Вишеструки ифс у програму Екцел | Како се користи више ИФ у програму Екцел? |. | Примери

Вишеструки ИФ-ови Екцел функција

Вишеструки ИФ или угнеждени Иф ин екцел је ИФ израз унутар другог ИФ израза. У аргументе ’валуе_иф_труе’ и ‘валуе_иф_фалсе’ нормалне формуле ИФ у Екцел-у можемо укључити додатне ИФ изјаве. Када морамо истовремено да тестирамо више услова и вратимо различите вредности, користимо Нестед ИФ или Мултипле ИФ'с у програму Екцел.

Објашњено

У екцел подацима постоје ситуације у којима требамо користити више од једног или два услова да бисмо сазнали одређене податке, оскудни помоћу функције Иф или ако функција са логичком функцијом можда неће бити корисна, па можемо користити више иф изјава у екцелу изнутра појединачна наредба Иф, у угнежденој наредби иф ако је услов испуњен, резултат се приказује, али ако услов није задовољен, следећи је ако се наредба изврши.

Формула „АКО“ се користи када желимо да тестирамо услов и вратимо једну вредност ако је услов испуњен, а другу вредност ако није испуњена.

Сваки следећи ИФ уграђен је у аргумент „валуе_иф_фалсе“ претходног ИФ. Дакле, угнежђена формула ИФ екцел ради на следећи начин:

Синтакса

ИФ (стање1, резултат1, ИФ (стање2, резултат2, ИФ (стање3, резултат3, ……… ..)))

Примери

Овај вишеструки ифс Екцел предложак можете преузети овде - вишеструки ифс Екцел предложак

Пример # 1

Ако желимо да сазнамо како студент постиже резултате на испиту. Постоје две испитне оцене студента и ми укупан резултат (збир две оцене) дефинишемо као „добар“, „просечан“ и „лош“. Оцена би била „Добра“ ако је већа од или једнака 60, „Просечна“ ако је између 40 и 60 и „Лоша“ ако је мања или једнака 40.

Рецимо да се прва оцена чува у колони Б, друга у колони Ц.

Следећа формула каже Екцел-у да врати „Добро“, „Просечно“ или „Лоше“:

= ИФ (Д2> = 60, "Добро", ИФ (Д2> 40, "Просечно", "Лоше"))

Ова формула даје резултат као што је дато у наставку:

Превуците Формулу да бисте добили резултате до осталих ћелија.

Можемо видети да је у овом случају довољна једна угнежђена ИФ функција, јер треба да добијемо само 3 резултата.

Пример # 2

Рецимо да сада желимо да тестирамо још један услов у горњим примерима: укупан резултат од 70 и више категорисан је као „Одличан“.

= ИФ (Д2> = 70, "Одлично", ИФ (Д2> = 60, "Добро", ИФ (Д2> 40, "Просечно", "Лоше")))

Ова формула даје резултат као што је дато у наставку:

Одлично:> = 70

Добро: између 60 и 69 година

Просек: између 41 и 59

Лоше: <= 40

Превуците Формулу да бисте добили резултате до осталих ћелија.

Ако је потребно, на сличан начин можемо додати низ услова „Ако“.

Пример # 3

Ако желимо да тестирамо неколико скупова различитих услова, тада се ти услови могу изразити употребом логичког ОР & АНД, угнежђивањем функција унутар ИФ израза, а затим угнежђивањем ИФ израза један у други.

На пример, ако имамо две колоне које садрже број циљева које је запосленик постигао у 2 квартала: К1 и К2, а желимо да израчунамо бонус за учинак запосленог на основу већег циљног броја.

Можемо направити формулу са логиком:

  1. Ако су циљеви К1 или К2 већи од 70, тада запослени добија 10% бонуса,
  2. ако је било који од њих већи од 60, тада запослени добија 7% бонуса,
  • ако је било који од њих већи од 50, тада запослени добија 5% бонуса,
  1. ако је било који од њих већи од 40, тада запослени добија бонус од 3%, у супротном никакав бонус.

