6 главних разлога зашто Екцел формуле не раде (са решењима)

6 главних разлога зашто Екцел формула не ради (са решењем)

  1. Разлог # 1 - Ћелије обликоване као текст
  2. Разлог бр. 2 - Случајно сте укуцали тастере ЦТРЛ + `
  3. Разлог бр. 3 - Вредности се разликују, а резултат се разликује
  4. Разлог бр. 4 - Не стављајте бројеве у двоструке цитате
  5. Разлог бр. 5 - Проверите да ли су формуле стављене у двоструке цитате
  6. Разлог бр. 6 - Размак пре Екцел формуле

# 1 Ћелије обликоване као текст

Сада погледајмо решења из горе наведених разлога за Екцел формулу која не ради.

Сада погледајте прву могућност формуле која показује саму формулу, а не резултат формуле. Погледајте доњу слику где СУМ функција у екцелу приказује формулу која не даје резултат.

Прво што треба да погледамо је формат ћелија, у тим ћелијама су Д1, Д2 и Д3. Сада погледајте формат ових ћелија.

Форматиран је као текст када су ћелије форматиране као тект екцел не може читати бројеве и враћати резултат за примењену формулу.

Решење

Промените формат ћелија у Опште или претвори у бројеве. Изаберите ћелије и на левој страни видећете једну малу икону, кликните ту икону и изаберите опцију “Претвори у бројеве ”.

Сада морамо видети резултат формуле.

Ох, држите се још увек не постижемо резултат који тражимо. Сада морамо испитати ћелију формуле да ли је форматирана као текст или не.

Да, форматиран је као текст, па промените формат ћелије у ОПШТИ или БРОЈ. Резултат морамо видети сада.

# 2 Случајно укуцате тастере ЦТРЛ + `

Често у Екцелу када радимо у журби имамо тенденцију да унесемо типке које нису потребне и то је случајан инцидент. Али ако не знамо који кључ смо укуцали, на крају ћемо добити необичан резултат.

Један од таквих момената је СХОВ ФОРМУЛАС у екцел тастеру ЦТРЛ + `. Ако сте случајно укуцали овај тастер, можда ћемо добити резултат као на доњој слици.

Као што сам рекао, разлог би могао бити случајно притискање пречице тастера за приказ формуле.

Решење

Решење је да покушате поново да укуцате исти кључ да бисте добили резултате формуле, а не саме формуле.

# 3 Вредности су различите, а резултат је различит

Понекад у програму Екцел видимо различите бројеве, али формула показује различите резултате. Слика испод приказује једну такву ситуацију.

У ћелијама Д1, Д2 и Д3 имамо вредност 10. У ћелији Д4 применили смо функцију СУМ да бисмо добили укупну вредност ћелија Д1, Д2 и Д3. Али резултат каже 40 уместо 30.

Сви прорачуни екцел датотеке постављени су на Аутоматски. Али да би повећао брзину великих датотека са подацима, корисник је можда променио аутоматски прорачун у ручни.

Решење

Ово поправљамо на два начина. Једно је да прорачун можемо укључити на аутоматски.

Или можемо учинити још једну ствар, такође можемо притиснути тастер пречице Ф9 што је ништа друго до ИЗРАЧУНАЈТЕ САДА испод траке Формула.

# 4 Не стављајте бројеве у двоструке цитате

У ситуацијама унутар формуле, потребно је да проследимо нумеричке вредности да бисмо добили жељени резултат. Погледајте доњу слику која приказује градове и просечну температуру у граду.

Ако је температура већа од 25, тада би просек требао бити 25, а температура мања од 25, онда би просек требао бити 20. Применићу ИФ услов у екцелу да бих добио резултате.

Доставио сам нумеричке резултате двоструким наводницима = ИФ (Б2> 25, ”25 ″,” 20 ″). Када се бројеви предају под двоструким наводницима, Екцел их третира као текстуалне вредности, не можемо извршити било какву врсту израчунавања бројевима текста.

Увек проследите нумеричке вредности без двоструких наводника као на слици доле.

Сада са овим нумеричким вредностима можемо вршити све врсте прорачуна.

# 5 Проверите да ли су формуле стављене у двоструке цитате

Морамо бити сигурни да формуле нису умотане у двоструке наводнике. То се дешава када копирамо формуле са веб локација на мрежи и налепљујемо какве јесу. Ако је формула поменута у двоструким наводницима ради разумевања, морамо уклонити двоструке наводнике и залепити их, у супротном ћемо на крају добити само формуле, а не резултат формуле.

# 6 Размак пре Екцел формуле

Сви људи грешимо. Грешка при куцању је једна од грешака због тога што Екцел формула не ради, обично радимо из дана у дан на свом радном месту. Ако унесете један или више размака пре него што започнете формулу, прекршиће правило формула у екцелу. На крају ћемо добити само Екцел формулу, а не резултат формуле.