Суспенсе Аццоунт (Значење, примери) | Како се користи?

Значење суспензије рачуна

Рачун суспензије је рачун главне књиге који компанија користи за привремено евидентирање трансакција, јер у време евидентирања тих трансакција рачуновођа може бити несигурна у врсту рачуна која је најприкладнија за евидентирање тих трансакција.

Понекад немамо све потребне информације за одређену трансакцију. Ипак, морамо евидентирати сваку трансакцију како бисмо водили књиге својих књига ажурним, и ту је прикладан рачун неизвесности јер нисмо сигурни где да евидентирамо уносе у главну књигу.

  • Као што име сугерише, све трансакције забележене на овом рачуну су „неизвесне“ за књиговођу, па стога морамо прикупити више информација о природи ових трансакција да бисмо их пребацили на њихове исправне рачуне.
  • Витално је схватити да су све трансакције привремено евидентиране на овом рачуну. Иако не постоји стандардни временски период који су одредила регулаторна тела за обрачун овог рачуна, требали бисмо преместити све трансакције на њихове тачне рачуне чим утврдимо тачну њихову природу.
  • Овај рачун није намењен за манипулисање књигама рачуна. Уместо тога, користи се да би се књиговођи дао слободан простор да пронађе праву природу неких трансакција како би књиге књига постале робусније.
  • У зависности од природе трансакције, то може бити средство или обавеза. Ако не успемо да утврдимо праву природу одређеног средства, овај рачун ће бити класификован као текући рачун. На сличне начине, могао би се користити и за паркирање „неразврстане“ одговорности.

Примери суспензивног рачуна

Пример 1

Од рачуновође је затражено да сними неколико чланака у часопису које је написао финансијски шеф велике корпорације. Била је једна трансакција чија се природа није могла утврдити у време снимања. Да би задатак извршио до крајњег рока, рачуновођа је евидентирао „неразврстани” износ на неизвршни рачун главне књиге.

Пребациће износ са суспензијског рачуна на одговарајући рачун чим добије више информација о природи трансакције. Стога му је овај рачун помогао да води трансакцију у књигама рачуна, а истовремено га одвраћа од стављања у погрешну категорију.

Пример 2

Када примите готовину од 100 долара од клијента, али нисте сигурни у трансакцију против које је извршио ову уплату, можете 1. проћи овај унос, а након што то утврдите, ову трансакцију можете сторнирати на следећи начин -

Како се суспензијски рачуни користе у стварном свету?

# 1 - Приликом припреме пробног биланса

Пробно стање је завршно стање рачуна које израчунавамо на крају обрачунског периода. Када се две стране пробног стања не подударају, задржавамо разлику на неизвесном рачуну док је не исправимо. Ако су терећења у пробном билансу већа од кредита, разлику евидентирамо као кредит. Ако су кредити већи од задужења, разлику евидентирамо као задужење. Рачун затварамо након што извршимо потребна подешавања тако да више није део пробног стања.

# 2 - Неизвесност у вези са доносиоцем плаћања

Када не можемо да ускладимо уплату од одређеног клијента са стањем потраживања на рачуну, тада ту уплату можемо да паркирамо на неизвесни рачун како би подмирили неплаћене дугове клијента са уплатом и унакрсно је верификовали са клијентом.

# 3 - Неизвесност у погледу класификације трансакције

Када предузеће није сигурно око рачуна на којем треба да паркира одређену трансакцију, тада је најбоље да трансакцију ставите на неизвестан рачун и пре него што донесете одлуку консултујете се са својим књиговођом.

Закључак

Помаже вам да своје књиговодствене књиге водите организовано. Помаже у осигурању да се све трансакције евидентирају под исправним главама. Тиме се побољшава квалитет вођења књига и правилно представљање свих трансакција. То је попут привремене полице на којој се сви „разни” предмети могу паркирати све док се не утврди њихова стварна природа. Када евидентирамо несигурне трансакције на сталним рачунима, то би могло створити проблеме са балансирањем. Помаже нам да избегнемо евидентирање трансакција на погрешним рачунима. Али на крају, требало би да будемо сигурни да стање неизвесног рачуна смањимо на нулу и пребацимо све уносе на њихове рачуне како бисмо имали бољу заступљеност наших књига.