Критеријуми закупа капитала (Топ 4) | Примери корак по корак са објашњењем

Критеријуми закупа капитала

Критеријуми закупа капитала укључују следеће: 1) власништво над средством прелази на закупца на крају периода закупа, 2) закупац има могућност куповине закупљеног средства по цени нижој од тржишне цене средства на крај периода закупа, 3) да период закупа износи најмање 75% економског / корисног века употребе имовине и 4) минимална садашња вредност плаћања закупа мора бити најмање 90% од фер вредности средства.

Закуп капитала није ништа друго до право или власништво над закупљеном имовином преноси се на закупца, а закуподавац само финансира закупљену имовину.

4 најбоља критеријума за закуп капитала

Критеријуми закупа капитала углавном су четири врсте, а уговор о закупу важи само ако задовољава било коју од четири опције -

# 1 - Власништво

Власништво над закупљеним средством преноси се на закупца на крају уговора о закупу. Уговор о закупу укључује одредбу да се, на крају, рок закупа наслов закупљене имовине предаје закупцу.

Пример

Покушајмо да разумемо закуп власништва кроз основни пример у наставку.

Корпорација Стерлинг потписала је уговор о закупу имовине на 60 месеци са корисним веком трајања имовине од 10 година. Стерлинг Цорпоратион се слаже да ће закуподавцу имовине плаћати месечну отплату закупа са каматама, јер имовину финансира закуподавац, а према уговору Давалац закуп је спреман да пренесе правно власништво над закупљеним средством на закупца на крају уговора.

Дакле, горњи закуп је класификован као закуп капитала као уговор о закупу који испуњава критеријуме власништва.

# 2 - Могућност повољне куповине (БПО)

Ако уговор о закупу садржи повољну могућност куповине, закуп се назива закуп капитала. Уговор о закупу даје закупцу могућност куповине закупљене имовине или имовине по цени за коју се очекује да ће бити знатно нижа од фер вредности, такви критеријуми се називају повољном куповином.

Пример

Ессар лимитед (закуподавац) и Тројан лимитед (закупац) потписали су уговор о лизингу 1. јануара 2012. Рок закупа је 15 година. Уговор о закупу се не може отказати и има минималну закупнину са садашњом вредношћу 450.000 америчких долара, а закуп укључује употребу машина чија је животна доб процењена на 17 година и процењена је на 460.000 америчких долара. Уговор о закупу обезбедио је Тројану ограничену могућност куповине имовине за 20.000 УСД на крају уговора о закупу.

Дакле, у горњем примеру, одредба о повољној куповини у уговору о закупу је дата компанији Тројан Лимитед; такав уговор о закупу је класификован као уговор о закупу капитала.

# 3 - Термин закупа

Ако уговор о закупу пружа одредбу орочног закупа који се не може отказати, који је једнак 75% или више од очекиваног економског века трајања закупљене имовине, такав уговор о закупу назива се закуп капитала.

Дакле, ако погледате пример објашњен у критеријумима 2, он испуњава критеријуме трајања закупа, јер је рок закупа 15 година, а век трајања имовине 17 година, па вас молимо да рок буде више од 75% економског живота закупљене имовине у горе -поменути пример.

Пример

Размотримо још један пример.

АБЦ лимитед потписао је уговор о закупу са КСИЗ лимитед за машине, који има фер вредност од 17.000 УСД, а АБЦ лимитед га је закупио на 3 године. Заузврат, КСИЗ лимитед ће отплаћивати месечну закупнину од 600 УСД, а економски век трајања машина је 5 година, компанија такође наплаћује 3% камате на зајам од 17 000 УСД.

Дакле, у горњем примеру, рок закупа је 3 године, а економски век трајања закупљеног средства је 5 година, тако да је рок закупа мањи од 75% животног века имовине, па се горњи закуп назива оперативни закуп.

# 4 - Садашња вредност

Садашња вредност минималних закупнина (МЛП) износи 90% или више од фер вредности имовине.

Дакле, ако узмете пример из критеријума два, поштена тржишна вредност имовине износи 460.000 УСД, а садашња вредност минималних плаћања закупа 450.000 УСД, што је више од 90%, тако да је уговор о закупу испунио критеријуме садашње вредности МЛП-а.

Пример критеријума закупа капитала

  • 1. децембра 2010, Келли Инц., компанија за услуге лаптопа и штампарије, ушла је у уговор о закупу за боју копирану са Ксерок лимитед
  • Уговор о закупу обезбедио је одредбе о четири годишње исплате од 100.000 америчких долара почев од 1. децембра 2010., од почетка закупа, и сваког 1. децембра до четири завршене годишње исплате.
  • Економски или корисни век трајања копир апарата процењује се на шест година. Пре него што је донео одлуку о закупу, Келли Инц. је размотрила куповину копирке за његову готовинску цену од 479.079 америчких долара. Да су се позајмљивала средства за куповину копирке, камата би била 10%. Како треба класификовати горњи уговор о закупу?

Решење:-

Сада ћемо применити четири критеријума за класификацију.

Израчун: - ПВ МЛП = Закупнине помножене са садашњом вредношћу **

= $100,000 *3.48685

= 348.685 УСД <90% од 479.079 УСД

** Садашња вредност ануитете која износи 1 УСД: н = 4, и = 10%

Будући да није испуњен ниједан од четири критеријума за класификацију, ово није уговор о закупу капитала, већ уговор о оперативном закупу.

Сада претпоставимо ако је горе наведеним уговором о закупу предвиђена одредба да је рок закупа једнак процењеном корисном веку копирке, јер закупац мора забележити трансакцију као закуп капитала, јер испуњава критеријуме неотказивог рока закупа једнак је 75 % или више од очекиваног економског века имовине.

Закључак

Дакле, из горњих објашњења јасно је да закуп капитала постоји само ако уговор о закупу испуњава било који од горе поменутих критеријума. Ако уговор о закупу не испуњава ниједан од горе поменутих критеријума, тада се такав закуп подразумевано назива оперативни закуп. Горњи критеријум се користи за класификацију закупа књига закупаца.