Бруто зарада (значење) | Како израчунати бруто зараду?

Шта је бруто зарада?

Бруто зарада предузећа односи се на износ који је преостао од укупног прихода који је компанија остварила од продаје своје робе током одређеног обрачунског периода након одбитка цене продате робе, али пре одбитка осталих трошкова, пореза и прилагођавања које је предузеће настало у том периоду.

Формула бруто зараде

Формула представља следеће:

Бруто зарада = укупан приход - трошак продате робе

Где,

  • Укупан приход = Приход који било који пословни субјект остварује продајом своје различите робе на тржишту или пружањем својих услуга својим купцима током уобичајеног пословања компаније.
  • Набавна вредност продате робе = ЦОГС је збир свих директних трошкова повезаних са производњом различитих врста робе коју компанија продаје и укључује трошкове сировине, трошкове директног рада и трошкове настале због осталих директних трошкова.

Пример бруто зараде

Хајде да разговарамо о примеру.

Овде можете преузети овај Екцел образац за бруто зараду - Екцел образац за бруто зараду

Цомпани А лтд. има детаље о следећим трансакцијама насталим током обрачунског периода који се завршио 31. децембра 2018. године.

Компанија је остварила укупан приход од 1.000.000 америчких долара током обрачунског периода који се завршио 31. децембра 2018. Дана 1. јануара 2018. компанија је имала целокупан инвентар од 200.000 америчких долара, а 31. децембра 2018. године укупна вредност њеног инвентара износила је 300.000 америчких долара. Поред овога, компанија је извршила укупне куповине у вредности од 800.000 америчких долара током обрачунског периода који је разматран. Израчунајте бруто зараду предузећа на крају обрачунског периода који се завршава 31. децембра 2018. године.

Решење:

Бруто зараду предузећа израчунавамо тако што од укупне вредности прихода оствареног у том периоду одузмемо укупну вредност трошкова продате робе током периода.

У овом случају, за израчунавање бруто зараде предузећа на крају обрачунског периода који се завршава 31. децембра 2018. године, прво ће се израчунати укупна вредност трошкова продате робе на следећи начин:

Трошкови продате робе = залихе на почетку обрачунске године + куповине извршене током обрачунске године - залихе на крају обрачунске године.

Трошкови продате робе = 200.000 УСД + 800.000 УСД - 300.000 УСД = $ 700,000

Сада ће се бруто зарада предузећа за обрачунски период који се завршава 31. децембра 2018. године израчунати користећи доњу формулу:

Бруто зарада = укупан приход - трошак продате робе = 1.000.000– 700.000 УСД = $ 300,000

Тако је у овом случају бруто зарада компаније А лтд. за годину која се завршава 31. децембра 2018. износи 300.000 УСД.

Предности бруто зараде

Различите предности су следеће:

  • Приказује учинак предузећа за обрачунску годину и помаже у поређењу учинка међу предузећима и предузећима.
  • Повериоци, инвеститори, користе вредност бруто зараде предузећа и других заинтересованих страна у компанији да би измерили и направили анализу колико је ефикасно и ефикасно предузеће способно да претвори продају у приход.
  • За компаније је лако израчунати бруто зараду периода, јер се израчунава једноставним одбијањем вредности продате робе од вредности укупног прихода који је компанија генерисала током датог периода.

Мане бруто зараде

Мане су следеће:

  • Израчун бруто зараде не помаже у мерењу укупне профитабилности предузећа. Да бисмо израчунали укупну профитабилност, од прихода остварених у обрачунском периоду одузимамо све директне и индиректне трошкове.
  • За израчунавање бруто зараде користимо податке о залихама предузећа. Постоје шансе да су подаци о инвентару потенцијално нетачни, јер рачуновође одговорне за процену инвентара можда нису узеле у обзир прилагођавања инвентара због изгубљене, оштећене или украдене вредности инвентара. У том случају, вредност завршног инвентара биће прецењена у књигама рачуна компаније.

Важне тачке

Различите основне тачке су следеће:

  • Предузеће извештава бруто зараду остварену током обрачунског периода у билансу успеха за тај период.
  • Бруто зарада у случају појединца биће укупан приход остварен у одређеном периоду, пре било каквог прилагођавања или одбитка / опорезивања прихода.
  • Израчунава се тако што се од укупне вредности прихода који је компанија створила током тог периода одузме укупна вредност робе продате током периода.
  • Разликује се од опорезивог дохотка предузећа где се нето приход израчунава одбијањем индиректних трошкова од бруто зараде. Дакле, вредност бруто зараде никада неће бити мања од вредности нето прихода предузећа.

Закључак

Бруто зарада је приход који компанија оствари након што се од укупне вредности прихода оствареног у истом периоду одузме збир трошкова продате робе током периода. Приказује учинак компаније у обрачунској години и повериоце, инвеститоре и друге заинтересоване стране у компанији да мере и направе анализу колико је ефикасно и ефективно предузеће способно да претвори продају у приход. Бруто зарада током обрачунског периода исказује се у билансу успеха предузећа за тај период.