Индекс пондерисан са ценом (формула, примери) | Како израчунати?

Шта је индекс пондерисан са ценом?

Индекс пондерисан са ценом односи се на индекс акција где се компанијама чланицама додељује на основу или у пропорцији цене по акцији дотичне компаније чланице која преовлађује у одређеном тренутку и помаже у вођењу евиденције о укупном здравственом стању економије заједно са њеним тренутним стањем.

То је берзански индекс у којем се акције предузећа пондерирају према цени њихове акције. На овај индекс највише утичу акције које имају већу цену и такве акције добијају већу тежину у индексу без обзира на компаније које издају величину или број издатих акција. Акције са мање цена имају мање утицаја на индекс. Једноставним речима, ПВИ је аритметички просек цена хартија од вредности укључених у индекс.

ДЈИА (индустријски просек Дов Јонес) један је од индекса пондерисаних ценама у свету.

Формула индекса пондерисана ценом

ПВИ Формула = Збир цене акција у индексу / број чланова у индексу.Тежина (и) = Цена залиха (и) / Збир свих цена чланова;

Примери

Из доњег израчуна индекса, колики удео представља свака акција?

Дакле, тежина Нетфлика у горе наведеном индексу може се израчунати као,

= 220/220+10.50+57

= $0.7652

Дакле, тежина Форда у горе наведеном индексу може се израчунати као,

= 10.50/220+10.50+57

= $0.0365

Дакле, тежина дивљег крила бивола у горе наведеном индексу може се израчунати као,

= 57/220+10.50+57

= $0.1983

Према томе, прорачун је следећи,

ПВИ = 220 УСД + 10,50 УСД + 57 УСД / 3

ПВИ = 95,83 УСД

Два главна индекса пондерисана ценама

  1. Дов Јонес индустријски просек - заснован на 30 америчких залиха
  2. Никкеи Дов - На основу 225 деоница

Предности

  • Лако је пратити укупно здравствено стање привреде и тренутно стање у привреди.
  • Омогућава инвеститорима да донесу одлуку, а уз помоћ историјских података у индексу даје инвеститорима идеју како је тржиште реаговало на одређене ситуације у прошлости.
  • Једна од најважнијих предности индекса пондерисаних ценама је његова једноставност; лако је израчунати, разумети, а шему вагања је једноставно разумјети.

Мане

  • Ако се цена мале акције предузећа промени има исти ефекат на индекс као промена цене код великих фирми.
  • Цена акције у индексу није добар показатељ њене стварне тржишне вредности.
  • Мале компаније са вишим ценама акција могу имати већу тежину, а веће компаније са ниском ценом акција ће имати мање пондере и које ће показати нејасну или неизвесну слику тржишта.
  • Један од најважнијих недостатака или озбиљне пристрасности је да акције које номинално имају вишу цену акције имају највећи утицај на индекс, а због њих већина индекса акција не користи индекс пондерисан са ценом.
  • Један од његових недостатака је тај што се и у случају поделе залиха подешавање врши делитељем и доводи до произвољних промена тежине.
  • Због подјеле дионица цијена растућих фирми је смањена, што даје предрасуде према индексу.
  • Индекс је само приступ одређеном тржишту и не значи да је 100% тачан и постоји низ фактора који мењају правац тржишта, а који се понекад не одражавају у индексу.
  • На овај начин мала и велика предузећа имају исти значај или вредност у индексној цени.

Ограничења

  • Кад год дође до поделе залиха или дивиденде, делилац треба прилагодити; у супротном, индекс неће или не би могао да измери стварни раст. То значи да подјеле залиха узрокују проблеме.
  • Ако стриктно гледате на индекс пондерисан ценама, то уопште није индекс; то је просек, индекс није ништа друго него поређење тренутно израчунатог просека са истом базном вредношћу.
  • Цена хартије од вредности или цена акције не могу да саопште њену истинску тржишну вредност. Занемарује тржишне факторе понуде и потражње.
  • Проблем ценовно пондерисаног индекса је тај што је пристрасан према високим ценама.

Важне тачке

  • ПВИ су данас ређи у поређењу са другим индексима, а најчешћи и највећи индекси пондерисани ценом су индустријски просек Дов Јонес (ДЈИА) и Никкеи 225
  • Ова техника узима у обзир само цену сваке компоненте која је постигла коначну вредност индекса.
  • Издвајање, спајање и подела акција утичу на структуру индекса.
  • Важна ствар коју треба приметити у индексу пондерисаном ценом да се делилац временом мења како би се подударао са тренутном структуром индекса.

Закључак

Горњи опис даје увид у то како ПВИ пружа увид у цену акције акције на тржишту. Индекс генерално мери статистичку промену у портфељу залиха, која представља укупно тржиште. Године 1896. створен је први индекс, који је данас познат под именом Дов Јонес Индустриал Авераге (ДЈИА). Данас је мање популаран и користи се у поређењу са другим индексима због одређених ограничења индекса. Постоје неке предности и мане повезане са ценовно пондерисаним индексом.

Јасно је да то одражава промене цена акција, али није одражавало никакве промене на тржишту. За успешно трговање индексом треба разумети конструкцију индекса, а ако се разумеју разлике и међусобни односи међу индексима, лако је разумети фјучерс уговор који се заснива на индексима. У индексу пондерисаном ценом, акција са вишом ценом има већи утицај на перформансе индекса.