Б2 има празну ћелију, тако да би резултат требао бити празна вредност у ћелији Ц2. Дакле, користићемо услов ИФ заједно са функцијом ОР. Ако ниједна од вредности ћелије није ништа, ништа друго не враћа умножак бројева.

Дакле, формула производа у Екцелу коју ћемо користити је

= АКО (ИЛИ (ИЛИ (А2 = ””, Б2 = ””), ””, ПРОИЗВОД (А2, Б2))

Применом формула производа у Екцел-у на сваку ћелију коју имамо

Излаз:

Пример # 2 - Гнежђење функције производа

Када се ПРОИЗВОД у Екцелу користи као друга функција као аргумент, то је познато под називом Уметање функције ПРОИЗВОДА у програму Екцел. Можемо користити друге функције и можемо их проследити као аргумент. На пример, претпоставимо да имамо четири скупа података у колонама А, Б, Ц и Д. Желимо производ зброја вредности из првог скупа података и другог скупа података са збиром вредности из трећег и четвртог скупа података.

Дакле, користићемо функцију СУМ и проследићемо је као аргумент функцији ПРОДУЦТ у екцелу. Желимо да се умножак збира вредности скупа података А и скупа Б који је 3 + 3 помножи са збиром вредности скупа података Ц и Ц који је (5 + 2), па ће резултат бити (3 + 3 ) * (5 + 2).

= ПРОИЗВОД (ЗБИР (А2: Б2), СУМ (Ц2: Д2))

У горњем примеру, функција зброја прослеђује се као аргумент функцији ПРОДУЦТ у програму Екцел, то је познато као гнежђење. Можемо чак и друге функције.

Пример - # 3

На пример, претпоставимо да имамо шест одељења са различитим бројем особа запослених за рад. Имамо две табеле са бројем особа у сваком одељењу и радним сатом сваке особе у сваком одељењу. Желимо да израчунамо укупан радни сат сваког одељења.

Дакле, користићемо функцију ВЛООКУП за тражење вредности из обе табеле, а затим ћемо је проследити као аргумент да бисмо добили укупан број множењем броја људи са радним сатом по особи.

Дакле, формула са угнежђеним ВЛООКУП-ом биће,

= ПРОИЗВОД (ВЛООКУП (Г2, $ А $ 2: $ Б $ 7,2,0), ВЛООКУП (Г2, $ Д $ 2: $ Е $ 7,2,0))

На овај начин можемо извршити гнежђење функције, у зависности од захтева и проблема.