Ризик друге уговорне стране (дефиниција, примери) | Како смањити?

Шта је ризик од друге уговорне стране?

Ризик друге уговорне стране односи се на ризик потенцијалних очекиваних губитака који би настали код једне друге уговорне стране због неизвршења обавеза на дан или пре доспећа уговора о деривату од стране друге уговорне стране за такав уговор о изведеним инструментима. Преовлађује у свим врстама трансакција када се обављају преко централизоване друге уговорне стране или ако се трговање обавља на ванберзанском тржишту; међутим, квантум ризика је релативно веома висок у случају уговора о дериватима без рецепта.

Примери ризика друге уговорне стране

Пример 1

АБЦ банка је улагала у неконвертибилне задужнице рај стамбених финансија које имају рок доспећа 10 година и плаћају полугодишњи купон од 5% годишње. Ако раи стамбене финансије не изврше уплату купона и износа главнице, ризик који настаје због тога за АБЦ банку је ризик друге уговорне стране.

Пример 2

Алпха банка је склопила уговор о замјени каматне стопе (ИРС) са бета банком да плаћа фиксну камату од 5% на фиктивни износ од 25 милиона долара који се плаћа полугодишње и прима плутајућу стопу на основу шестомесечног ЛИБОР-а.

Да би узела у обзир ризик који произлази из таквог ИРС уговора, Алпха банка је дужна да израчуна своју изложеност у неизвршењу путем методе познате као метода текуће изложености која се заснива на доспећу уговора о дериватима, врсти уговора (камата или форек уговор) и кредитни рејтинг друге уговорне стране, односно Бета банке и сходно томе треба да задржи одређени износ капитала као резерву за неизвршење обавеза које произилази из таквог ризика друге уговорне стране.

Подузмимо прорачуне на основу неких хипотетичких података.

Дакле, 0,38 милиона долара је износ резервисања који ће алфа банка извршити да би објаснила ризик друге уговорне стране који произлази из склапања уговора о замјени каматних стопа са бета банком.

Како то смањити?

  • Један од најефикаснијих начина за смањење ризика друге уговорне стране је трговање само висококвалитетним колегама са високим кредитним рејтингом, као што је ААА, итд. То ће осигурати бољи ЦРМ и смањене шансе за будуће губитке.
  • Умрежавање је још један користан алат за смањење овог ризика. Уобичајено је да се више финансијских послова обавља између њих, као што је између две уговорне стране, може их бити више, неке ће имати позитивну вредност (добитак МТМ-а), а неке негативну вредност (губитак МТМ-а). Нетирањем таквих позиција губитак се може драстично смањити и ризик друге уговорне стране може се значајно смањити.
  • Колатерализација је још један користан алат за смањење овог ризика и укључује полагање висококвалитетних колатерала као што су готовина или ликвидне хартије од вредности што на крају резултира смањењем нето изложености.
  • Диверзификација је још једно корисно средство за смањење, ако не и за потпуно уклањање ризика. Трговањем са више уговорних страна, неће постојати ниједна друга уговорна страна са великом изложеношћу која ће помоћи у смањењу једне друге уговорне стране.
  • Овај ризик је прелазак са билатералне трговине на централизовану трговину у оквиру које се све трговине обављају са централизованом другом страном (као што су берзе и клириншке куће) које елиминишу специфични ризик, али доводе до систематског ризика.

Значај

Ово је веома важно и превазилази кредитни ризик и распрострањено је у већини предузетих трансакција.

# 1 - Репо трансакције

То су у основи краткорочни трговински споразуми између финансијских институција који су обично обезбеђени ликвидним колатералним хартијама од вредности на којима се примењује шишање ради ублажавања ризика друге уговорне стране.

# 2 - ОТЦ дериват

Као што је горе поменуто, ради се о билатералној трговини између две уговорне стране и углавном се одвија у облику замене каматних стопа (ИРС).

# 3 - Форек напред

Такви уговори су обично на дужи временски период и укључују размену фиктивних износа и као такви носе високу количину ризика друге уговорне стране.

Поређење ризика супротне стране и кредитног ризика

ПодациРизик друге уговорне странеКредитни ризик
ЗначењеОво такође потиче из немогућности или неуспеха плаћања, међутим, износ изложености није унапред одређен.Кредитни ризик је могућност губитка због неизвршења обавеза због немогућности или неспремности зајмопримца да подмири своју обавезу. У овом случају, износ губитка је унапред одређен.
ОбимНајважнији је на тржиштима деривата, а посебно на ванберзанским пословима.Кредитни ризик проналази своју важност у кредитима и авансима које дају банке и финансијске институције.
ПодсетОво је подскуп кредитног ризика.Укључује и ризик друге уговорне стране.
ИзложеностИзложеност ризику на рачуну варира у зависности од МТМ позиције на датум неплаћања.Изложеност кредитном ризику је углавном унапред одређена и не разликује се.

Закључак

Ово је важан ризик који треба добро надгледати и укључује сложено рачунање због своје инхерентне сложености и вишеструких фактора који на њега утичу. Приметно је у изведеним инструментима који се и сами непрестано развијају, додајући још већу сложеност. Финансијске институције, укључујући банке, имају огромну позицију у изложености дериватима која привлачи ризик друге уговорне стране и која мора ефикасно да га управља јер су прошли догађаји показали да овај ризик има катастрофалан утицај на глобална финансијска тржишта.