Спот Рате (Дефиниција, Значење) | Водич корак по корак са примерима

Дефиниција стопе тачке

„Спот стопа“ је стопа готовине по којој се одвија тренутна трансакција и / или поравнање између купаца и продаваца. Ова стопа се може узети у обзир за све врсте производа које превладавају на тржишту, од потрошачких производа до некретнина и тржишта капитала. Даје тренутну вредност производа којим се тргује.

Примери стопе тачака

Погледајмо неколико једноставних до напредних примера да бисмо то боље разумели.

Пример # 1

Јое одлази на тржиште како би купио 10гм 24к злата у полугама. Продавац нуди исто по цени од 450,00 УСД. Ова стопа је спот стопа. Ако Јое купи полуге овим темпом, трансакција се намирује.

Такође можемо рећи да је ова стопа стварна тржишна стопа која показује стварно кретање на тржишту.

Пример # 2

У горњем примеру сматра да продавац нуди Јое-у посао. Његов став је да ће тржиште у будућности бити биковско, а стопе злата расти. Предлаже Јоеу да резервира полуге данас по цени од 455,00 долара и да их скупи након месец дана. Стопе након једног месеца биле би око 475,00 УСД.

Ова врста уговора је термински уговор, при чему купац може резервисати производ по стопи која је мало виша од промптне стопе (укључујући премију продавца) која се назива и терминска стопа, и касније ће преузети испоруку и тако остварити профит од тадашњег спот стопа.

Пример # 3

Може се мерити и за размене валута. Испод је табела која приказује стопе конверзије различитих валута према америчким доларима.

Спот цене на крају затварања 18. априла 2019

Извор: ввв.иахоофинанце.цом

Горња табела одражава стопу коју међусобно плаћају валуте за куповину америчких долара. То се називају спот стопе јер у том одређеном случају или у том случају место, ово је курс. Може се разликовати у различито доба дана, као и у остале дане. Заправо, континуирано се мења у бпс у свакој секунди.

Предности

  • Странке се потврђују брзином и вредношћу производа за који ће трансакција бити извршена.
  • Спот стопа даје стварно кретање тржишта.
  • Не постоје спекулације укључене у израчунавање ове стопе.
  • Нема утицаја на динамику тржишта као што су волатилност, временска вредност, промене каматних стопа итд., Пошто су и купци и продавци сигурни у тренутни сценариј на тржишту, без разлога за било какве сумње у будуће кретање тржишта.
  • Студија спот цена за одређени период може помоћи у анализи кретања тржишних цена за одређени производ.

Мане

  • Спот стопа може донијети мању зараду купцу производа у случају медвјеђих тржишта. Тренутна каматна стопа може бити виша због чега купац данас плаћа више него сутра.
  • За финансирање су потребни и други производи који се баве будућим стопама и шпекулацијама.
  • Спот курс доноси курсне ризике за појединачне, корпоративне и друге финансије, јер тренутни курс можда неће бити еквивалентан курсу у тренутку поравнања.
  • Пливајуће стопе могу створити разлику у стварном израчуну како варирају и могу бити различите у тренутку поравнања.
  • Такође зависи од тржишних ситуација које укључују политичке сценарије, ратне услове, Божје чинове и друге еколошке активности. Иако ово можда није директно повезано са перформансама производа, то заправо утиче на његову цену на тржишту. Међутим, у таквим сценаријима погађа се готово цело тржиште.

Ограничења

  • То може бити корисно у одређеном случају, али му недостаје способност предвиђања футуристичких стопа и кретања на тржишту.
  • Зависи од потражње за тим одређеним производом на тржишту, већа је потражња - већа је цена. Међутим, ако се захтеви у будућности разликују, цена се мења. Дакле, купац који има биковски поглед може се суочити са губицима на основу куповине на основу спот цена. То, међутим, може заштитити било који дериватни производ који има будућу каматну стопу као једну од својих компоненти.
  • Веома је динамичан. За течне производе на тржишту, мења се сваке секунде (понекад и милисекунде). Стога купац мора бити изузетно усредсређен на куповину и поравнање жељеног посла, јер мале промене у базним тачкама такође могу имати велике утицаје на неке послове у зависности од других фактора.
  • То је основна стопа. Инвеститори могу да се баве уговорима са каматном стопом који се заснивају на одређеној стопи и дају конзервативни приход од продаје. Ово ограничење може се превазићи улагањем у динамичније производе који се баве футуристичким ценама.

Важне напомене уз напомену А.боут Промена стопе тачака

  • Повећање стопе спот одражава прихватање производа на тржиштима и обрнуто.
  • Хлапива спот стопа означава нестабилност перформанси производа на тржишту. Повећава укупни ризик портфеља и такође може утицати на перформансе друге имовине у портфељу.
  • Повећања спот стопе означавају биковско тржиште и обрнуто. Међутим, важно је разумети динамику таквих хартија од вредности које превладавају у том случају.
  • Делта, која је дериват првог реда, зависи од промене цене производа и један је од кључних показатеља кретања на тржишту за већину хартија од вредности.

Закључак

Ове стопе су једна од најважнијих компоненти које означавају кретање на тржишту. Чак и терминске стопе и други фјучерси / свап уговори функционишу по референтним ценама. Кретање каматне стопе дефинише тржишни поглед за инвеститоре. Такође дефинише стопе за друге дериватне производе. Инвеститори се ослањају на спот стопу за остале параметре који дефинишу компоненте цена производа. Међутим, да би постигли најбоље из уговора о промптној стопи, продавци тог одређеног производа морају правилно да анализирају све компоненте од којих то зависи. С друге стране, купци морају бити потпуно свесни постојећих тржишних трендова и за трансакцију треба постојати међусобно договорена стопа.