Дакле, прво напишемо неколико ИЛИ изјава попут (Б2> = 70, Ц2> = 70), а затим их угнезди у логичке тестове ИФ функција на следећи начин:

= ИФ (ИЛИ (Б2> = 70, Ц2> = 70), 10%, ИФ (ИЛИ (Б2> = 60, Ц2> = 60), 7%, ИФ (ИЛИ (Б2> = 50, Ц2> = 50) ), 5%, АКО (ИЛИ (ИЛИ (Б2> = 40, Ц2> = 40), 3%, ””))))

Ова формула даје резултат као што је дато у наставку:

Превуците Формулу да бисте добили резултате остатка ћелија.

Пример # 4

Рецимо сада да желимо да тестирамо још један услов у горњем примеру као:

  1. Ако су и К1 и К2 циљеви већи од 70, тада запослени добија 10% бонуса
  2. ако су обојица већа од 60, тада запослени добија бонус од 7%
  3. ако су обојица већа од 50, тада запослени добија 5% бонуса
  4. ако су обојица већа од 40, тада запослени добија 3% бонуса
  5. Иначе, без бонуса.

Дакле, прво напишемо неколико АНД изјава попут (Б2> = 70, Ц2> = 70), а затим их угнезди: тестови ИФ функција на следећи начин:

= ИФ (АНД (Б2> = 70, Ц2> = 70), 10%, ИФ (АНД (Б2> = 60, Ц2> = 60), 7%, ИФ (АНД (Б2> = 50, Ц2> = 50) ), 5%, АКО (АНД (Б2> = 40, Ц2> = 40), 3%, ””))))

Ова формула даје резултат као што је дато у наставку:

Превуците Формулу да бисте добили резултате до осталих ћелија.

Ствари које треба запамтити

  • Вишеструка функција ИФ процењује логичке тестове оним редоследом у којем се појављују у формули, а чим се један услов оцени тачно, следећи услови се не тестирају.
    • На пример, ако узмемо у обзир други претходно разматрани пример, угнежђена ИФ формула у Екцелу процењује први логички тест (Д2> = 70) и враћа „Одлично“, јер је услов тачан у доњој формули:

= ИФ (Д2> = 70, "Одлично", ИФ (Д2> = 60 ,, "Добро", ИФ (Д2> 40, "Просечно", "Лоше"))

Сада, ако обрнемо редослед ИФ функција у Екцелу на следећи начин:

= ИФ (Д2> 40, "Просек", ИФ (Д2> = 60 ,, "Добро", ИФ (Д2> = 70, "Одлично", "Лоше"))

У овом случају, формула тестира први услов, а пошто је 85 веће или једнако 70, резултат овог услова је такође Тачно, па би формула вратила „Просечно“ уместо „Одлично“ без тестирања следећих услова.

Тачно по

Нетачан редослед

Белешка: Промена редоследа функције ИФ у програму Екцел променила би резултат.

  • Процените логику формуле- Да бисмо видели детаљну процену више ИФ услова, можемо да користимо функцију „Процени формулу“ у Екцелу на картици Формула у групи за ревизију формуле. Кликом на дугме „Процени“ приказаће се сви кораци у процесу оцењивања.
  • На пример, у другом примеру процена првог логичког теста угнежђене ИФ формуле ће ићи као Д2> = 70; 85> = 70; Истинито; Одлицно

  • Балансирање заграда: Ако се заграде не подударају у смислу броја и редоследа, формула вишеструке ИФ не би функционисала.
    • Ако имамо више скупова заграда, парови заграда су осенчени различитим бојама, тако да се отварање заграда подудара са затварачем.
    • Такође, при затварању заграде, истиче се одговарајући пар.
  • Бројеве и текст треба третирати другачије: У вишеструко / угнежђеној ИФ формули текст увек треба да буде стављен у двоструке наводнике.
  • Вишеструки ИФ могу често постати проблематични: Постаје тешко управљати са толико тачних и нетачних услова и затварајућих заграда у једној изјави. Увек је добро користити друге алате попут функције ИФ или ВЛООКУП у случају да је вишеструке ИФ-ове тешко одржавати у програму Екцел.