Остварена волатилност (дефиниција, формула) | Како израчунати реализовану волатилност

Шта је реализована волатилност?

Остварена волатилност је процена варијације приноса за инвестициони производ анализом његових историјских приноса у дефинисаном временском периоду. Процена степена несигурности и / или потенцијалног финансијског губитка / добити од улагања у предузеће може се мерити променљивошћу / волатилношћу цена акција предузећа. У статистикама је најчешћа мера за одређивање варијабилности мерење стандардне девијације, тј. Варијабилности приноса од средње вредности. То је показатељ стварног ценовног ризика.

Остварену волатилност или стварну волатилност на тржишту узрокују две компоненте - непрекидна компонента волатилности и компонента скока, које утичу на цене акција. На континуирану волатилност на берзи утичу обим трговања током дана. На пример, појединачна трговинска трансакција великог обима може да уведе значајне разлике у цени инструмента.

Аналитичари користе високофреквентне унутардневне податке како би утврдили мере нестабилности на сатној / дневној / недељној или месечној фреквенцији. Подаци се тада могу користити за предвиђање волатилности приноса.

Остварена формула хлапљивости

Мери се израчунавањем стандардне девијације од просечне цене средства у датом временском периоду. Будући да је волатилност нелинеарна, остварена варијанса се прво израчунава претварањем приноса са залихе / имовине у логаритамске вредности и мерењем стандардне девијације дневних нормалних приноса.

Формула Остварена волатилност је квадратни корен остварене варијансе.

Одступање у дневним приносима основног рачуна израчунава се на следећи начин:

рт= лог (П.т) - дневник (П.т-1)
  • П = цена акције
  • т = временски период

Овај приступ претпоставља да се средња вредност постави на нулу с обзиром на тренд нагоре и нагоре у кретању цена акција.

Остварена варијанса израчунава се израчунавањем агрегата приноса током дефинисаног временског периода

где је Н = број запажања (месечни / недељни / дневни повраћаји). Типично се израчунавају приноси од 20, 50 и 100 дана.

Формула реализоване волатилности (РВ) = √ Остварена варијанса

Резултати се затим приказују на годишњем нивоу. Остварена волатилност се годишње помножи множењем остварене дневне варијансе са бројем трговачких дана / недеља / месеци у години. Квадратни корен годишње реализоване варијансе је остварена волатилност.

Примери остварене волатилности

Ову реализовану волатилност Екцел предлошка можете преузети овде - Реализована волатилност Екцел предлошка

Пример # 1

На пример, претпостављена реализована волатилност за две акције са сличним ценама на затварању израчунава се за 20, 50 и 100 дана за акције и годишње се израчунава са вредностима као што следи:

Гледајући образац све веће волатилности у датом временском оквиру, може се закључити да се акција-1 у последње време (тј. 20 дана) тргује са великим варијацијама цена, док се акција-2 тргује без икаквих дивљих промена.

Пример # 2

Израчунајмо остварену колебљивост индекса пада за 20 дана. Појединости о дневним ценама акција могу се добити у екцел формату са веб локација као што је иахоо финанце.

Колебање цена акција приказано је на доњем графикону.

Као што се може приметити, цена акције опада са максималним одступањем цене од 6 УСД.

Одступања у дневним приносима израчунавају се на следећи начин:

Одступање у дневним приносима је квадрат дневних одступања

Израчун остварене варијансе за 20 дана је збирни принос за 20 дана. А формула остварене волатилности је квадратни корен остварене варијансе.

Да би се постигао резултат у поређењу са осталим залихама, вредност се тада израчунава на годишњем нивоу.

Предности

  • Она мери стварне учинке средства у прошлости и помаже разумевању стабилности средства на основу његових прошлих перформанси.
  • То је показатељ како се цена средства променила у прошлости и временски период у коме је дошло до промене.
  • Што је већа волатилност, већи је ценовни ризик повезан са акцијом, а самим тим и већа премија везана за акције.
  • Остварена волатилност средства може се користити за предвиђање будуће волатилности, тј. Подразумевана волатилност средства. Током закључивања трансакција са сложеним финансијским производима као што су деривати, опције итд., Премије се одређују на основу волатилности основног и утичу на цене тих производа.
  • То је почетна тачка за одређивање цена опција.
  • Остварена волатилност мери се на основу статистичких метода и стога представља поуздан показатељ волатилности вредности имовине.

Мане

То је мерило историјске колебљивости и стога није перспективно. Не узима у обзир никакве велике „шокове“ на тржишту који би се могли појавити у будућности, а који би могли утицати на вредност основног средства.

Ограничење

  • Обим података који се користе утиче на крајње резултате током израчунавања остварене волатилности. За израчунавање валидне вредности остварене волатилности статистички је потребно најмање 20 посматрања. Због тога се остварена волатилност боље користи за мерење дугорочнијег ценовног ризика на тржишту (~ 1 месец или више).
  • Рачуни за реализовану волатилност су бес смерни. тј. он утиче на трендове раста и пада у кретању цена.
  • Претпоставља се да цене имовине одражавају све расположиве информације током мерења волатилности

Важне тачке

  • Да би се израчунао негативни ризик повезан са деоницом, мерење остварене волатилности може бити ограничено на кретање цене у доњем делу.
  • Повећање остварене волатилности залиха током временског периода подразумевало би значајну промену инхерентне вредности поседовања залиха спољним / унутрашњим факторима.
  • Повећање волатилности подразумева већу премију на цене опција. Вредност акције може се закључити упоређивањем остварене волатилности и процењене будуће волатилности (подразумеване волатилности) опција.
  • Поређење волатилности акције са референтним индексом помаже у утврђивању стабилности акције. Што је нижа волатилност, то је цена имовине предвидљивија.
  • Смањење остварене волатилности акције током времена указивало би на стабилизацију акције.

Реализоване мере волатилности помажу у квантификовању инхерентног ценовног ризика који произлази из колебања обима и спољних фактора акције на основу њених историјских перформанси. У комбинацији са подразумеваном волатилношћу, такође помаже у одређивању цена опција на основу волатилности основне акције.