Трошкови процене (значење, примери) | Шта су трошкови процене?

Трошкови процене Значење

Трошкови процене су трошкови које пословна јединица сноси ради осигурања да производи и услуге које испоручују испуњавају очекивања купца, тј. Без недостатака и да испуњавају све регулаторне захтеве. Примери таквих трошкова укључују трошкове настале током инспекције, теренских испитивања, интерне ревизије итд.

Пример трошкова процене

Узмимо пример трошкова процене.

Један од примера трошкова процене може бити трговина на мало под називом кухиња кинг, коју је покренуо господин Еден у Америци, која се углавном бави широким врстама прерађивача хране. Када је господин Еден продао прву серију прерађивача хране која је садржала око 50 прерађивача хране, утврђено је да је њих 45 оштећено и купац их је вратио. Због тога се добра воља пословања господина Едена није развијала.

Тако је господин Еден одлучио да запосли особље за контролу квалитета које је требало да провери сваки прерађивач хране пре него што га прода купцу како би повраћај био минималан и постигао се већи ниво задовољства купаца. Претпоставимо сада да је зарада инспекцијског особља 500 УСД месечно, а остали трошкови у вези са испитивањем и прегледом производа 200 УСД месечно. Према томе, укупни трошкови процене су 700 америчких долара месечно, тј. Износи зараде инспекцијског особља и остали трошкови повезани са испитивањем и инспекцијом производа.

Предности трошкова процене

Разне предности повезане са трошковима процене су следеће:

  • То је критични трошак који компанија сноси како би осигурала виши ниво купаца, као и регулаторно задовољство, тј. Осигурава да се висококвалитетни производи испоручују купцима компаније, чинећи их тиме задовољним.
  • Трошкови процене помажу организацијама да без одступања држе своје производе и услуге како би њихова добра воља могла да се одржи на тржишту. Неопходно је, јер у случају било каквих недостатака на производима компаније, то може негативно утицати на добру вољу предузећа, смањујући тиме његову продају на тржишту.
  • За дугорочни опстанак и раст пословања, ови трошкови су обавезни како би се могао одржати квалитет производа и услуга.
  • То може помоћи пословној организацији да смањи опасност од лоших прегледа купаца на платформи друштвених медија, јер се квалитет производа проверава врло добро унапред.

Мане трошкова процене

Различити недостаци повезани са трошковима процене су следећи:

  • Компанија мора да искористи трошкове процене у раном процесу производње. Ако компанија открије недостатак након завршетка производње сносећи трошкове процене, тада нема користи од таквих додатних трошкова, а исти ће резултирати потпуним производним губицима компаније. Дакле, потребно је да такви трошкови за проналажење квара настану пре увођења додатне радне снаге или материјала, а ако се исти појаве и касније, то неће решити никакав проблем.
  • Трошкови настали на трошку процене могу бити врло високи јер захтевају плату надзорника и куповину скупе машине за испитивање и опрему. Тако да понекад мале индустрије које раде са малим буџетом не могу да запосле особље за инспекцију и испитивање, а такође нису у могућности да купе машине за тестирање и опрему. Због тога морају да продају своје производе без одговарајуће провере квалитета и контроле.
  • Ако се не уради на прави начин, трошкови процене могу довести до стварања негативног утицаја на целокупан производни погон компаније.
  • Трошкови процене настају да би се утврдило да ли постоје материјални недостаци у производима компаније. Ипак, овај процес је дуготрајан и захтева напоре различитих особа.

Основне тачке трошкова процене

Различите виталне тачке повезане са трошковима процене су следеће:

  • Трошкови процене су неопходни, јер у случају било каквих недостатака на производима компаније, то може негативно утицати на добру вољу предузећа, смањујући тиме његову продају на тржишту. Трошкови трошкова процене показују да је организација забринута због њихове репутације или добре воље на тржишту.
  • Сматра се да су трошкови процене много мањи од трошкова губитка купаца који су незадовољни пријемом неквалитетних или неисправних производа.
  • Они су потребни да би се умањила опасност од лоших критика. У данашњем сценарију, друштвени медији пружају могућност купцима да на различитим платформама напишу своје мишљење о производима. Преглед купаца има пуно значаја у расту предузећа, а негативни прегледи могу ометати раст пословања.
  • Различита подручја у којима су трошкови процене корисни укључују трошкове настале због долазне инспекције и долазног теста, инспекције у току поступка, процене спроведене ради осигурања да су испуњени захтеви и завршне инспекције итд.

Закључак

Трошкови процене су различити трошкови које компаније имају да би осигурале да производи које продају на тржишту својим купцима не садрже материјалне недостатке. То су критични трошкови које компанија сноси како би осигурала виши ниво задовољства купаца и прописа, уз маринирање добре воље њихове компаније на тржишту.

Међутим, у случају да компанија открије недостатак након завршетка производње тако што ће настати трошак процене, не користи се такав додатни трошак, а исти ће резултирати потпуним производним губицима компаније. Дакле, такви трошкови морају настати да би се пронашао квар пре додатног увођења рада или материјала. Ако накнадно настану трошкови, то неће решити никакав проблем.